用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真光小學面試
go

真光小學面試 [複製鏈接]

有沒有家長覺得今早面試安排很兒戲, 我帶著兒子早到了近一小時, 報到完後去禮堂兒子馬上被接去面試. 我不是說盡早完成不好, 不過好像沒系統. 家長被安排填問卷, 不一回(沒留意多久時間,應該30分鐘吧)小朋友就出來了, 面試感覺很不實在.  他出來時我問兒子好不好玩, 他說okay啦.  我沒追問面試內容, 我大概都知他表現麻麻. 如我沒聽錯, 好像是小組面試, 要表現自己是他的弱項 .
   0    0    0    0

咁我又不覺得好兒戲喎 , 反而比我睇到學校訓練的童軍好好呀 .

因為不用見家長, 而且這所學校是收大約50個學生, 學校又想快D在一個早上完成整個面試, 難免會感到很快, 都不知小朋友考什麼.

我囡囡說一入課室, 有D玩具比她玩, 又叫她看圖書, 課室內有2位老師,  看完圖書問了3個問題 , 另外要畫畫 , 並要她貼上壁報板囉......  ( 這是我囡囡所說, 所以我都唔敢肯定是否每個考生都相同)

But my girl went inside for nearly one and a half hr. Other parents stay behind me also waited for one hr.

原帖由 katrinafu 於 10-10-10 00:56 發表
咁我又不覺得好兒戲喎 , 反而比我睇到學校訓練的童軍好好呀 .

因為不用見家長, 而且這所學校是收大約50個學生, 學校又想快D在一個早上完成整個面試, 難免會感到很快, 都不知小朋友考什麼.

我囡囡說一入課室, 有D ...

只是我的感覺吧了. 你的囡囡很叻, 可以清楚說考了什麼. 看圖書答問題嗎? 我的兒子平時一定要我陪著他看, 自己看一定不會.......真光是我們第一間見的學校, 唯有下次再努力吧.

真光既面試信講明面試大約需時半個鐘,遲到都可以IN,咁同樣道理早到都可以提早IN,我覺得冇問題.
真光由小童軍負責面試安排,個D童軍既言行舉止非常好,比我今朝IN既另一間學校既大姐姐表現仲要好,令我又對佢加分,可惜真光收得50個外來生,我幾鍾意都冇用,我女都好難入到.

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-10 09:30 發表

只是我的感覺吧了. 你的囡囡很叻, 可以清楚說考了什麼. 看圖書答問題嗎? 我的兒子平時一定要我陪著他看, 自己看一定不會.......真光是我們第一間見的學校, 唯有下次再努力吧. ...

每個人感覺不同也不出奇, 等於我聽到前面家長講, 點解收50個學生, 仲咁多人來in  , 點解咁多家長坐係度呀 ...
因為真光不用見家長, 所以安排其實算不錯, 分開了16組來in ,  又有個大禮堂容納咁多家長  , 一點混亂也沒有. 當然啦, 咁短時間見咁多學生而收生, 又可能比你覺得兒戲 , 不過, 好多間學校也大同小異, 講真... 考學校真是好似抽獎咁 , 看你幸運與否 , 短短那15分鐘至半小時, 可以考到小朋友什麼 ...

我們一齊繼續努力啦...

原帖由 ggoo 於 10-10-10 15:04 發表
真光既面試信講明面試大約需時半個鐘,遲到都可以IN,咁同樣道理早到都可以提早IN,我覺得冇問題.
真光由小童軍負責面試安排,個D童軍既言行舉止非常好,比我今朝IN既另一間學校既大姐姐表現仲要好,令我又對佢加分,可惜真 ...

我對真光的小童軍真是稱讚呀 ,  不論在大門口操場和禮堂 , 大部份是小童軍, 老師人數真是得2-3位咋 , 她們很叻呀 , 我在離開學校前與囡囡講, 這班童軍姐姐好叻 , 有禮貌和懂得協助人的....
收50個學生, 我都覺我機會好低 , 始終真幼上真小都有一定人數囉....

醒目開學勳章

陳守仁/音小都是半個小時的面試,時間長短不能作是否兒戲的根據
早到可以面試先,真道也是按照排隊來分組
而學校一早在通知信上說了會問孩子自理的問題
馬騮囡出來時,她就說了老師問她"如果有小朋友將你幗給媽媽的畫整花了怎麼辦"
所以我覺得真光很真誠,而通知信上說是由小童軍協助啊

你早到用了半小時咪好,我準時到用了1個半小時,比學校預定的還長
好彩我跟下一場有4個小時,否則麻煩了
而如果其他小學跟真光撞期了,真光也很好,只要在上午到達就比你面試.對一群飽受撞期之苦的家長,其實真的很好

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-10-9 23:42 發表
有沒有家長覺得今早面試安排很兒戲, 我帶著兒子早到了近一小時, 報到完後去禮堂兒子馬上被接去面試. 我不是說盡早完成不好, 不過好像沒系統. 家長被安排填問卷, 不一回(沒留意多久時間,應該30分鐘吧)小朋友就出來了, ...

i really like the school after the interview.  Those girl guides are very polite and confident.....they are very helpful.  My daughter wasn't in good mood after the 1st interview in the morning but she was very happy after this interview, she showed me the lovely picture she drew during the interview ( i guess she drew it while she was waiting).  it took her 1hr 15 mins to finish the interview.

昨天我是09:20到學校面試 , 我離開學校才只是10:00 , 所以我覺得好快和不用等好耐, 可能再晏D 約10:30後會妣1較多人來見, 始終昨日是面試高峰期..

我囡囡有幾位同學昨日一日見4場, 見到她們趕到趴係度...

ziyi:
你女in著個半鐘,我估收既機會好大,我女只是in半個鐘,我估都是

原帖由 ziyi 於 10-10-10 17:17 發表
陳守仁/音小都是半個小時的面試,時間長短不能作是否兒戲的根據
早到可以面試先,真道也是按照排隊來分組
而學校一早在通知信上說了會問孩子自理的問題
馬騮囡出來時,她就說了老師問她"如果有小朋友將你幗給媽媽的畫整 ...

醒目開學勳章

她說大部份時間係度等,係度玩
等到佢都要問小童子軍姊姊可不可以帶佢飲水
我就覺得一樣啦

原帖由 ggoo 於 10-10-11 17:53 發表
ziyi:
你女in著個半鐘,我估收既機會好大,我女只是in半個鐘,我估都是

我都係等咗個女個半鐘,但係我覺得係因為好多撞其他學校嘅番嚟in,所以多人咗.

想問吓學校去年收咗我個仔,但係最尾簡咗第二間男校.今年我會唔會比人black listed 咗,影響阿女入讀嘅機會?好擔心呀!

原帖由 ziyi 於 10-10-11 18:10 發表
她說大部份時間係度等,係度玩
等到佢都要問小童子軍姊姊可不可以帶佢飲水
我就覺得一樣啦

我都希望不是因為面試時間長和短巳決定小孩得與否. 讓我可再存一絲絲希望的藉口 . 我先生也說我們只是"時間岩岩好", 沒多沒少, 可能我們都是早的那批, 所以一切暢順吧了(又一藉口). 我也很喜歡真光, 那些童軍哥哥姐姐也很好, 令我兒子很喜歡跟著他一起走 (我起初也擔心兒子不肯離開我們). 不過我們不是基督徒, 又不是畢業生, 學校也只收50人, 看來我們的機會真的微乎其微了 .

我都覺得面試個D小童軍個個都斯文有禮,我好想我女長大都可以咁樣. 可惜我女平時既表現

I impressed this school also after the interview, especially the arrangement and the performarnce of girl guides/boy scouts.   But it seems this school not focus on English very much that the only thing i don't like......

s
原帖由 ggoo 於 10-10-12 14:09 發表
我都覺得面試個D小童軍個個都斯文有禮,我好想我女長大都可以咁樣. 可惜我女平時既表現mouth:" />

想請問知知道10月9日那天約有多少人interview? 有冇人no show或改時間, 而學校會call 番妳再約期interview?

醒目開學勳章

應該沒有得改第2天interview
因為學校已經很好的,只要是當天下午1時前到達就可以

原帖由 jumbo_mandy 於 10-10-13 23:36 發表
想請問知知道10月9日那天約有多少人interview? 有冇人no show或改時間, 而學校會call 番妳再約期interview?

原帖由 ziyi 於 10-10-14 10:47 發表
應該沒有得改第2天interview
因為學校已經很好的,只要是當天下午1時前到達就可以

Hi ziyi,

Thanks! 因為女兒右手手腕斷了骨, 所以no show, 但我亦去了女拔 interview, 學校星期一call 我, 約我尋日interview. 我最初都以為會有很多小朋友會補番interview, 但我逗留了一小時(因我早到了, 要等負責in 果位老師下課), 都只有我個女一個in 而已, 而 interview 過程只有6分鐘(包埋來回帶個女穿過禮堂再去另一班房in), Miss 手上有張一格格的比分紙, 問題亦簡單得很, 我亦冇被要求填問卷, 但老師們嬸嬸們給我的印象, 係我最深刻嘅, 充滿愛心, 有禮貌, 很喜歡她們。
‹ 上一主題|下一主題