用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 1st interview
樓主: 2boysmami
go

陳守仁 1st interview [複製鏈接]

理論上應該唔會, 因為年年都咁多人報考, tsl 係好多人心儀既學校, 如果有位, d家長一定扑去註冊.

因我知道舊年優才又係有咁既case, 我fd個囡明明係waiting list, 優才o係大抽獎後有第二輪招生, 無call我fd喎, 佢好失望咯 >.<

原帖由 ssskwan 於 10-10-11 23:01 發表
應該係派晒比 waiting list上的學生先輪到第二輪個喎...

unfortunately, it's not the case...
the waiting list will be out dated after december.
and since the children will change quite differently during the 6 months time.
the 2nd round will not reference to the 1st round result anymore, no wonder you have gave up the 1st round place and reapply again or you were in the waiting list.....
and since there are only a few children give up the place after the result from other schools....
the 2nd round places are really limited....
the 2nd round of passed year were more than 700 applicants for less than 15 places for example.....

原帖由 ssskwan 於 11/10/2010 23:01 發表
應該係派晒比 waiting list上的學生先輪到第二輪個喎...

我從小道消息聽說今年只揀500人入final.

原帖由 bchi 於 10-10-11 17:03 發表
蕭阿姨,

阿女被人搶圖書, 佢係受害者, 你要佢表現成熟, 尤得被人搶又好似唔合符年紀, 佢喊, 先係真性情, 或者老師反而會對小妹加分呢 ~ 尤其佢果句, 已獲得媽咪準許糖糖, 多謝, WIN 晒啦

希望老師睇唔到啦...而且果句唔知佢真係有講定冇講, 不過是但啦, 都過左去, 只好等27號了...

原帖由 beemaggie221 於 10-10-11 22:42 發表
唔該晒蕭阿姨既答覆, 你既大名在bk我成日見到, 估唔到一向好少發問既我, 竟然是你回應我 ^^

今年有3800人interview, 選1/4來2nd in, 都成千人喎....
我仲想問...2nd in 完後, 一定有部分落入waiting list, 我知道 ...

唔好客氣, 知咪答囉! 嘻嘻!
WAITING都係KEEP到十二月底, 所以到十二月底都冇收到電話, 即係WAITING無望。要6月重新再考, 之前一次既結果唔會影響到學校收唔收你。但第二次既位少得可憐, 大把人爭。反而第二次既WAITING, 有可能8月31號先收電話話你知讀得。呢D都係怪D唔好既家長, HOLD位HOLD到LAST MINS.

原帖由 TY3388 於 10-10-11 22:44 發表
My son said teacher didn't use any English and he didn't answered questions in English except re-organising one or two English sentenses.  It's so strange as TSL claimed that it would mainly conduct i ...

我地都係英文IN喎, 你睇返之前D POST, 我都有POST過我個女考咩呀! 只有中文重組用中文問咋, 其他都係英文。
BTW, 我D朋友仔既CASE有D唔同, 佢係大仔, 要玩PUZZLE的, 反而我家中女唔洗。所以我直覺INTERVIEW係分月份接見/篇組。(因為同我同組既另外有兩個咁橋我識, 大家都係05年8月)

原帖由 beemaggie221 於 10-10-11 23:34 發表
理論上應該唔會, 因為年年都咁多人報考, tsl 係好多人心儀既學校, 如果有位, d家長一定扑去註冊.

因我知道舊年優才又係有咁既case, 我fd個囡明明係waiting list, 優才o係大抽獎後有第二輪招生, 無call我fd喎, 佢好 ...

呵呵...咁又唔係呀! 大把人當TSL"BACK UP"呀麻! 如果呢班人收到更多佢首選既OFFER, 就會放位囉。
所以第一次係WAITING而12月前收唔到電話, 第二輪記得一定要去報名, 因為之前既野已經CLOSE FILE。

原帖由 可樂~ 於 10-10-12 00:22 發表
我從小道消息聽說今年只揀500人入final.

佢簡介會都有講係1/4, 又點會無啦啦改? TSL從來既面試都比人有讚冇彈, 呢D咁敏感既數字, 又點會係呢個時候改呢?

你呢個小道真定假呀? 我就唔信啦!

原帖由 TY3388 於 10-10-11 22:44 發表
My son said teacher didn't use any English and he didn't answered questions in English except re-organising one or two English sentenses.  It's so strange as TSL claimed that it would mainly conduct i ...

我個仔話因為有啲聽唔明, 所以老師最後都有用中文喎. 我估可能如果全部聽得明或者有反應, 老師就用全英文, 如果聽唔明或比唔到反應, 老師再用中文啩. 不過我諗用得中文既可能都.... 所以我對我個仔都無乜期望咯....

簫亞姨,
我都係0508mama.  我in 9:55am and 同1group (E)都有1個我識0508的小朋友.  i guess they really divided them by their month.  Different group tested different thing.
my friend's daughter is 0506 & 0503, 她地要聽一篇story, 之後去搶card答問題 wor.....but my daughter said no such game for her.

我小朋友都係0508, 又係group E, sun 10:55am, 唔通全部0805都係group E??

佢話有中文/英文重組句子, 又有10條問題, 有埋答案, 叫佢地圈出正確答案, 佢話老師話, listen carefully, 跟住就開始問... 佢話佢只係記得第2條係... how many rabbits唔知咩? 佢答6...

樓上的家長話小朋友要跳舞, 有音樂就郁, 冇音樂就停, 其實佢地應該係玩緊simon said, 有音樂就郁/行, 到音樂停, 就會播... simon said... touch your mouth, etc... 我個仔話最尾2條好攪笑, 係個畫面度有隻手, 叫你shake hand, 同give me 5... 佢最記得lee 度jar... 因為每次佢講番都笑到停唔到 ....

醒目開學勳章

我係同時段的group B
我都覺得係按照出生月份分組
我看到Group E & Group F的特別細粒可愛
但我的馬騮囡在同組中卻是最短少的那一個
見在蕭亞姨的囡囡才知道我的馬騮囡真的個子小
大過蕭亞姨的囡囡8個月,但一樣高

原帖由 suewong 於 10-10-12 13:25 發表
簫亞姨,
我都係0508mama.  我in 9:55am and 同1group (E)都有1個我識0508的小朋友.  i guess they really divided them by their month.  Different group tested different thing.
my friend's daughter is 0506 &  ...

醒目開學勳章

原帖由 ziyi 於 10-10-12 15:27 發表
我係同時段的group B
我都覺得係按照出生月份分組
我看到Group E & Group F的特別細粒可愛
但我的馬騮囡在同組中卻是最短少的那一個
見在蕭亞姨的囡囡才知道我的馬騮囡真的個子小
大過蕭亞姨的囡囡8個月,但一樣高:si ...

咁嘅安排幾公平wor, 見到學校係用咗心機去安排.... 比个叻佢先!

我個女係05/11月,group F

我仔係05/12月~group F....我個仔出到黎同我講~我答左老師:sorry,i don't know~ 都係沒架啦~

我個囡8/12月, 都係group F,
咁樣安排又真係幾好喎! 公平D!
因為我成日擔心細女無咁著數....

原帖由 loveboy 於 10-10-12 21:46 發表
我仔係05/12月~group F....我個仔出到黎同我講~我答左老師:sorry,i don't know~ 都係沒架啦~
HI HI :-D

我我小朋友都係0508, 又係group E, sun 3:30pm, 似乎全部0805都係group E。 英文重組句子 => 我個仔唔識呀!!!

原帖由 2boysmami 於 10-10-12 14:54 發表
我小朋友都係0508, 又係group E, sun 10:55am, 唔通全部0805都係group E??

佢話有中文/英文重組句子, 又有10條問題, 有埋答案, 叫佢地圈出正確答案, 佢話老師話, listen carefully, 跟住就開始問... 佢話佢只係記 ...

我個囡都係05/12 group F, 不過問佢老師講咩,佢只係話睇電視跟住老師做動作WOR, 仲有搵下GIRAFFE 布回1唔見左WOR 之後就話唔記得LU, 問佢老師比CANDY有冇SAY THANK YOU, 佢答唁記得左LUR, 問佢其它小朋友呢,佢話冇WOR...死啦,成日都話唔記得,都係冇啦....

YY

原帖由 ming_1212 於 10-10-12 22:05 發表
我個囡8/12月, 都係group F,
咁樣安排又真係幾好喎! 公平D!
因為我成日擔心細女無咁著數....

My daughter was in Gp B, 05/01.  

原帖由 yy媽 於 10-10-13 10:00 發表
我個囡都係05/12 group F, 不過問佢老師講咩,佢只係話睇電視跟住老師做動作WOR, 仲有搵下GIRAFFE 布回1唔見左WOR 之後就話唔記得LU, 問佢老師比CANDY有冇SAY THANK YOU, 佢答唁記得左LUR, 問佢其它小朋友呢,佢話冇WO ...

我個女係 0812,都係 group f 丫~~

btw, 阿女話老師比紙筆佢地,一邊用英文講要佢地畫 d 咩,佢地一邊畫。我想問下 group f 既朋友仔係咪都有考呢樣野丫??
‹ 上一主題|下一主題