用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

回復 6# mamafufu 的帖子

唔該晒, 您的資料好詳盡

回復 6# mamafufu 的帖子

謝謝虎虎~~我家仔仔依家4年班.我覺得佢適合BAND 2頭的學校.因佢學習態度唔係幾好.佢有同我講過中學的問題,所以,我現在做足功課.回家將情況分析俾佢聽.他現在的成績和名次都不錯.但做功課的能力是BAND 3.唉! 唯有講道理等他長大成熟些...........
快樂的甜芋快樂的甜芋

回復 1# 甜芋 的帖子

甜芋,
你唔使咁擔心住啦!我仔依家做功課ge能力係band 5 一樣學校生活愉快!
P.S.我無咗你Tel. No.

聽聞孫局長要官校率先縮班, 元朗區佔4間官中, 包括趙律修, 鄉中, 天官中, 元朗公立, 如是者元朗區會少左約36X4=144個學位, 仲要其中大部份為Band One位, 真係令人憂慮

呢d中學唔單只係縮班咁簡單,孫大人為咗令到聯繫小學家長唔反對縮班,應承聯繫位數目唔會減少﹕

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2254015&extra=page%3D1

即係俾冇權冇勢的普通小學學生入band 1 英中的機會可能大大地減少!!

原帖由 jaja 於 10-11-15 21:45 發表
聽聞孫局長要官校率先縮班, 元朗區佔4間官中, 包括趙律修, 鄉中, 天官中, 元朗公立, 如是者元朗區會少左約36X4=144個學位, 仲要其中大部份為Band One位, 真係令人憂慮 ...

回覆 124# jaja 的文章

伊小分一條龍派位結果係唔係已經公佈?
多唔多band 1學生揀番伊中中?

原帖由 mamafufu 於 10-11-16 15:36 發表
伊小分一條龍派位結果係唔係已經公佈?
多唔多band 1學生揀番伊中中?

因為Band 1生選伊中中係唔洗抽籤, 但校網公布既抽籤結果人數唔多, 據推理都有唔少Band 1生入左伊中中, 所以可抽籤既位唔多, 如是者你有咩睇法 ?

回覆 1# jaja 的文章

今年伊中中收兩間伊小嘅學位係116個,而收到頭33%嘅學生係有75個,剩餘嘅41個就抽籤,計一計今年大約一間小學160人,兩間有320人,每間頭33%大約即係考到全級第53以前,兩間加埋應有大約106人優先選校,但有些band1學生會選擇脫龍,而佢地嘅位置由後面填補,其中一間小學全級第63都入到(不是抽籤),由此可計一計band1生選入伊中中的是不是有很多.....

要留意Band 1生未必淨係選伊中中, 聽聞有Band 1選左伊湯中, 不過應該唔多

據我瞭解,往年伊小正band 1生選伊中中的比較多,伊小分的較少,伊小分最好成績嗰班差不多全部報元朗區英中或信義。

今年伊中中的一條龍收生數據可作如下分析﹕

(1) 不用抽籤入伊中中的最後名次/要抽籤入伊中中的最前名次
如果『所有』學生都揀伊中中,咁第53名及之前不用抽籤,第54名及之後要抽籤,如果有人放棄,這個名次分界線就會往後推。假設這個名次分界線推後到73/74名,即是代表有20名學生放棄一條龍直升,可以合理估計他們大部份是名次較前的學生。這項數據可分別推算出每間伊小放棄一條龍的學生人數。

(2)  頭33%共有106人可以不用參加抽籤直入,但只有75人選擇,即兩間伊小共有31名band1 生選擇放棄一條龍,同樣估計他們大部份是名次較前的學生。

相信呢75人大部份是band1 學生,連同自行及大抽獎收取的外校生,估計伊中中會收取約80名band 1 生,但又有部份band 3 水準的伊小學生抽籤入咗伊中中(往年伊中中是不會收到band 3 學生的),所以來年的伊中中學生水準可能會好參差。

而且伊中中今年開始只有一班英文班(另有一班『高比例英文班』--->這是甚麼???)  ,有D擔心部份band1生會被分配到中文班,而且初中三年都不會調班。

003 : 不擔心就是假的.我要做足功課.
快樂的甜芋快樂的甜芋

虎虎 : 我想知道band one的學生去了band two的學校,后果會是啥呢?看大家講的伊中伊小的,我看的糊里糊塗.搞不明白~~謝謝呀
快樂的甜芋快樂的甜芋

Band one頭的學生去了Band two的學校,絕大多數沒法完全發揮他/她們的潛能,結果係浪費了這個人才---元朗區band 2 中學培養出6A或以上尖子生的例子極之罕有(可能係零)。

Band one中的學生去了Band two學校有幾樣結果可能出現﹕

(1) 比較乖及主動學習的學生﹕
他/她會在band 2 中學裏成績名列前矛,品學兼優,受到老師們的萬千寵愛,度過愉快的六/七年中學生活。

(2)被動學習的學生﹕
老師要求做甚麼,他們就做甚麼,不會多亦不會少,BAND2學校的老師要求會較低,所以他們的成績亦會比讀band1學校同水平的同學差一些。

(3)比較貪玩及愛social的學生﹕
.....願上帝保佑他們,不會學壞,不會荒廢學業,不會染上不良嗜好,不會......
阿門。

以上情況出現的比率,估計係2:6:2。

band 1尾學生,可能比較適合去band2頭的學校,因為佢地喺band1學校可能係墊底份子,會失去自信心。喺band2學校反而可能發揮得更加好。

原帖由 甜芋 於 10-11-18 14:22 發表
虎虎 : 我想知道band one的學生去了band two的學校,后果會是啥呢?看大家講的伊中伊小的,我看的糊里糊塗.搞不明白~~謝謝呀

醒目開學勳章

請問各位:

有沒有校風好的BAND 3學校呢?
我估小兒的成績是 BAND 3中。

先謝謝各位。

原帖由 P-Ma 於 10-11-19 16:33 發表
請問各位:

有沒有校風好的BAND 3學校呢?
我估小兒的成績是 BAND 3中。

先謝謝各位。

金巴倫耀道、西門英才

請問金巴倫耀道係咪會收左附屬既小學生先架?
http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

原帖由 christy-mama 於 10-11-20 10:16 發表
請問金巴倫耀道係咪會收左附屬既小學生先架?

Yes

醒目開學勳章

代友問,元朗區band2中學,校風及學習風氣較好.請問有邊幾間??因小朋友屬band 1尾band2頭,搬遷到呢區無耐,謝謝

原帖由 蜆介鯪魚球 於 10-11-21 09:12 發表
代友問,元朗區band2中學,校風及學習風氣較好.請問有邊幾間??因小朋友屬band 1尾band2頭,搬遷到呢區無耐,謝謝ops:" />

基朗、鄧佩琼
天水圍多少少band 2中學!

醒目開學勳章

原帖由 701003 於 10-11-21 19:04 發表

基朗、鄧佩琼
天水圍多少少band 2中學!

謝謝回覆,請問天水圍邊間band2學校較好
‹ 上一主題|下一主題