用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 冬季校裙一問.
go

冬季校裙一問. [複製鏈接]

冬季校裙一問.

腰帶是打"口太" 的嗎. 今天買校裙,佢地話"修女學校...係咁" 不會易鬆脫的嗎?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

係,腰帶要用打呔咁既方法打,個結同2條帶尾响右邊。你去邊買?有茅情報?

原帖由 愛愛地球 於 10-10-7 15:44 發表
冬季校裙一問.

腰帶是打"口太" 的嗎. 今天買校裙,佢地話"修女學校...係咁" 不會易鬆脫的嗎?

Hihi, I bought at 成順發today.  2 裙+ 2 shirts + 1 tie + 2 pairs of socks = 369 dollars.  Reasonable price?
原帖由 YongXin 於 10-10-7 16:57 發表
係,腰帶要用打呔咁既方法打,個結同2條帶尾响右邊。你去邊買?有茅情報?

迷約瑟囉. 但佢地冇tie賣嘅? (另一家長話順xx有tie賣?!)
還是在小食部買的?!

原帖由 YongXin 於 10-10-7 16:57 發表

醒目開學勳章

呔响學校小食部買。

我就要買PE褲,吊0西脚。衫就仲得,P4.都仲只係着28碼

原帖由 愛愛地球 於 10-10-11 10:29 發表
迷約瑟囉. 但佢地冇tie賣嘅? (另一家長話順xx有tie賣?!)
還是在小食部買的?!

可能前無古人,但後有來者----我國公主是也.

原帖由 YongXin 於 10-10-11 11:48 發表
呔响學校小食部買。

我就要買PE褲,吊0西脚。衫就仲得,P4.都仲只係着28碼

I bought the tie at 成順發, only 15 dollars.  I heard that tie selling at tuck shop costs 20 dollars.
原帖由 愛愛地球 於 10-10-11 10:29 發表
還是在小食部買的?!

哦, 原來出面都有得買. thanks!

原帖由 cmchang0927 於 10-10-12 09:13 發表
I bought the tie at 成順發, only 15 dollars.  I heard that tie selling at tuck shop costs 20 dollars.

原帖由 cmchang0927 於 10-10-12 09:13 發表

Thanks for telling us.  I will go buy winter uniforms in Wanchai within this week.  BTW, have you bought yet as well the winter sports uniforms?  I found that the colours of the summer sports uniforms keep fading.

醒目開學勳章

冬季會好0的,針織料厚身少少,無夏天咁綿質咁易洗舊。唔好落bleach洗。

原帖由 daisy17772 於 10-10-12 13:46 發表

Thanks for telling us.  I will go buy winter uniforms in Wanchai within this week.  BTW, have you bought yet as well the winter sports uniforms?  I found that the colours of the summer sports unifor ...

daisy,  winter uniforms....i ordered at school on Orientation Day, did you do it there?

原帖由 daisy17772 於 10-10-12 13:46 發表

Thanks for telling us.  I will go buy winter uniforms in Wanchai within this week.  BTW, have you bought yet as well the winter sports uniforms?  I found that the colours of the summer sports unifor ...

原帖由 愛愛地球 於 10-10-13 09:48 發表
daisy,  winter uniforms....i ordered at school on Orientation Day, did you do it there?

I didn't order the winter uniforms on the orientation day.  I just bought them in Wanchai today.

小女的冬季運動服已收到,明明是度身訂做,但size就大了兩個碼(上次夏季已有這情形,要換來換去,很麻煩),件衫的質地很硬,應是polyester,小女有濕疹問題,不可穿此質料,我已到灣仔的約瑟和泰興問過,他們都沒有運動服賣,現在都唔知點算好?請問大家知不知道那裡有棉質的冬季運動服賣呢?

the fabric is stiff and hard. it would be better if cotton. i am afraid wearing undergarment is the only way to prevent rash problem.

原帖由 szeric 於 10-10-21 10:05 發表
小女的冬季運動服已收到,明明是度身訂做,但size就大了兩個碼(上次夏季已有這情形,要換來換去,很麻煩),件衫的質地很硬,應是polyester,小女有濕疹問題,不可穿此質料,我已到灣仔的約瑟和泰興問過,他們都沒有運動服賣,現在都唔知點 ...

醒目開學勳章

似乎只得呢間係官方PE衫供應商。

可能要搵人用純棉布定造先得?要搵布料同埋搵0的幫人造衫既檔口/舖仔照版煮碗。。。。。。要車邊又要車學校名花,都幾高難度。。。。。。

我家大小姐都有輕微濕疹,咁着0左底衫都ok既,凍0個時着埋棉褲先着PE褲添。

原帖由 szeric 於 10-10-21 10:05 發表
小女的冬季運動服已收到,明明是度身訂做,但size就大了兩個碼(上次夏季已有這情形,要換來換去,很麻煩),件衫的質地很硬,應是polyester,小女有濕疹問題,不可穿此質料,我已到灣仔的約瑟和泰興問過,他們都沒有運動服賣,現在都唔知點 ...

YongXin & 其他媽咪

你地好呀!
想問泠背心&長冷衫係邊度買呀, 我打去學校個亞姐佢我返去買, 係唔係呀?
我又唔記得開學時有無買到, 亞女前幾日只係帶件校樓 & 套運動衫返屋企, 下個week會涼架!
thx!

原帖由 YongXin 於 10-10-21 23:25 發表
似乎只得呢間係官方PE衫供應商。

可能要搵人用純棉布定造先得?要搵布料同埋搵0的幫人造衫既檔口/舖仔照版煮碗。。。。。。要車邊又要車學校名花,都幾高難度。。。。。。

我家大小姐都有輕微濕疹,咁着0左底衫都ok既,凍0 ...

醒目開學勳章

之前9月有通告問我地買唔買,係學校特别唔知响邊度訂(件冷背心/冷衫,織0左個好大既校徽上去);所以如果0個時茅填話買,就唔知去邊買喇,約瑟/華生茅架。

我都有訂,不過應該要11月先會派。

原帖由 joanneka 於 10-10-22 17:14 發表

你地好呀!
想問泠背心&長冷衫係邊度買呀, 我打去學校個亞姐佢我返去買, 係唔係呀?
我又唔記得開學時有無買到, 亞女前幾日只係帶件校樓 & 套運動衫返屋企, 下個week會涼架!
thx!

...

原帖由 YongXin 於 10-10-22 17:51 發表
之前9月有通告問我地買唔買,係學校特别唔知响邊度訂(件冷背心/冷衫,織0左個好大既校徽上去);所以如果0個時茅填話買,就唔知去邊買喇,約瑟/華生茅架。

我都有訂,不過應該要11月先會派。

...

I didn't buy 校樓 on orientation day, only ordered 冷背心/冷衫 in Sept.  Is it compulsory to wear 校樓?  If it is very cold, could my girl wear her own jacket (blue, white or black right?)?

thanks
daisy17772

醒目開學勳章

Yes, 校褸 is compulsory.

10C或以下,可着運動服同埋自己既純色大褸。我比件短身既白色羽絨阿女着。

原帖由 daisy17772 於 10-10-22 19:07 發表

I didn't buy 校樓 on orientation day, only ordered 冷背心/冷衫 in Sept.  Is it compulsory to wear 校樓?  If it is very cold, could my girl wear her own jacket (blue, white or black right?)?

thanks
...

醒目開學勳章

我响冷衫領後發現到個公司名同電話:

HK ACCA Knitwear Ltd

Tel:23270115/23270116
Fax:23523758

Hope it helps。

原帖由 joanneka 於 10-10-22 17:14 發表

你地好呀!
thx!

...
‹ 上一主題|下一主題