用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 又撞時間, 點好?
go

又撞時間, 點好?

九龍塘同播道, 九龍塘3:15, 播道4:20, 係咪真係要二揀一? 你地會點揀?
好煩...!!

醒目開學勳章

改時間, 不過唔知學校方面點諗...

有家長話老實打去播道要求改時間, 可以改去 23/10.
試下啦, 要快.

只可以改一次...  要先想清楚.

最好改一間2nd choice。

九龍塘學校是唔比改時間,除非小朋友要去考公開試,否則不能改時間。

唔係, 我有朋友改到, 佢打電話去同kts講撞左另1間學校既interview時間. 老師叫佢寫封信同provide supporting doc, 等校長approve. end up 校長比佢改, 同日由早上改到下午. 可能個個人既case 唔同, 不過, no harm試下.
原帖由 yellowyan 於 10-10-7 12:57 發表
九龍塘學校是唔比改時間,除非小朋友要去考公開試,否則不能改時間。

是今年及或舊年發生, 咁學校最後有無收個小朋友呢.

原帖由 雙子媽媽 於 10-10-7 13:03 發表
唔係, 我有朋友改到, 佢打電話去同kts講撞左另1間學校既interview時間. 老師叫佢寫封信同provide supporting doc, 等校長approve. end up 校長比佢改, 同日由早上改到下午. 可能個個人既case 唔同, 不過, no harm試 ...

但係我覺得同學校講要去另一間學校interview而要改時間,印象唔太好喎~  仲話要prove,即係要比學校知埋你為左in 另一間學校而要改佢果間interview時間?比我就唔like 囉....

原帖由 雙子媽媽 於 10-10-7 13:03 發表
唔係, 我有朋友改到, 佢打電話去同kts講撞左另1間學校既interview時間. 老師叫佢寫封信同provide supporting doc, 等校長approve. end up 校長比佢改, 同日由早上改到下午. 可能個個人既case 唔同, 不過, no harm試 ...

醒目開學勳章

原帖由 annaanna 於 10-10-7 15:27 發表
但係我覺得同學校講要去另一間學校interview而要改時間,印象唔太好喎~  仲話要prove,即係要比學校知埋你為左in 另一間學校而要改佢果間interview時間?比我就唔like 囉....

...

如果我係校方都唔 like.............  不過又點會齋報你一間喎........... 人知常情o者!!!

How to choose for the following schools ?

TSL      10:15 a.m.
LMC     11:15 a.m.

Do you think that I can attend both of the schools ???

I think it is enough time to go to LMC because TSL was not more than one hour last year.
原帖由 Erco 於 10-10-7 17:48 發表
How to choose for the following schools ?

TSL      10:15 a.m.
LMC     11:15 a.m.

Do you think that I can attend both of the schools ???

係今年, 都未考. 由聽日朝早, 改為聽日既下午.
原帖由 LILY媽咪 於 10-10-7 13:29 發表
是今年及或舊年發生, 咁學校最後有無收個小朋友呢.

其實, 我朋友當初無諗過改時間, 只係想問吓學校, 如果遲到係唔係會唔in.

可能係會唔like, 但係, 總比無機會見還好. 況且, 向好個方面諗, 可能學校會欣賞佢既坦白.
原帖由 annaanna 於 10-10-7 15:27 發表

...

原帖由 mariobie 於 10-10-7 22:25 發表
I think it is enough time to go to LMC because TSL was not more than one hour last year.

我前年係剛好一個鐘的。

當年亞女考幼稚園, 培正係11:00, 民生係11:45.
培正一個session 30 分鐘, 但一組小朋友有早d in, 有遲d in. 我就笑笑口同老師講, "要趕另一間interview, 可否in 早些." 老師好明白地笑笑口說:"應該ok既...". 於是我就可以火速咁in 完培正衝去民生.

當年培正收左我女, 但民生無收. 我對培正好有好感. 不過, 最近好唔捨得去了另一所現已結業的幼稚園. 培正係第二志願(因老爺鍾意).

原帖由 silvia_ng 於 10-10-7 22:35 發表

我前年係剛好一個鐘的。

我都有煩惱

cky 1:15pm (interview takes 1hr45min)
kts  2:30pm

打過去兩間問, 兩間都話唔比改時間, 點算好?

我都係 kts 和 lmc都撞時間, 兩間都話唔改得, 最終要放棄一間

如果KTS & 播道只選一間,我會揀KTS!