用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道
go

真道 [複製鏈接]

真道收了我的小朋友,但是唔知好唔好,好難決定.因為如果讀真道就無機會抽獎....
   0    0    0    0

What did you think of this school when you submit the application?

原帖由 carmenyg 於 10-10-7 13:52 發表
真道收了我的小朋友,但是唔知好唔好,好難決定.因為如果讀真道就無機會抽獎....

幾時通知您呀 ?   冇 2nd in ?

When did u have the 2nd interview ?

原帖由 carmenyg 於 10-10-7 01:52 PM 發表

原帖由 carmenyg 於 10-10-7 13:52 發表

都幾得意? 唔知好唔好又去報名又去2ND IN,唔知好唔好就放棄,讓個比D有心人.

接受左就係無得抽獎架啦, 首輪自行收生都要放棄, 就係唔想有人hold住d offer搞到其他人空等, 你要取捨.

請撫心自問,當初點解要遞表入真道,唔係覺得嚟間學校啱你小朋友先至申請ga 咩,點解會有仲有噤多考慮.
樓主,好對唔住,可能我語氣重咗.因為我仲未等到2nd in的電話,心裏有D jealous你.

原帖由 SamKit 於 10-10-7 18:11 發表

都幾得意? 唔知好唔好又去報名又去2ND IN,唔知好唔好就放棄,讓個比D有心人.

我本來都想話呢位媽媽/爸爸好得意,點知俾SamKit捷足先登。

身為過來人,好明白呢位媽媽/爸爸嘅感受。因為真道其實都唔容易考入,尤其係今年比去年報考人數更多,响收取200蚊報名費嘅情況下仲有千幾人報,能為真道取錄好應該高興先啱,點知。

但妙就妙在,有家長好似呢位媽媽/爸爸咁,胡裡胡塗去報咗真道。

但希望呢位媽媽/爸爸明白,如果只係當真道係水泡/保險,對真道一知半解,未了解清楚就胡裡胡塗去報,仲胡裡胡塗被取錄,恕我得罪講句,都係去參加大抽獎把啦,讓返個位出嚟俾有心、有準備、有做功課了解真道嘅家長好過。

我仲等緊2nd in, 點解有D人想2nd in, 可惜遲遲都未收到電話 (我由六月面試到而家), 講真, 如果我個小朋友有2ND IN, 跟住取錄埋, 我開心過中六合彩, 真係唔明白點解有D父母仲猶豫不決, 如果真道唔係首先, 請不要HOLD 住個學位, 留番個學位俾真係想入"真道"讀書既學生.

老老實實講...真道課程的確與眾不同...的確係要諗多一點....就係唔想浪費左校方既一番好意...

學校都比大家三日冷靜期諗清楚,問清楚攞多D意見都好應該...
Hi! 我有兩隻化骨龍!

算我多事,好多家長都係咁,唔止真道,其他學校如是...,想讀既考唔到,唔係太想讀既,考到好多間,仲可以慢慢揀,又唔可以話佢哋錯,因為佢哋既仔女真係考到,其餘既家長只可以好無奈咁等,或進取d寫信囉!

真道怎么又有简介会了?
我们的都不行吗?

醒目開學勳章

不是,上年都是在這時間再辦簡介會,都繼續收表的

原帖由 IANLEE 於 10-10-8 00:02 發表
真道怎么又有简介会了?
我们的都不行吗?

唔好鬧住啦, 總有人係最favour, 有人係backup
心目中的學校排位都係有名次的. 唔通你鐘意真道只係報真道咩?

carmenyg, 睇你抽獎機會率啦, 有幾鐘意first choice, 有幾多人爭你個first choice.
仲要睇你鐘意傳統定活動; 捨唔捨得比學費;

真道總有好有唔好, 勤力D去佢個forum search下.
你都係得三天決定.

大家比佢三天啦, 話唔埋下一個要抉擇的是你! 共勉之!

那还能再多一次面试吗?

幾實唔得意,我上年相同情況,作為當事人心情很復雜.......一入真道較難轉出來,而且傳統小學是否又一定不好,現在放棄大抽象,會否太冒險?這都是我的掙扎,想想你的孩子,如果谷得,現實一點,傳統小學會有利應付這學制。想想SPCC/DGS....收你小朋友,你會否選真道?仍會,真道應是你的選擇。過來人上。

Carmenyg:

請問妳幾時2nd in及通知收左?Call 妳或是寄信通知?

係即時知的...校長會叫你諗清楚....
Hi! 我有兩隻化骨龍!

有沒有人再收到2nd in既call....

Thanks for comment. Finally, I decide to accept the offer...
‹ 上一主題|下一主題