用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問LMC P.2 家長
go

請問LMC P.2 家長 [複製鏈接]

請問知唔知P.2 full 未?我想同呀仔插P.2下學期,唔知得唔得?想問數學是不是用英文教呢?謝謝!
   0    0    0    0

回覆 1# ronnielee 的文章

數學科我唔肯定...

但係中文呢我知道有位老師"Ms Lee"(最深資歷一位老師)教中文就係用"廣東話"囉!!果位老師嘅普通話小朋友都講佢唔標準!!真係唔知道校長系知唔知道嫁 ??

原帖由 ronnielee 於 10-10-10 00:35 發表
請問知唔知P.2 full 未?我想同呀仔插P.2下學期,唔知得唔得?想問數學是不是用英文教呢?謝謝!

不如直接打去校務部問就最清楚,因每年每一年級都有機會學生轉校或插班,今年我見到都有學生插班p2同p3。

除咗中文用普通話,其他所有科目都用英語教授,包括平時早會或老師同學生傾計都係用英文。

不過老師講過1年級最初有d同學本身唔係由英普幼稚園入泥,會有時候唔知講乜,所以老師都會夾雜小量廣洲話就番佢地明白,但之後就會逐漸用晒英文。

回覆 1# JackyBaBa 的文章

唔只係P1.....只要系"Ms Lee"教,無論P1~P2~P3 一定系用"廣東話"教書呀.

你唔信可以靜靜靜雞問高年級學生.

咁點得嫁,學校講明教學語言係英普wo, 如果用廣東話教就唔係英普啦!

回覆 1# mamafiona 的文章

其實其他老師都知啦....唔單系小朋友講.我夠膽講.副校一定知.

我都歡喜呢間學校.但"紙包唔住火". D老師可能因為飯碗問題唔講姐...

我懷疑呢個論壇中有老師在始發表言論.
(最重要大家要客觀去發表,唔好麻木去保護)

醒目開學勳章

Really, if it is really the case, the school needs to solve this "problem".

At least, I know my son's Chinese teacher is teaching in Mandarin. I just did a revision of Chinese dictation with my son tonight. Some words I didn't pronouce properly, my son even "corrects" me how his teacher pronounce the "words".

So, Chinese in Mandarin needs to be "must"...in all classess.

原帖由 lllaaauuulau 於 10-10-10 22:11 發表
其實其他老師都知啦....唔單系小朋友講.我夠膽講.副校一定知.

我都歡喜呢間學校.但"紙包唔住火". D老師可能因為飯碗問題唔講姐...

我懷疑呢個論壇中有老師在始發表言論.
(最重要大家要客觀去發表,唔好麻木去保護) ...
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

回覆 1# Whitepine 的文章

聽仔仔講今年P1有集體上課時間,但以前一定無.我估可能系校長叫甘做(副校其實系咩都"哦哦哦"呀.

只有我一個家長.講真學校系唔理我呀

多謝各位的意見,我都唸住打電話去問。

至於〝Ms Lee〞的問題,你地點解唔向校長反映呢?

另外請問文校長在lmc做幾耐?

醒目開學勳章

乜野集體上課時間?你指邊科?中文Chinese同non-Chinese會分開班上,所以到中文堂,一班的學生會分開同另一班的同學上。你指係唔係中文堂呀?

原帖由 lllaaauuulau 於 10-10-11 00:08 發表
聽仔仔講今年P1有集體上課時間,但以前一定無.我估可能系校長叫甘做(副校其實系咩都"哦哦哦"呀.

只有我一個家長.講真學校系唔理我呀

之前我在呢度都講過, 我先生去學校交留位費時聽到課室傳來講中文的聲音, 先生問點解會咁, 佢聽完一舊雲我再打去學校問, 解釋同jackybapa 一樣.
我本人就覺 得小朋友迫住學先學到野, 但又想深一層, 有d 小朋友的幼稚園可能真係小接觸國言同英文, 又係幾難的, 在無計 的情況下, 老公又話應該冇問題... 就算啦.
現在開學踏入第二個月, 我個仔周時玩玩具時講國語,, 好好笑囉.

不過llllaaaaaaauuuuulau 你話果位李老師.... mm.... 點會咁架呢 ? ms man 揀老師好嚴格架喎, 肥仔adrain 都唔續約, 理應唔會比一個唔識國語的老師去教中文架... .
現在佢係邊一班的班主任 ??

另外, 我估呢度冇老師冇校工喇, hahahahaah 全部都係上年識的, 你放心啦, 冇內鬼架 !!! 有的話, 佢走唔過我法眼的 :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

醒目開學勳章

係呀,起碼我地唔係"假人",唔會扮家長架!!我地的"真身"都有係學校相認過!!所以, bchi, mamafiona, JackyBaBa, Eganmami..都係真家長!!

原帖由 bchi 於 10-10-11 10:06 發表
之前我在呢度都講過, 我先生去學校交留位費時聽到課室傳來講中文的聲音, 先生問點解會咁, 佢聽完一舊雲我再打去學校問, 解釋同jackybapa 一樣.
我本人就覺 得小朋友迫住學先學到野, 但又想深一層, 有d 小朋友的幼稚 ...

白松兄,

lalllllaaaauuulau 覺得我地有時太過幫lmc, 都可以理解的, 或者有一日bosco發生一件不快事, 我上來吐苦水, 你地個個都幫住lmc, 我以後都唔啋你地架 kekekkeke

ronnie,

真係唔好意思, 講遠左.  
喂喂, 我地今年p.1 就 班班都爆晒喇, 但上年p.1 得三班, 都好似爆爆地, 但你都試下啦, 整個靚靚portfolio, 小朋友有出去參加比賽的cert , 有學野d cert, 乜都color print 出來, 無印有d clear folder, 十頁 - 廿頁都有, 十幾廿蚊個, 又唔浮跨又踏實, 唔錯架 ~~

醒目開學勳章

bchi,

講真,又係架,我地都係幫到出晒面!!!

不過,每一間學校都有地方要改善同處理,LMC都算係新(4年),有問題出現唔夠人手處理都會發生。我老婆上次做義工,有D舊家長已經話今年好多地方已經比上年好,上年老師又少D,家長又少D,上年重亂。所以D家長話比我老婆聽,既然佢唔要番工,多D番去幫手,隨時去都得,因為學校有好多事都要幫手,例如圖書館D書都要幫手整理等..

quote]原帖由 bchi 於 10-10-11 11:16 發表
白松兄,

lalllllaaaauuulau 覺得我地有時太過幫lmc, 都可以理解的, 或者有一日bosco發生一件不快事, 我上來吐苦水, 你地個個都幫住lmc, 我以後都唔啋你地架 kekekkeke

ronnie,

真係唔好意思, 講遠左.  
... [/quote]

[Del post]

學校真的不是太多人手及多餘的資源,有幾位家長義工及我 都有幫手在圖書館執書上星期終於執完,都用左差不多十天,所以我地體諒及應該給予多d時間去改善如有不足的話

原帖由 Whitepine 於 10-10-11 11:37 發表
bchi,

講真,又係架,我地都係幫到出晒面!!!

不過,每一間學校都有地方要改善同處理,LMC都算係新(4年),有問題出現唔夠人手處理都會發生。我老婆上次做義工,有D舊家長已經話今年好多地方已經比上年好,上年 ...

原帖由 Whitepine 於 10-10-11 10:28 發表
係呀,起碼我地唔係"假人",唔會扮家長架!!我地的"真身"都有係學校相認過!!所以, bchi, mamafiona, JackyBaBa, Eganmami..都係真家長!!

我地係"假人","假家長"
Kakakakkkk

我笑到收唔到聲呀....mummmm...

係呢,白松兄,我仲未見過你真人播,你係咪"無間道"泥嫁,
如果唔係,點解你肯同我地傾計傾咗成年既....kakakkk
你係咪想謀我同bchi份身家呀? kakakk

其實我都有講過學校是非嫁,好似校巴安排呀,同ECA咁...可能佢眼大睇過龍啦,我諗都要上泥講多d學校唔好既野,
好似"哎呀!學校真係好舊好細呀..."
"哎呀!呢到真係好多印度人呀..."咁咁咁...
咁先至證明到我地唔係"假人"...

其實見到愈來愈多post係隔離台討論緊LMC既同時,姑勿論好定懷,亦證明咗愈來多愈人注意LMC。唔知咁係好呀?定唔好呢?

egan 媽咪,

好多謝你同其他義工家長啊 ((( 你地默默咁幫, 真係好無施啊.

各家長,

我份人比較衝動, 見到有人彈lmc, 第一眼都會睇下合唔合理先, 若唔合理我唔會唔出聲架, 但見到d comments 就比較....唔識講, 好似話張枱有塵, 有貼紙咁. 其實我都明, 好似上年我都覺佢校舍細同殘一樣, 但校舍呢d 要改, 好難, 枱面上的塵同貼紙真係好鎖碎, 以我所知, 係小朋友自己抹台的, 阿仔話佢有時會幫埋其他小朋友抹枱, 我覺得小朋友在一個學會責任, 同小朋友分享, 幫助其他人的環境下學習, 真係好難得架. 點解大家唔睇下呢d 好處, 而去睇果d 無關痛癢的事呢 ? 好可惜啊 ~~

我想講講平時阿仔果班點大家一齊發揮互愛精神丫.
話說fiona 個仔仔jeremy 整烏糟左條褲, 咁老師就叫bosco陪jeremy 去洗手間抹乾淨, 再叫另一位同學仔jason 幫bosco在詞語簿抄詞語功課.
久而久之, 小朋友好自然就識幫人, lmc 教得一班乖學生, 唔係外邊人睇到, 係我地家長自己感受到的. 在學習與讀書之餘, 我覺得品格更重要, 我地在資源欠缺的情況下, 小朋友仍然可以開開心心學到英文同國語, 真係好難得.

阿仔仲話比我聽, 一個星期有兩日, 會有高年班的哥哥姐姐去課室講故事比佢地聽, 講完又會問問題, 舉手答啱, 哥哥姐姐會讚佢地 GREAT !!
我好欣賞啊, 其實學校在每一細微細眼的地方都在教育我地的小朋友, 不足之處當然仍雖改善, 希望(佢)一年比一年好, 唔好枉費我地一班家長的有時要同人開火的心機啊

醒目開學勳章

JackyBaBa,

我當然會同大家請左成年啦!!舊年我都同大家一樣interview LMC,(LMC inteviews us and we interview LMC...ha ha..)。

除左呢到,有部分的家長同我都係fb friends。我唔係"假人"...不過可能係"壞人"....

校車方面,我開頭都有D唔滿意,有上黎講下,不過因為我在A線中尾段上車,無其他線要早2小時上車問題,所以我真係鬧得少D。

我同LMC只係家長同學校的relationship,"無間道"就唔會啦,"人間道"就行緊!!!

原帖由 JackyBaBa 於 10-10-11 13:46 發表

我地係"假人","假家長"
Kakakakkkk

我笑到收唔到聲呀....mummmm...

係呢,白松兄,我仲未見過你真人播,你係咪"無間道"泥嫁,
如果唔係,點解你肯同我地傾計傾咗成年既....kakakkk
你係咪想謀我同bc ...

I finished to look at all of your comments, I agree all of you. althought I don't know how to say, I am so .....speak  very bad in words. Bchi also say I am .......kakakaakakka
‹ 上一主題|下一主題