用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

原帖由 701003 於 10-11-20 20:03 發表

Yes

即最壞打算入呢間band 3都無咩機會...
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 701003 於 10-11-21 19:04 發表

基朗、鄧佩琼
天水圍多少少band 2中學!

請問鄧佩琼校風如何, 老師會否關心學生? 對成績較差既學生有無補底?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

醒目開學勳章

原帖由 701003 於 10-11-19 19:22 發表

金巴倫耀道、西門英才

謝謝 701003。
西門是不是BAND 2尾? 我想他不入不到。
我想問 賽馬會毅智書院 可以嗎?

醒目開學勳章

其實我也心儀 金巴倫耀道。
小兒操行不大好,只有B-,因為常常跟老師作對,態度又不好;沒有任何獎。如自行選他,不知有沒有機會In呢?
其實,如有得In,我想機會會大些。因為只見其人,跟他對話,別人總以為他讀書一定很好;但一看他的成績表,他是科科不合格。
他是有能力但卻不肯努力,我實在沒有他法。我正等他開竅。
謝謝各位幫忙。

原帖由 mamafufu 於 10-11-19 01:12 發表
Band one頭的學生去了Band two的學校,絕大多數沒法完全發揮他/她們的潛能,結果係浪費了這個人才---元朗區band 2 中學培養出6A或以上尖子生的例子極之罕有(可能係零)。

Band one中的學生去了Band two學校有幾樣結果可 ...

謝謝虎虎~~我已把你回應給仔仔看了.也清楚告訴他利弊.現在在等他頭腦大開發.

快樂的甜芋快樂的甜芋

原帖由 P-Ma 於 10-11-22 11:10 發表
其實我也心儀 金巴倫耀道。
小兒操行不大好,只有B-,因為常常跟老師作對,態度又不好;沒有任何獎。如自行選他,不知有沒有機會In呢?
其實,如有得In,我想機會會大些。因為只見其人,跟他對話,別人總以為他讀書一定很好;但一看他的成 ...

哈囉~~P媽媽.我也在找中學呢~~我家中仔仔仍然很有性格.考試的時候都會睡著.回想起來,20多年前,我選中學的時候,也沒有這麼緊張~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

醒目開學勳章

甜芋,你好:

你的兒子還好,有BAND2頭成績,可以入較好的學校。
小兒BAND3成績,他今年已小五,還是我緊他不緊。
我只怕他入了校風不好的BAND3學校,會學壞。

原帖由 P-Ma 於 10-11-22 15:02 發表
甜芋,你好:

你的兒子還好,有BAND2頭成績,可以入較好的學校。
小兒BAND3成績,他今年已小五,還是我緊他不緊。
我只怕他入了校風不好的BAND3學校,會學壞。 ...

P媽媽 : 我也是這樣.耐何緊張0既係我地.我好怕仔仔考試.佢依家仲食緊佢0既老本.唔知邊一日,邊一次,老本吃光,他的后果.....無法估計.他愛學習,但學的,暫時沒有一樣是學校要求的.
快樂的甜芋快樂的甜芋

醒目開學勳章

甜芋:

謝謝你的安慰,我們一起努力吧!

原帖由 christy-mama 於 10-11-22 09:41 發表

請問鄧佩琼校風如何, 老師會否關心學生? 對成績較差既學生有無補底?

老師ok,補底都有offer

原帖由 P-Ma 於 10-11-22 10:38 發表

謝謝 701003。
西門是不是BAND 2尾? 我想他不入不到。
我想問 賽馬會毅智書院 可以嗎?

毅智band 3來講算唔太曳啦 可以考慮埋茂峰,香島同郭一韋

原帖由 蜆介鯪魚球 於 10-11-21 22:25 發表

謝謝回覆,請問天水圍邊間band2學校較好

裘錦秋、鄧兆棠、十八鄉

醒目開學勳章

原帖由 701003 於 10-11-22 18:36 發表

裘錦秋、鄧兆棠、十八鄉

thx

醒目開學勳章

原帖由 701003 於 10-11-22 18:34 發表

毅智band 3來講算唔太曳啦 可以考慮埋茂峰,香島同郭一韋

謝謝 701003

我同事2個仔都係呢到讀,補底應該無問題,校風亦唔太差,可能近住"盧中",互相影响吓,學生OK.
同事個仔成績唔太好,要成日返學校補堂,各科都有可能(但要比錢,因為係高年級學長當補習,比番D錢高年級學生,唔太貴,可接受)暑假都要返,比我感覺學校重視成績,希望學生進步,校方和家長有商量,因為我同事要求學校比佢個仔留級,校長接見後,應允.
惟1缺點(同事講),入大學率唔高,唔知佢果仔果班係甘?定係大圍?

原帖由 701003 於 10-11-22 18:30 發表

原帖由 701003 於 10-11-22 18:30 發表

唔該晒 ! 咁校風呢??

香港管理專業協會 羅桂祥中學
12月5日(星期日)舉行開放日:

http://www.hkmakslo.edu.hk/it-school/php/websiteeditor/public/view_popup.php3

羅桂祥中學係band 2 頭學生必選的學校,亦都係唔少band 1中至尾學生的"後備"中學,學生增值能力是元朗區最好的中學之一,明年會開辦兩班英文班。有意的家長不容錯過。

原帖由 mamafufu 於 10-11-29 09:40 發表
香港管理專業協會 羅桂祥中學
12月5日(星期日)舉行開放日:

http://www.hkmakslo.edu.hk/it-school/php/websiteeditor/public/view_popup.php3

謝謝虎虎~~一早上來,看到這消息真好~~謝謝呀~~

羅桂祥中學係band 2 頭學生必選的學校,亦都係唔少band 1中至尾學生的" ...

謝謝虎虎~~一早上來,看到這消息,真好~~我剛打去報好名啦.星期日帶著他和妹妹去學校看看~~
快樂的甜芋快樂的甜芋

mamafufu,

Pls check pm.

PM  已覆

原帖由 whywhywhy 於 10-11-29 10:12 發表
mamafufu,

Pls check pm.
‹ 上一主題|下一主題