用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲政府學校
go

澳洲政府學校 [複製鏈接]

各位好,
本人想請問澳洲政府中學,是否我住的居所最近的一間中學,那間學校必定取錄呢? 若同區有多於一間政府中學,他們怎樣安排分配學生? 因我有雨個女女(是孖女)今年14歲,準備從香港回雪梨入讀year 10。請大家給些意見!!!! Thanks
   0    0    0    0

原帖由 Aoudachu 於 10-10-7 18:19 發表
各位好,
本人想請問澳洲政府中學,是否我住的居所最近的一間中學,那間學校必定取錄呢? 若同區有多於一間政府中學,他們怎樣安排分配學生? 因我有雨個女女(是孖女)今年14歲,準備從香港回雪梨入讀year 10。請大家給些意 ...

同一區必定不會有兩間政府中學, 因為每間中學都會有個catchment area, 隔一條街就讀另一間中學了.

同意,同區一定唔會有兩間官校,但你可以跨區報讀,我個女就唔係在本區官校讀。

原帖由 lillymarie 於 10-10-24 15:42 發表

同一區必定不會有兩間政府中學, 因為每間中學都會有個catchment area, 隔一條街就讀另一間中學了.
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP

多謝你的資料!假若我選定一政府中學,我需要在那區住上多久 (租屋或賣屋)才有資格申請那中學?當合資格申請時,那中學又是否一定要收我的兩個女兒?如果那中學不收我女兒,我可怎樣做?謝謝賜教!

Aouda

原帖由 lillymarie 於 10-10-24 15:42 發表

http://www.schools.nsw.edu.au/gotoschool/enrolment/index.php
係校網內的必收。租約最短要六個月吧!
你需要再聯絡心儀的學校問清楚校網。
我在 Brisbane 見有些中學講明租約由開學計有半年。
住址證明可用水、電費單或council rates notice or rental contract

請問在澳洲領使館找中學校和Agent, 有什麼分別 (除了 agent費用外)?  因太熟找學校的情況, 請給些意見, 謝謝各位!

原帖由 hilarywdv 於 10-10-28 10:48 發表
請問在澳洲領使館找中學校和Agent, 有什麼分別 (除了 agent費用外)?  因太熟找學校的情況, 請給些意見, 謝謝各位!

很抱歉!我唔知呀。
最近識一位朋友帶個小朋友來讀書,報讀一間佢話好出名的學校。但原來係海外出名,在本地卻不甚受歡迎。朋友說那校對海外學生和家長的支援做得很令她滿意。反觀本地爭崩頭的學校,要學生英文好、成績好。反而是家長需要支援子女。所以諗下自己要求係咩,再慢慢睇下邊間學校啱d.

請問我可否知道是那一間學校??  謝謝!

原帖由 hilarywdv 於 10-11-15 19:36 發表
請問我可否知道是那一間學校??  謝謝!

每個地方的情況都不一樣, 最好是問問住在你心目中那地方的家長

悉尼边區政府中學比較好

[quote]原帖由 lillymarie 於 10-11-15 22:13 發表
本人想帶女女回悉尼讀政府中學第10班, 請問有沒有好的Suburb介紹呢? 我們已是永久居民, 要什麼條件才能入讀? 謝謝你們.
‹ 上一主題|下一主題