用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 1st interview on Oct 9
go

1st interview on Oct 9 [複製鏈接]

醒目開學勳章

How is the interview going today?

I hope it is going well with all of you!!
   0    0    0    0
"窮蒼派"第88代大弟子:窮蛋蒼老人

Just need to sing a song, that's it! But the parent need to fill up a lot of questions...
Also, I forgot to bring my wallet and I have to drop down my daughter and get back to home for the taxi fare! :(

I don't know how the teachers give comment to the children base  on a song. Well, my daughter said they need to do some exercise too. Perhaps the teachers just want to know how the children understand the instruction in English.

Ya. I have the same feeling as well.  Her class was asked to sing a song together, boys or girls etc.  Then went back to their seats and talked to the pple next to her to make friends.
Probably the questionaire is more important.

原帖由 cpcog 於 10-10-9 21:28 發表
I don't know how the teachers give comment to the children base  on a song. Well, my daughter said they need to do some exercise too. Perhaps the teachers just want to know how the children understand ...

make friends??? Then my daughter must fail...

Is that quetsionaire that important?? It said it doesn't count any marks.

Do you think 2nd interview would be held?

原帖由 xuandaddy 於 10-10-9 22:28 發表
Ya. I have the same feeling as well.  Her class was asked to sing a song together, boys or girls etc.  Then went back to their seats and talked to the pple next to her to make friends.
Probably the qu ...

原帖由 cpcog 於 10-10-9 22:40 發表
make friends??? Then my daughter must fail...

Is that quetsionaire that important?? It said it doesn't count any marks.

Do you think 2nd interview would be held?

佢封野有寫幾時2ND IN架! 10月25日公佈入第二輪呀麻! 11月13係2ND IN既日子! 不過唔知佢會SHORTLIST幾多個就真。
每間學校話唔計分, 我都唔係好信...哈哈!

係咪大家都唱" WE ARE ONE?"

yes, 唱"WE ARE ONE", 一邊唱, 一邊做動作, 跟著聽指示 "stand up, sit down, stand up, sit down, stand up, sit down,............", 亞仔話連續做好多次, 好funny.

Thanks. I also read that finally..

原帖由 silvia_ng 於 10-10-10 01:26 發表

佢封野有寫幾時2ND IN架! 10月25日公佈入第二輪呀麻! 11月13係2ND IN既日子! 不過唔知佢會SHORTLIST幾多個就真。
每間學校話唔計分, 我都唔係好信...哈哈!

係, 我朋友個仔仔都係唱歌, 佢話有小朋友喊,  有小朋友淨做手勢唔唱歌, 有小朋友唱歌唔做勢.   
唔知有冇小朋友一邊喊一邊唱呢 , 可憐豬...

到今時今日, 你打死我都唔信啦 !! 唔計分 !! kakakak

蕭阿姨,   

噓,  乜你拱論盡架...  

祝各家長的小朋友, 殺入第二round !!!
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 bchi 於 10-10-11 10:21 發表
係, 我朋友個仔仔都係唱歌, 佢話有小朋友喊,  有小朋友淨做手勢唔唱歌, 有小朋友唱歌唔做勢.   

到今時今日, 你打死我都唔信啦 !! 唔計分 !! kakakak

蕭阿姨,   

噓,  ...

其實唱歌仔跳舞真係可以留意到好多野,
可以睇下小朋友性格適唔適合學校,
係唔係活潑開心,英文唱歌時候識唔識d歌詞同讀音正唔正確,
如果太書卷味內向同怕羞都未必係LMC 同TSL既首選...
純粹個人意見...

jackybaba,

係啊... 哎,  呢. 早排有個媽咪咪又好like lmc 架呢, 可惜佢仔仔去到唔肯拖老師隻手去排隊, 最後都冇入到去in . 真係時也命也 ~~~

My girl was lucky to be hold by the handsome teacher! hehe.. :)

原帖由 bchi 於 10-10-11 15:28 發表
jackybaba,

係啊... 哎,  呢. 早排有個媽咪咪又好like lmc 架呢, 可惜佢仔仔去到唔肯拖老師隻手去排隊, 最後都冇入到去in . 真係時也命也 ~~~

原帖由 cpcog 於 10-10-11 10:06 PM 發表
My girl was lucky to be hold by the handsome teacher! hehe.. :)

邊個邊個 ????

我估係1a 班mr peter li, 上年都係佢拖住我仔上樓上架. kekekke

見唔見我仔個班主任奧雲老師呀 ?

原帖由 bchi 於 10-10-11 10:21 發表

蕭阿姨,   

噓,  ...

七條LONG QUESTIONS呀....應該都會計分, 就算唔計, 老師睇完心入面都會自有盤算。

醒目開學勳章

要你地答問卷,一定有D用意,可能無分比,但會有計在application 是否成功的考慮中。

原帖由 silvia_ng 於 10-10-12 11:06 發表

七條LONG QUESTIONS呀....應該都會計分, 就算唔計, 老師睇完心入面都會自有盤算。

蕭阿姨,

有七條咁多咩 ? 我朋友話得四條0既 ?? 個傻婆丫...

你記唔記得有d 咩 ? 我好想知, 學校點去睇啊.

1)How to explain love and spoil ?
2) Who will help to take care your child ?
3).....
4)....
5)...
6)...
7)....

1. 在家大部份時間是由何人照顧孩子?
2. 如貴子弟遇到挫折時, 你會如何處理? 請寫下貴子弟曾遇到什麼挫折?
3. 請寫下你對貴子弟小學生活之期望。
4. 請寫下你對貴子弟學術上之期望。
5. 請寫下你在家中管教的方式。
6. 就你個人看法試說"愛"與"溺愛"的分別。
7. 考左咩小學

另有一條排選校考慮的要素。1-9
校譽 / 校網 / 辦學團體 / 設備 / 校舍 / 語言環境 / 地點 /教授方式 / 師資

報告完畢!

醒目開學勳章

唔該晒你,蕭阿姨。

D問題好有意思!!!

我舊年報CKY時都有答過相似的問題,不過CKY要家長寫一篇文章添!!!

睇左D問題,我更加相信一定有"暗分"比!!!

原帖由 silvia_ng 於 10-10-12 12:29 發表
2. 如貴子弟遇到挫折時, 你會如何處理? 請寫下貴子弟曾遇到什麼挫折?
...

原帖由 silvia_ng 於 10-10-12 12:29 PM 發表
...

你 同watson 妹妹都係記憶力超強啊 ))))))))

嘩... 每一條都要好長篇咁答啊....
咁又真係, 有心讀, 點都好似寫論文咁寫. 不過...佢比幾多行你地填每一條問題呢 ?
‹ 上一主題|下一主題