用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Finished KTS interview
樓主: kalongma
go

Finished KTS interview [複製鏈接]

原帖由 ssskwan 於 10-10-10 02:40 發表
我覺得你囡囡好MAKE SENSE呀, 而且又可以講到曬個面試過程比你聽, 好叻!

但我女中文及數學程度不佳, 應該希望不大! :)

原帖由 applyp1 於 10-10-10 23:10 發表
X_X眼 都好有邏輯, 好過我個仔話隻狗咬到女仔隻腳, 仲流咗好多血, 佢話學校有紅色筆架, color到成格都係血....好暴力呀.....

呢個係"死人故事"...

我個女個故事係:
有個小朋友, 唔理mami 勸告, 好夜都唔肯瞓覺, 第二朝賴床唔肯起身, 結果趕唔到校巴.

same story as my daughter's

原帖由 ohmama 於 10-10-10 23:35 發表
我個女個故事係:
有個小朋友, 唔理mami 勸告, 好夜都唔肯瞓覺, 第二朝賴床唔肯起身, 結果趕唔到校巴.

原帖由 ohmama 於 10-10-10 23:35 發表
我個女個故事係:

我囡都是這個故事,佢最後畫了一輛的士,話個小朋友轉坐的士喎,非常正路的答案.你們的小朋友又畫呢?我都幾有興趣知道不同的小朋友會有什麼想法?

My daughter only drew the kid with a very sad face.

原帖由 Charmainetowin 於 10-10-11 01:14 發表

我囡都是這個故事,佢最後畫了一輛的士,話個小朋友轉坐的士喎,非常正路的答案.你們的小朋友又畫呢?我都幾有興趣知道不同的小朋友會有什麼想法?

我侗女話搭校車時睡著了,沒有下車,獨自困在車裡。要消防員打破窗子來敕她。

Me too!!my daughter just drew the kid a sad face!!!

原帖由 ahchungma 於 10-10-11 02:22 發表
My daughter only drew the kid with a very sad face.

好有時事觸覺, 掂呀!

原帖由 HelenHillary 於 10-10-11 09:10 發表
我侗女話搭校車時睡著了,沒有下車,獨自困在車裡。要消防員打破窗子來敕她。

我囝囝晝左一幅同前一袖差不多, 小女孩仍然訓在車廂內, 即最後沒有人發現她, 最後她死了, 不一樣的結局....  

原帖由 HelenHillary 於 10-10-11 09:10 發表

我囡囡的版本係一個男孩在海洋公園想排隊玩機動遊戲,但排長龍.....最後佢畫咗個笑嘅男孩子。同埋佢話無認字咭....我好驚呀!

我打的果位司機叔叔, 係咁話好近好近, 行去都得, 仲教我地回程點行, 原來佢係校友黎架!!

原帖由 kc_01k 於 10-10-8 22:44 發表

係呀, 我今日搭的士, 同司機兩個都係唔知正確位置, 差D遲到, 我唔知係咪緊張得制, 明明又唔係第一次去, 我UP極都UP唔倒四角公廁油站對面.   兜多咗10蚊, 不過點知落車時, 司機收少咗我10蚊.  thanks司機 : ...

畫畫絕對係我個仔最最最弱的一環, 所以我都費事問佢畫咗 mud 野.  但聽你地咁講都幾深 wor, 大人(即係我自己)都未必識畫!

至於中英數, 佢就話淨係唔識一個中文字.

我個仔話只是叫他畫了圖畫就出來, 沒有轉課室, 只問了他的名字, 噢, 他畫畫真係too bad, 連問問題都沒有.....

我個囡無問中文字,問7-5, 佢意為係“+“

應該唔會無問問題ka! 唔駛咁擔心!
因為我個囡話果日佢諗唔到點畫, 所以無畫到tim...
但阿囡話有6個小朋友, 只有一個小朋友畫左咋! (唔知係咪真...) 老師同佢講唔緊要, 咁你估個結局係點呢? 所以最後阿囡只係講左個結果比老師聽咋!

之後, 老師問佢地問題, 問到好似同佢地傾計咁, 所以有可能你個仔答左都唔覺呢~
阿囡話老師同佢傾計, 問佢叫咩名?
老師拎住D中文字咭, 就問佢有無見過呢? 知唔知點讀呀?
阿女話: 我愛媽媽.
老師問:咁你有無同媽媽講過呢? 係咪節日講ka?
阿囡話:我成日都同媽媽講!因為我真係好愛媽媽嘛~

以上係阿囡講番比我知, 不過當然唔知係咪真? 但聽佢講完就甜在心....  

原帖由 vnnwi 於 10-10-12 17:49 發表
我個仔話只是叫他畫了圖畫就出來, 沒有轉課室, 只問了他的名字, 噢, 他畫畫真係too bad, 連問問題都沒有.....
HI HI :-D

原帖由 ming_1212 於 10-10-12 22:31 發表
應該唔會無問問題ka! 唔駛咁擔心!
因為我個囡話果日佢諗唔到點畫, 所以無畫到tim...
但阿囡話有6個小朋友, 只有一個小朋友畫左咋! (唔知係咪真...) 老師同佢講唔緊要, 咁你估個結局係點呢? 所以最後阿囡只係 ...

聽到亞囡咁錫你, 講d咁冧既說話, 學校收唔收都好其次啦! (不過咁識講野, 學校一定收; 尤其如果係女老師)

Anyone know when will annouce 2nd interview result?

原帖由 wealth 於 10-10-13 12:07 發表
Anyone know when will annouce 2nd interview result?

14-Dec

according to school ....

第一輪面試後安排
本校已於10月8、9日完成第一輪面試程序,並將於11月1日以書面通知入選第二輪面試之考生,敬請留意。
‹ 上一主題|下一主題