用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 阿囡剛收到皇家芭蕾舞考試成績啦...
go

阿囡剛收到皇家芭蕾舞考試成績啦... [複製鏈接]

阿囡考grade 3 , 成績係 Merit, 同班同學無人有Distinction. 唔知你們的芭蕾舞班如何呢? 因我想知係程度深左,無咁容易攞 distinction呀? 定係我囡的老師教得麻麻呢?希望有家長可分享意見.
   0    0    0    1

你O地一個星期上幾多堂先? 如果一堂, 真係唔可以要求咁多...
其實又未必關老師事, 咁你覺得女女d同學又跳成點呀?
程度其實無深到, 個SYLLABUS廿年一樣, 仲要少O左動作添...

anyway, 求學不是求分數...merit都唔錯啦...最緊要學得開心!

janp, 多謝你的回應.
我囡一星期上兩堂, 應該係最起碼, 如果一星期上得一堂, 老師應該唔會比報考試, 我自己唔識芭蕾舞, 都唔識評呀, 所以想問吓其它人通常有物成績囉.

我仔只係考Grade 1,每星期上兩堂,叮左。

我朋友O個度每星期1堂...都年年起碼MERIT...雖然好少人DISTIN, 不過上一堂無法啦...
老師比考...因為而家D小朋友咁忙...都無時間約得到成班上多堂...係考試前補2個月堂...
學一堂, 算係唔錯啦...不過如果上2堂, 又唔係成日ABSENT, 成班都無人叮又真係.....咁老師點講呀?

補充: 我朋友O個度一星期一堂...不過係個半鐘, 唔係得一個鐘..

想請問你小朋友係邊間跳芭蕾舞,一星期只係一堂,到考試前2個月才加堂,另外有位媽咪話跳個半鐘,咁到考試重使唔使加堂,因而家小朋友實際太忙,如果時間許何我可能轉, Tks

醒目開學勳章

我識通常都考到 Distinction.嚴格舞室要做得好先比考,唔好要留堂或加堂,全班無人 destination好似老師唔夠認真。你到 Yahoo 打 "皇家芭蕾舞考試成績"就可以 search 一般學校成績:
其中兩間如下給你參考:

1. 本堂芭蕾舞學員參加2009年度英國皇家芭蕾舞學院考試,成績驕人,學員考試成績100%合格及其中有75%考獲DISTINCTION級成績、15%考獲MERIT級成績!

2.本會99%學生考獲Distinction成績

年齡:2.5-4,4-6歲

本會99%學生考獲Distinction成績
年齡:2.5-4,4-6歲

pp以下無分數...點考Distinction 呀?

原帖由 JENNCH 於 10-10-8 09:28 發表
想請問你小朋友係邊間跳芭蕾舞,一星期只係一堂,到考試前2個月才加堂,另外有位媽咪話跳個半鐘,咁到考試重使唔使加堂,因而家小朋友實際太忙,如果時間許何我可能轉, Tks ...

O係藍田, 我個FD都係鍾意佢上一堂都有得考...所以就算得MERIT都無所謂...

我仲有FD O係北角上, 都係一個禮拜一堂...不過好似高班為主...

位置岩唔岩你, 如果你有興趣PM我, 我問個FD比多D資料你:)

多謝各位的意見呀!
我囡一星期兩堂,每次一小時,無再額外補堂,可能真係操練得唔夠好啦,而老師又唔係好嚴格.

我女叮左,grade 3.
一星期兩堂

原帖由 sasalee 於 10-10-7 14:18 發表
阿囡考grade 3 , 成績係 Merit, 同班同學無人有Distinction. 唔知你們的芭蕾舞班如何呢? 因我想知係程度深左,無咁容易攞 distinction呀? 定係我囡的老師教得麻麻呢?希望有家長可分享意見. ...

醒目開學勳章

我覺得, grading 越低, 拿叮的機會越大,到個grading 越高, 要求高左, 叮的機會就細左, 除非個小朋友成日上堂

我個女grade 3, 4, 都係拿叮, 但grade 5就merit, 後尾grade 6, 我比佢一week上3堂, 甘又叮返

依家grade 7, 因為岩岩升左上中一, 課外活動又多左, 無甘多時間上到3堂, 所以有得佢上兩堂算

老師話一week 兩堂(每堂差吾多個半鐘)都應該ok, 係到出年summer holiday 就要上3堂, 因為出年10月要考inter.....

bb2604,
你仔係邊間跳舞呀, 可否pm 相告? 成績真係勁喎.

Wow! Really a good result! Congratulation!

I want to ask all mama if your children could get high marks in exam. Will you let your children to be a professional dancer if they want to and they have chances.
Please share.

醒目開學勳章

原帖由 馬媽媽 於 10-10-11 18:21 發表
I want to ask all mama if your children could get high marks in exam. Will you let your children to be a professional dancer if they want to and they have chances.
Please share.

我覺得要看小朋友性格,
接唔接受到失敗,
主角及重要角色要由經驗慮積,要做 Professional dancer要不停練習,又容易受傷,受傷時心理要好好調節。最高分,
最好學歷未必可以是主角,
要有好比例身形,
樣及感染力,所以要對跳舞好有熱誠,明白一場good show每一個個色都咁重要,自己每次做好自己岡位,才可以進步。

Do you know what the path is if want to be a teacher or professional dancer?
‹ 上一主題|下一主題