用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GCSE & IGCSE
go

GCSE & IGCSE [複製鏈接]

恕我無知,請問兩者有何分別?另外,GCSE又好似分 London Examination GCSE 和 Cambridge Examination GCSE,又有甚麼分別?那個較淺?那個較深?
   0    0    0    0

英國以外地方考的叫IGCSE 就係咁簡單. 以前97前有2種比你選, 但而家只有IGCSE 一種. 我個仔今年考完, 張CERT 寫
Statement of Results.
IGCSE, GCE Ordinary Level
University of Cambridge International Examinations.
QQ

thanks for your information.

MGO,
因為我囡囡今年讀中五,是334新學制的第一屆畢業生,我對IGCSE冇咩認識,所以請問:
1) 我需唔需要比佢考IGCSE呢?
2) IGCSE要考幾多科?
3) 考完之後會點入大學?
懇請回覆!

原帖由 MGO 於 10-10-25 19:00 發表
英國以外地方考的叫IGCSE 就係咁簡單. 以前97前有2種比你選, 但而家只有IGCSE 一種. 我個仔今年考完, 張CERT 寫
Statement of Results.
IGCSE, GCE Ordinary Level
University of Cambridge International Examinati ...

我今年有去HKU OPEN DAY, 或者可以分享下. 因為334學制是以聯招入大學(JUPAS), 而本地國際學校生以國際試入大學(NON-JUPAS), 所以要自己續間申請. 但本地高中生如果334又想用IGCSE入大學係有限制, 第一要學校寫SUPPORT LETTER. 大學先會考慮. 但JUPAS同NON-JUPAS係唔可同時申請.只可選其一.

1)  需唔需要? 你睇完自己決定喇. 因為我唔知你個女成績.
2)  IGCSE有最少同一年要8A* 英文/普通話 要有一科A*, 其他加埋8A*最低資格. 我估保險D都要考10科.
3) 有8A*,你可申請EAS(EARLY ADMISSION SCHEME)係比D資優學生提早一年入U. 但熱門科目未必接受. 而且要計有無社會服務或者國際賽成績.

原帖由 lindalowailing 於 10-11-1 11:21 AM 發表
MGO,
因為我囡囡今年讀中五,是334新學制的第一屆畢業生,我對IGCSE冇咩認識,所以請問:
1) 我需唔需要比佢考IGCSE呢?
2) IGCSE要考幾多科?
3) 考完之後會點入大學?
懇請回覆!

...
QQ

MGO,

首先多謝你的回覆!

向334新學制下,我驚囡囡嘅英文和數學科唔覺意一時失手,所以想問吓可唔可以淨考這兩科呢?如果考得好多張證書係咪好D嫁?

想問經non-jupas問題

原帖由 MGO 於 10-11-2 22:36 發表
我今年有去HKU OPEN DAY, 或者可以分享下. 因為334學制是以聯招入大學(JUPAS), 而本地國際學校生以國際試入大學(NON-JUPAS), 所以要自己續間申請. 但本地高中生如果334又想用IGCSE入大學係有限制, 第一要學校寫SUPPO ...

GCE 自修考要考3科AL和英文,中文要不要考,教授count 不ccount?
‹ 上一主題|下一主題