用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12區大抽獎 與 陳瑞琪小學 20分
go

12區大抽獎 與 陳瑞琪小學 20分 [複製鏈接]

我家住12區灣仔.另有 陳瑞琪小學 20分,大家認為我應怎選擇?

要是自行收生陳瑞琪小學 20分應該好大機會可以入讀,但我本身卻屬意12區學校,但又只得15分,唔通等大抽獎? 大家可否比下意見
   0    0    0    0

原帖由 hoho_ruby 於 10-10-7 11:20 發表
我家住12區灣仔.另有 陳瑞琪小學 20分,大家認為我應怎選擇?

要是自行收生陳瑞琪小學 20分應該好大機會可以入讀,但我本身卻屬意12區學校,但又只得15分,唔通等大抽獎? 大家可否比下意見 ...

陳瑞琪收左你, 你搬唔搬呢?  你有無諗過點返學?

以我知無校車由灣仔去陳瑞琪,  唔好開學先諗點樣返學.

王國長老

CSK 20分收唔晒
個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

嘩我同你交換啦 ~~
梗係要 12 區大抽獎啦! 人地捱貴樓都為左呢個 12 網. 純個人意見啦.

除非你本身係住近陳瑞祺, 而且 20 分一樣要搏.

唔明白...  計分賽, 唔係係9月30日前申請嗎 ?  到現在, 只有等11月22日結果... 或下年6月lucky draw... (唔計私校同直資)...

王國長老

或者樓主唔係今2011年升小一
可能係2012年,做定資料搜集出年用

原帖由 IWAT 於 10-10-7 14:53 發表
唔明白...  計分賽, 唔係係9月30日前申請嗎 ?  到現在, 只有等11月22日結果... 或下年6月lucky draw... (唔計私校同直資)...

個性固執,熱情(愛結交朋友),愛和平(不喜爭執),頭腦靈活,做事欠勇氣及信心(所以較容易放棄機會),要學習加強主動性喺做事方面、加強表達力及疑心(易相信別人)。

原帖由 doryee 於 10-10-7 15:01 發表
或者樓主唔係今2011年升小一
可能係2012年,做定資料搜集出年用

是的,小兒不是本年度的K3, 我想問定大家意見,之後希望好好地安排.....

當然12區係好吸引,但最初的自行計分根本完全沒有優勢,那心儀的一間學校應該填那間呢? 要是填番12區,相信揀任何一間既機會都可能係"零", 所以先考慮會唔會填陳瑞琪姐,當然我都知唔係必入,但又怕選擇錯誤嘛~

至於搬唔搬,其實都有車既,再唔係姐姐接送

既然係12區, 點解唔自行及派位都選返12區...?

醒目開學勳章

醒目開學勳章

我都有因o個20分考慮陳瑞祺(我仔2013升小一),我本身係35網,網內有2/3間心儀既又係20分。

其實12網d名小學,15分首輪真係無乜機,因為首輪可以跨區,博抽入去又驚抽唔到d正嘢。我35網一樣,7間中有2間超多人想入,3間中上,另兩間就真係唔想入。

以前d人入陳瑞祺,主要考慮校風唔錯同埋間中學都叫ok,但近年間中學降緊grade,我就認為唔值得山長水遠去讀。

不如選定一間12網既,首輪15分都報當陪跑,甲部乙部都填為第一志願,真係抽唔到時再叩門/第二年考插班,人地都覺得誠意可加,當然最好都考定d私小做back up。

原帖由 hoho_ruby 於 10-10-7 17:05 發表

是的,小兒不是本年度的K3, 我想問定大家意見,之後希望好好地安排.....

當然12區係好吸引,但最初的自行計分根本完全沒有優勢,那心儀的一間學校應該填那間呢? 要是填番12區,相信揀任何一間既機會都可能係"零", 所以 ...

原帖由 IWAT 於 10-10-7 17:14 發表
既然係12區, 點解唔自行及派位都選返12區...?

我有諗過,不過唔知邊間肯收15分既學生,好多人(包括網內外) 都會係呢個階段選呢區,而我小兒唔係有宗教又無世襲,呢區好多時20都入唔到,所以我先煩惱,怕白白錯失"自行計分"呢個機會

原帖由 bb123321 於 10-10-7 17:26 發表
如果陳瑞琪係你杯茶的話, 而又唔考慮軒官的話. 我會自行時試陳瑞琪, 因net 12除軒官外, 至heat的都有宗教, 第曰叩門都難過登天.

你可去軒小果面問吓人, 如自行冇選佢, 只在統一時選佢, 第曰佢比唔比你叩門. 揾多d ...

是的,要是自行計分要係12區,只會填軒官,因為一揀有宗教既學校,"未打先輸"了

原帖由 eeb 於 10-10-7 17:27 發表
我都有因o個20分考慮陳瑞祺(我仔2013升小一),我本身係35網,網內有2/3間心儀既又係20分。

其實12網d名小學,15分首輪真係無乜機,因為首輪可以跨區,博抽入去又驚抽唔到d正嘢。我35網一樣,7間中有2間超多人想入,3間中上,另兩間 ...

是的,我識人做緊中學部老師都說陳既中學部近年已大不如前

醒目開學勳章

如果你有留意今年中一派位,雖然有49%英中,但有24個係入sck(band2),即實際上~35%係band1,咁學術上只係好一般。

原帖由 hoho_ruby 於 10-10-7 17:34 發表

是的,我識人做緊中學部老師都說陳既中學部近年已大不如前

原帖由 eeb 於 10-10-7 18:15 發表
如果你有留意今年中一派位,雖然有49%英中,但有24個係入sck(band2),即實際上~35%係band1,咁學術上只係好一般。

就係咁先煩惱,係唔係唔應該用個20分試呢? 其實我由小朋友N班時已諗呢個問題,私校我會考,但話考就會考入嗎? 呢個年頭競爭不知幾大.....

其實始終都係同區好d,小朋友少不了有時會頭暈身慶或其他突發事件,我就試過一年內上課途中四次要立刻去接走佢,一般我都係十零至三十分鐘即到,太遠恐怕太耐先到,盞小朋友辛苦耐d.
無知是福

醒目開學勳章

csk,當20分有7成機會(wild guess),入到都只係雞肋,因為要放棄12網抽中好籤既機會(如果本身係34or其他網又唔同)

如果入唔到,一樣係浪費,除非你打算甲郭填佢or叩門叩佢啦。幾多人恨都恨入12網啦﹗

原帖由 hoho_ruby 於 10-10-7 18:26 發表

就係咁先煩惱,係唔係唔應該用個20分試呢? 其實我由小朋友N班時已諗呢個問題,私校我會考,但話考就會考入嗎? 呢個年頭競爭不知幾大.....

如果自己覺得陳瑞琪都ok....1st round保住陳瑞琪....再睇睇d私小/直資如何....有滿意嘅就放棄陳瑞琪....再去12區抽獎

原帖由 whl3868 於 10-10-8 00:34 發表
如果自己覺得陳瑞琪都ok....1st round保住陳瑞琪....再睇睇d私小/直資如何....有滿意嘅就放棄陳瑞琪....再去12區抽獎

要是陳瑞琪收左我,我應該唔可以再參加大抽獎了

曾經係好多好多年前,一間陳瑞褀,另一間宣道,當年勁到飛起,今天.......
可惜啊!
無知是福
‹ 上一主題|下一主題