用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 家長常問升中如何知道自己子女所屬的Band? ...
樓主: greendotdot
go

家長常問升中如何知道自己子女所屬的Band? [複製鏈接]

我睇星島話無影响,得出結論可以唔簡化唔要P6果次TSA試.

原帖由 HappyEE 於 10-10-22 10:28 發表
Hi greendotdot,

2008-2009年的三六年級學生因新型流感停課, 所以唔需要考TSA, 我想問對師弟師妹有什麼影響? 好還是壞?

直到目前為止,以我所知TSA並不會直接影響升中派位的小六Banding,政府會以TSA為其中一個key performance indicator去評估學校辦得好唔好,再review吓點樣分配資源,等如老板評核伙記,你做唔出成績,老板可以炒咗你,政府佢哋咪cut $ ,申請乜乜留難吓你,講得難聽啲-陰乾你,收唔夠學生咪借口cut埋間學校,咁樣壓力底下,對校長老師士氣你話有無影響,老師都是人,唔係超人,係缺乏資源和極大壓力下教小朋友,會否「間接」影響學生成績我哋家長唔會即時睇得到,冰凍三尺非一日之寒,所以我只能答你點解學校會咁緊張TSA,同埋強調不會「直接」影響升中派位的小六Banding!

原帖由 HappyEE 於 10-10-22 10:28 發表
Hi greendotdot,

2008-2009年的三六年級學生因新型流感停課, 所以唔需要考TSA, 我想問對師弟師妹有什麼影響? 好還是壞?

政府評核學校唔會單用一年數字。
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

這位樓講得對, TSA不會影響BANDING, 不過係老板CHECK吓下面班人, 有無吞POP, 偷懶. 政府連連比甘多教育開支, 睇間學校辦成點囉! 唯有比TEST D 中小學, 一出個RESULT咪知個間學校係全港既水平, 就算其他私校一樣去考, 如女拔都有考+!

將來都用來申請撥地和其他資源.

原帖由 greendotdot 於 10-10-22 16:36 發表
直到目前為止,以我所知TSA並不會直接影響升中派位的小六Banding,政府會以TSA為其中一個key performance indicator去評估學校辦得好唔好,再review吓點樣分配資源,等如老板評核伙記,你做唔出成績,老板可以炒咗你,政府佢哋咪cu ...

醒目開學勳章

原帖由 Kittymummy 於 10-10-14 23:17 發表
係呀, 我表妹係屯門區一間小學教. 佢話我知全個小六學生無一個派band 1...

全校小6?  咁小朋友咪無晒TARGET?

原帖由 小寶 於 10-11-19 12:43 PM 發表
全級考100名都可以入到BAND 1中學
真係唔多明白!

首先,閣下指的地方是我的一個舉例裹面的假設,我都無話過是實例!再講,「全級考100名都可以入到BAND 1中學」也有不少實例,我亦毋須浪費時間在此交待。

原帖由 小寶 於 10-11-19 12:43 PM 發表
自行收生時,只根據學校的成績,但每間小學的程度都唔同,中學方面點樣選擇呢?

首頁的2#「學校自行收生主要根據甚麽去選學生interview?」巳經講咗!如果閣下真的不能抽空閱讀的話,就算我在此重覆多一次都是浪費時間,對嗎?  不好意思,我並不是專家,只能用基本邏輯思維和參考khmama等的資料和實例去粗畧分析,有錯誤請指正,這個不是擂台,請不要問我錯係邊度。況且我自己都很忙,原則上那些有需要和有誠意的家長和同學才會值得我花時間去幫忙。

Thanks for your information..
My son is in PLK TSL at Yau Ma Tei, P4. Targeting Wah Yan for secondary school. He usually ranks 1-10 in the past few years in his year..
1) Can you have some comments on the opportunities to be placed at Wah Yan?
2) We live in Kowloon Tong, if we change to target LaSalle, how's the opportunities?

Thank you.. (sorry unable to type Chinese)

and
原帖由 greendotdot 於 10-11-19 16:01 發表

首先,閣下指的地方是我的一個舉例裹面的假設,我都無話過是實例!再講,「全級考100名都可以入到BAND 1中學」也有不少實例,我亦毋須浪費時間在此交待。

首頁的2#「學校自行收生主要根據甚麽去選學生interview?」巳經講咗! ...

原帖由 fotk 於 10-11-23 09:16 發表
Thanks for your information..
My son is in PLK TSL at Yau Ma Tei, P4. Targeting Wah Yan for secondary school. He usually ranks 1-10 in the past few years in his year..
1) Can you have some comments on the opportunities to be placed at Wah Yan?
2) We live in Kowloon Tong, if we change to target LaSalle, how's the opportunities?

Thank you.. (sorry unable to type Chinese)

and

你囝囝如果能夠在陳守仁P5 及 P6 都保持全級頭10名,九龍華仁應該很歡迎佢!你哋係男女校,簡單以4:6比例你囝囝巳經是最叻果4個男生,揀男校又無同校女生爭。

因為男女校不能分開男女生人數,所以單以我個人認為最受歡迎的男校比較:

2010 陳守仁升中派位
La Salle College  6
Queen's  2
St Joseph's  1
Ying Wa College  1
------------------------------
Wah Yan College – Kowloon 12
St Francis Xavier's College  4

2009 陳守仁升中派位
La Salle College 5
St Joseph's  2
Ying Wa College  1
-------------------------------
Wah Yan College – Kowloon 7
St Francis Xavier's College  6

2008 陳守仁升中派位
La Salle College  7
Diocesan Boys' School 2
St Joseph's  2
Wah Yan College - Hong Kong  1
-------------------------------
Wah Yan College – Kowloon 8
St Francis Xavier's College  5

2010 油尖旺網
華仁   非保留位 = 100
聖芳濟 非保留位 = 102
喇沙   非保留位 = 2

2010 九龍城網
喇沙   非保留位 = 18
華仁   非保留位 = 2

陳守仁每年有5-7名學生入喇沙,我又唔信大多數都用九龍城校網,況且自行報考學校不計校網,係我都唔會因為targeting 喇沙而從油尖旺轉去九龍城。

以油尖旺網選擇:
自行 1.喇沙 2.華仁 (如果囝囝有全級頭三名我會揀 1.皇仁 2.喇沙)  统一派位甲部 1.喇沙
统一派位乙部 1.華仁(抽100個位)  2.聖芳濟(抽102個位)  (乙部另類較搏選擇 1.喇沙(抽2個位) 2.聖芳濟)

以九龍城網選擇:
自行 1.喇沙  (如果囝囝有全級頭三名我會揀 1.皇仁 2.喇沙)  统一派位甲部 1.喇沙
统一派位乙部 1.喇沙(抽18個位)  2.其他九龍城網學校

陳守仁英文水平高,自行面試已經有利,囝囝成績咁好,如果加上一些特別的課外活動、興趣及服務等獎項,能夠好好珍惜自行選校機會,便毋須參加统一派位同Band1尾一齊抽獎!

醒目開學勳章

回覆 1# greendotdot 的文章

多謝你無私GE分享 辛苦哂!!
睇左成晚先開始消化到 不過都係睇到7樓
明晚再繼續

將軍澳轉到九龍城網會否跌BAND?

我個女在將軍澳是BAND 1 中,如果轉到九龍城區會否跌到BAND2?我真是十分擔心,但因為九龍城區多BAND 1 學校,加上我們搬到九龍城區住,所以想轉校網。

另外想請問九龍城區以下英文中學的排名,是屬於BAND 1 頭, 中, 還是尾, 以便選校:

何明華會督銀禧中學
迦密中學
旅港開平商會中學
嘉諾撒聖家書院
民生書院
東華三院黃笏南中學
華英中學
基督教女青年會丘佐榮中學

請問有沒有人知道這些學校的資料:
1.功課是否很多?
2.老師教得好嗎?聽說名校老師都不教書,只是不停測考,學生要自己找補 習才可應付。
3.學習氣氛如何?
4.師生相處如何?
5.同學是否純品?

請多多指教!

請教greendotdot

外甥仔讀民生,自小保持全班三至六名內,頭三名多數係女,全級排名唔清楚,數學特別好,一定頭三名內有獎。無特異功能.

自行是否揀九華,成功機會大過LS?

其實我覺得佢最勁係全無補習,不靠父母,自己搞掂,可惜呢啲無分計.
‹ 上一主題|下一主題