用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 活動教學少功課有邊間好?
go

活動教學少功課有邊間好? [複製鏈接]

醒目開學勳章

小三喇!頂唔順,請幫忙!
邊間功課默書測驗少請介紹,最好有中學
thx
   2    0    0    0

原帖由 穎穎媽咪 於 10-10-9 03:14 發表
thx

我都想!

GT college or 港大同學會

個人覺得大多傳統學校功課默書測驗都唔會少, 可以唸吓d直資學校如creative, cky, 真道等(但係學費都唔平), 有錢嘅當然國際學校啦!

醒目開學勳章

what is GT,creative, cky????

原帖由 穎穎媽咪 於 10-10-11 00:00 發表
what is GT,creative, cky????

G.T. - 優才
CREATIVE - 啟思
CKY - 保良局蔡繼有

仲有可以唸埋播道, 都係直資

如果因為頂唔順才想轉校,要轉到G.T. - 優才,CREATIVE - 啟思,CKY - 保良局蔡繼有,會頗有難度,有人到小五因原校太淺(他本人太勁),英普流利,想插班cky也失敗。

醒目開學勳章 王國長老

有d新思維學校, 有個理想希望成班都係自己由細湊到大, 未必願意收插班
我有朋友試過插播道, 打電話去話唔收的, 佢照寄, 結果都有interview, hkuga每年都有公開招插班(4月左右), 一級都有1-2個位的
真道係5年小學就升中, 本地學生想插可能難d(編制問題)
原帖由 wingsma 於 10-10-11 02:58 AM 發表
如果因為頂唔順才想轉校,要轉到G.T. - 優才,CREATIVE - 啟思,CKY - 保良局蔡繼有,會頗有難度,有人到小五因原校太淺(他本人太勁),英普流利,想插班cky也失敗。 ...

維多利亞都幾好架,但d學費....對我來講都幾甘.
無知是福

請問在各位媽咪的眼中, 何為功課黙書多呢?  我都想和自己的小女的學校情況量一量!  因我也就快喘不過氣來!

Every Sun is dication day, 唔敢去玩, Weekday 就 Maths Quiz or test!  有時仲係沒有通知 for P2 student.

Wong Kam Fai la!

:;pppp: :;pppp: 有無一間推介給我啦

我哋一週要默一次, 中英輪流來, 頂唔順啦, 中間又有小測

原帖由 穎穎媽咪 於 10-10-9 03:14 發表
thx
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

除了一般大路的直資, 我想提議你 聖三一小學, 我小朋友係幼稚園讀, 佢地對小朋友家長都好體貼, 好照顧, 雖然唔係一間名牌學校, 但老師都很有耐性, 愛心.  校長話好多小朋友在附近讀其他谷小學, 太辛苦, 頂唔順都轉過去佢地到.  有小朋友升中時升返以前放棄的名牌小學的名牌中學tim.

我比小朋友直升上去, 我絕對唔會擔心過渡唔適應的問題, 對老師好有信心.

學費 $2xxx 10個月

原帖由 grace_xian 於 10-10-11 12:55 發表
  有無一間推介給我啦

我哋一週要默一次, 中英輪流來, 頂唔順啦, 中間又有小測

我地係一星期默兩次書,中文還要默兩課課文。:;pppp::;pppp::;pppp:

請問您小朋友讀边間呀?可否PM我知?謝謝!

原帖由 happyvalley 於 10-10-11 23:43 發表

我地係一星期默兩次書,中文還要默兩課課文。:;pppp::;pppp::;pppp:

原帖由 brian61950 於 10-10-11 12:03 發表
維多利亞都幾好架,但d學費....對我來講都幾甘.

我朋友向維多利亞,佢相反想轉出其他學校,但連 cky/啟思都唔收.所以真係學校程度深又煩,淺又死!!

我有個朋友囝囝讀啟x, 活動&小功課, 但朋友私底下要比個囝去出學好多野& 補習班, 要keep住成績喎. 所以學校少功課, 其實張d時間去左街外補習班.

醒目開學勳章 王國長老

講真, 好多家長都係咁: 國際學校出去學中文, 活動學校出去學grammar
其實又唔駛睇得太negative既, 活動本身唔一定係淺, 不過教既focus唔同左, 總之學校唔夠, 咪出去學lor, 就算去到一流名校, 學校一樣有不足既地方架啦
就講學英文, grammar學得好, 你又想小朋友識creative writing, 寫都無問題, 你又想佢聽同講都ok, 人心不足呀

原帖由 AAma 於 10-10-12 11:12 AM 發表
我有個朋友囝囝讀啟x, 活動&小功課, 但朋友私底下要比個囝去出學好多野& 補習班, 要keep住成績喎. 所以學校少功課, 其實張d時間去左街外補習班.

天下家長都一樣.  不過學校又谷又多功課, 家長要死跟, 學校少功課就可以配合家長意思,比較彈性.
但好多活動&少功課的學校份試卷重深, 因為要思考多d, 真係死得.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-10-12 11:50 發表
講真, 好多家長都係咁: 國際學校出去學中文, 活動學校出去學grammar
其實又唔駛睇得太negative既, 活動本身唔一定係淺, 不過教既focus唔同左, 總之學校唔夠, 咪出去學lor, 就算去到一流名校, 學校一樣有不足既地方架 ...

講實話,讀書一成學校,九成靠自己讀。如果要叻,都係要自己拎起本書最重要。
‹ 上一主題|下一主題