用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入學後家中差表現變差!重讀k1..3歲8個月會唔會唔收呢? ...
go

入學後家中差表現變差!重讀k1..3歲8個月會唔會唔收呢? [複製鏈接]

我女女兩歲八個月返下午班,返學後,行為表現都差了,野蠻左!又話有老師打佢!再問,又話有老師好粗魯,問佢學左咩野,一d都講唔出!一日到晚,只係玩玩玩,一到要專心睇書,個口就會接左第二d野講,越黎越唔專心聽我教書!!

有小小後悔選左間自由度咁高幼稚園,但見佢係蒙特教學法,應該幾好,聽聞老師都係基督徙,應該唔會打小朋友吧!
如果我想佢就埋今年,下年轉校從讀k1,到時3歲八個月會唔會太大呢?會出現咩問題呢?interview時要唔要寫舊校好呢?上年見過收左冇讀,今年會唔會唔收呢?
   0    0    0    0

佢啱啱開學先兩歲八個月,即係佢十二月出世,如果你認為有需要,咁出年再讀K1係絕對冇問題,我女係一月頭出世,開學就差唔多三歲八個月,喺各方面都適應同學習得好好,不過而家好多kgs都已開始左報名,你反而要把握機會就真,至收唔收?收過又唔讀...?等,唔好理,in完先講,大B係有優勢。

放心啦 .... 我仔就係大 B, 12月 .... 6間心水收左5間 .... 係煩讀邊間 ja ...

我個囡都係大b, 今年其實夠歲數讀k1, 但我選擇比佢讀pre-nurse, 驚佢讀唔黎, 玩多一年先k1.
健康活潑的BB來臨了 ;-)

原帖由 倬瑩meme 於 10-10-9 01:51 發表
我女女兩歲八個月返下午班,返學後,行為表現都差了,野蠻左!又話有老師打佢!再問,又話有老師好粗魯,問佢學左咩野,一d都講唔出!一日到晚,只係玩玩玩,一到要專心睇書,個口就會接左第二d野講,越黎越唔專心聽我教書!!

有小小後悔選左間自 ...

你是讀哪間幼稚園?

細b重讀k1當然無問題.....

另唔好以為佢咃好大,講在學校做d咩唔出一d都唔出奇,比多d時間佢咃啦。

再睇定d先啦!剛剛開學冇幾耐,學校老師仲未摸到小朋友底,未必會按需要"管教",而加上你選的是非一般傳統學校,loose少少就總會有…
有冇同老師溝通過佢係學校情況?小朋友不一定在學校"學壞了",可能只是這個terrible 3發作,剛剛又碰到是上新學校,所以就覺得返左學曳左…
同老師多d了解上課情況先啦!
原帖由 倬瑩meme 於 10-10-9 01:51 發表

有小小後悔選左間自 ...

原帖由 sheffield 於 10-10-11 11:25 發表
再睇定d先啦!剛剛開學冇幾耐,學校老師仲未摸到小朋友底,未必會按需要"管教",而加上你選的是非一般傳統學校,loose少少就總會有…
有冇同老師溝通過佢係學校情況?小朋友不一定在學校"學壞了",可能只是這個terrible 3發作,剛剛 ...

乜terrible 2 完又有terrible 3?幾時至定落黎架?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

係呀,有人什至會用"horrible 3"添呀!過左3歲應會定好多啦!當然,唔係個個有,又或者有個duration都有長有短,祝3歲bb的媽媽們好運啦…
原帖由 brrbaby2007 於 10-10-11 11:27 發表

乜terrible 2 完又有terrible 3?幾時至定落黎架?

唉, 我女呢幾日返學, 做唔到D野又喊, 佢同我講佢唔想返學, 咁我打返去同老師了解, 話佢放唔到個盒係書包又喊, 唔想食包包又喊...

醒目開學勳章

原帖由 sheffield 於 10-10-11 11:25 發表
有冇同老師溝通過佢係學校情況?小朋友不一定在學校"學壞了",可能只是這個terrible 3發作,剛剛 ...

同意, 睇定D, 建議樓主多D同老師溝通!

不過考定多1間FOR出年都無所謂嘅, 如果要依家即刻轉就唔好啦!

醒目開學勳章

原帖由 豬BBBB 於 10-10-11 17:12 發表
唉, 我女呢幾日返學, 做唔到D野又喊, 佢同我講佢唔想返學, 咁我打返去同老師了解, 話佢放唔到個盒係書包又喊, 唔想食包包又喊...

第一年返學?  我個仔都係, 頭一個月無野, 次後喊左幾日又係話唔想返學, 試下同老師聯絡多幾次,  遲D情況應該會有改善!

PS: 我個仔依家無事LU, 日日返學都好開心!

我建議你應該跟學校了解清楚為什麼囡囡的行為變成咁??

要針對問題下藥, 只是"冇那那"重讀does't worth la~!

返左一個月..你想佢點JER?!?!不如想想是否你的思想出左問題?!

原帖由 豬BBBB 於 10-10-11 17:12 發表

我女都有时哭,但多数是睡不足或饿,都是要慢慢纠正。

如果係我, 我會搵過另一間比佢插班, 因為佢讀得唔開心無謂免強, 搵學校就好似買鞋一樣, 唔岩仲夾硬著只會弄巧反絕, 我好同意人夾人緣, 我會覺得間學校唔夾個小朋友, 好似我個仔搵playgroup, 兩間教學模式差唔多既playgroup, 一間一去到就喊, 而另一間佢就好開心地上堂......呢d都係純屬個人意見......

如搵唔到真正原因某某然就轉,可能去到邊間都一樣結果同情況…
再者,樓主都冇話亞B讀得唔開心,但就在行為方面有改變…
樓主,順便問問,你bb坐校車或是自己接送,如坐校車,你都可以跟跟車姨姨了解下佢係車度嘅表現!
原帖由 巴士 於 10-10-12 11:25 發表
如果係我, 我會搵過另一間比佢插班, 因為佢讀得唔開心無謂免強, 搵學校就好似買鞋一樣, 唔岩仲夾硬著只會弄巧反絕, 我好同意人夾人緣, 我會覺得間學校唔夾個小朋友, 好似我個仔搵playgroup, 兩間教學模式差唔多既pla ...

唔找出真正原因就轉校,好快又一"港孩"出現!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個仔用咗兩個月先大至回復正常呀!
其實~ 樓主知唔知, 小朋友返學就係會大倒退架?!
忍耐吓啦~ 有時間就打去俾老師, 了解吓响學校嘅情況!
恐龍家

是呀,我個仔2yrs6mth,now in N1,返了個半月,侮次上校車一定喊,同老師了解他在校的情形不是太差,他肯唱歌,食茶點,飲水,排隊去wei wei,聽故事,做老師指定的動作, but間唔中唸起媽咪就會喊,老師安撫他就會無事,就快2個月都是返學一定喊,我只是擔心他是否(分離焦慮)?還是真的不喜歡這所學校, 現在都是觀察中.... 其實不能用太短時間作出任何決定,如果是小朋友自己性格的問題,就算轉校都解決不到真正問題.
‹ 上一主題|下一主題