用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅書院小學 winter uniform
go

winter uniform [複製鏈接]

請問每年大約什麼時候換季?

冬季校服是否要自己買定?

有哪些配件是一定要向學校購買?學校會否安排訂購事宜?

謝謝。
   0    0    0    0

校褸校章同校TIE, PE衫一定要去校務處買.

換季年年會有少少唔同, 如果冇記錯, 舊年11月開始可以換季, 12月初要全體著冬季校服.

灰色冬天褲: 12c以上要著灰色短褲, 12c以下可以著灰色長褲.

有樣野提提你, 冬天返學一定要著校褸, 唔可以著其他深藍色夾棉褸. 你都知校褸其實又重又唔暖, 所以我會去太子龍濤買件可摺既深藍羽絨背心比佢著, 外面再著番件V領冷衫同校褸, 咁就好夠暖.

我個仔係工人帶返學, 如果得番幾度咁凍, 我會照比件深藍長羽絨褸佢著埋 (你知啦, 一路行返學都好鬼大風好凍架), 去到學校門口就除左佢交比工人, 到放學又拎番去比佢著住. 我見好多學生都係咁.

Teresa..唔該曬...

仲有少少野想問:

1. 校褸、校章、校呔同PE衫係咪要自己預早去校務處買定先?

2. 冬天係着長灰襪定長白襪呢?

wasabb

原帖由 Teresa 於 2010/10/7 22:32 發表
校褸校章同校TIE, PE衫一定要去校務處買.

換季年年會有少少唔同, 如果冇記錯, 舊年11月開始可以換季, 12月初要全體著冬季校服.

灰色冬天褲: 12c以上要著灰色短褲, 12c以下可以著灰色長褲.

有樣野提提你, 冬天返學 ...

1. 校褸、校章、校呔同PE衫係咪要自己預早去校務處買定先?
係. 校章校tie隨時買到, pe衫就唔一定. 叫你個仔小息去校務處問下先啦. 以我記得, 學校會出通告幾時可以去買. 提一提你, 冬天其實都可以著summer pe衫, 我通常叫個仔著summer pe衫, 外加winter pe衫, 咁佢跑到熱就可以除左件winter pe衫喇.  pe短褲一年四季都係一樣. 但係凍起上黎可以著track suit o個條長褲當pe褲.

2. 冬天係着長灰襪定長白襪呢?
返學著灰長襪, 不過上pe堂既話就要帶對白襪返學換.

唔該曬

原帖由 Teresa 於 2010/10/11 15:59 發表
係. 校章校tie隨時買到, pe衫就唔一定. 叫你個仔小息去校務處問下先啦. 以我記得, 學校會出通告幾時可以去買. 提一提你, 冬天其實都可以著summer pe衫, 我通 ...

我仲想問校慺係咪即係要買“大地”呢?

有冇其他提議..??

唔該....(我實在太多野問囉)

原帖由 wasabb 於 10-10-29 10:36 發表
我仲想問校慺係咪即係要買“大地”呢?

有冇其他提議..??

唔該....(我實在太多野問囉)

我在金綸買, 質地好又輕身.

唔該...等我去睇睇先~

原帖由 HuiTung 於 2010/10/29 15:42 發表

我在金綸買, 質地好又輕身.
‹ 上一主題|下一主題