用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

關於崇德收生情況,我可以講吓囡囡間學校上年1個case.甲同學成績應在10幾名,總之不是最top幾個,在第1輪自行唔收(她放崇德和元中在自行,太保險!元中入!),最後扣門入番崇德.
我所知天水圍李東海小學有唔少學生入崇德,收風果邊負責老師好進取(如果你問我,李東海學生D成績點?我會答:........)

原帖由 mamafufu 於 10-11-10 22:51 發表
崇德的收生標準其實只是差鄉中少許。

試計算一下,元朗區今年估計會有約5700名小六畢業生,鄉中自行收54名,自行加電腦全級收170名,咁BAND 1 頭入唔到鄉中嗰D,好多會入崇德/趙中/商會。再加上好多BAND 1中的學生家長冇信心 ...

原帖由 whywhywhy 於 10-11-11 11:48 發表

mamafufu太多粉絲喇 , 睇黎佢真係分身不暇...
唔緊要呀mamafufu慢慢黎, 我哋等你reply
我想知李兆基, 同基元, 麻煩晒你

總之麻煩虎虎大人了~~我唔急住,依家做定功課先~~基元有升中簡介會,你報名未?
快樂的甜芋快樂的甜芋

我都係mamafufu忠實fans呀!一早買定花生等解簽.
mamafufu,辛苦你了!

原帖由 mamafufu 於 10-11-11 01:29 發表
我喺另一個post見你講埋小學名稱,加上你的資料咁詳細,建議你係嗰個post刪除校名,以保障自己的利益。

明白,多謝提點!

點解您說 "她放崇德和元中在自行,太保險!" ???  可否解釋一下呢? 謝謝!

原帖由 Sherryko9 於 10-11-11 11:56 發表
關於崇德收生情況,我可以講吓囡囡間學校上年1個case.甲同學成績應在10幾名,總之不是最top幾個,在第1輪自行唔收(她放崇德和元中在自行,太保險!元中入!),最後扣門入番崇德.
我所知天水圍李東海小學有唔少學生入崇德,收 ...

我諗我講得唔清楚,放得崇德在自行,元中唔入崇banding,一個天,一個地,天唔一定會收,地求之不得,收都收唔切!
有朋友成日叫我進取,唔好在自行兩間甘保險,保險得滯只會犧性跟住果70%大提奬!

原帖由 howangma 於 10-11-11 13:15 發表
點解您說 "她放崇德和元中在自行,太保險!" ???  可否解釋一下呢? 謝謝!

多謝各位捧場! 多謝!! (嘻嘻,自己好似做咗明星)

講番正經野,我對各中學的評語,都係問現時讀緊的學生收集而來,如果你地自己的子女在該間中學就讀,應比我認識得更多。

我的評語,純粹一家之言,肯定含有主觀成份,亦未必百分百正確,各家長應從多渠道收集資料,然後搵出『最適合』自己子女的中學。 希望對呢d資訊對明年升中的家長有幫助。

下一間,我諗會講基元,而家係腦度整理緊,好似唔係好多野可以寫。

原帖由 whywhywhy 於 10-11-11 11:48 發表

mamafufu太多粉絲喇  , 睇黎佢真係分身不暇...
唔緊要呀mamafufu慢慢黎, 我哋等你reply
我想知李兆基, 同基元, 麻煩晒你

睇番崇德去年度(2010年)的報名表(我部電腦download 咗一份copy),崇德要求四、五及六年級成績表

商會明年升中一的報名表已放上網,佢亦要求四、五、六年級成績表。

我都贊成喺自行階段進取D,因為重有大抽獎的機會。

如果自行選校好保守,即係放棄大抽獎的機會。

自行時選一間成功機會大,但自己唔係好滿意的中學,喺放榜日多數會後悔-----尤其係見到同學仔派到心儀的中學,但自己又一早放棄咗入讀呢間的機會。

原帖由 Sherryko9 於 10-11-11 13:23 發表
我諗我講得唔清楚,放得崇德在自行,元中唔入崇banding,一個天,一個地,天唔一定會收,地求之不得,收都收唔切!
有朋友成日叫我進取,唔好在自行兩間甘保險,保險得滯只會犧性跟住果70%大提奬!

...

原帖由 mamafufu 於 10-11-11 15:17 發表

睇番崇德去年度(2010年)的報名表(我部電腦download 咗一份copy),崇德要求四、五及六年級成績表。

商會明年升中一的報名表已放上網,佢亦要求四、五、六年級成績表。 ...

其實商會舊年都已要求埋 p4 成績架啦, 舊年亦有註明英文成績優異可直接得到面試機會

基元 --- band 1 中至尾水準,收全band 1 學生。
羅桂祥 --- band 1 尾至band 2 頭 水準,(教學語言微調後)開兩班英文班,估計收40% band 1 ,60% band 2。
翁佑 --- band 1 尾至band 2 頭  水準,有一條龍小學,俾外校生學位不多。

以上三間都是好學校,十分推薦。

十八鄉收band 2 生,水準喺band 2中偏上,對band2 生來說,係唔錯的選擇。

中學收生,主要睇banding(教統局的學生成績次第名單),一間勁小學的60分水準可以高過另一間小學的90分。

校內試的分數意義不大(但校內試的名次就好緊要)。所以最緊要知道自己子女的名次及banding---band 1 頭/中/尾,或band 2 頭/中/尾。

原帖由 甜芋 於 10-11-11 10:35 發表
虎虎~~講下基元,羅桂祥,翁佑,十八鄉,得唔得呀?后面三間,哪一間校風同--學習氣氛好些呢?我家仔仔讀的小學,只有一個班級.名次相對沒有叫座力.如果成續在90分以上,而選擇以上后三間中學的話,機會會不會相對大些?謝謝啦! ...

mamafufu, PLS CHECK PM, TKS

回覆 2# mamafufu 的文章

mamafufu, 請問有無資料元中今年剩低幾多班英文班, 謝謝!!

PM received, will reply later.

原帖由 bobo 於 10-11-11 16:11 發表
mamafufu, PLS CHECK PM, TKS

元中今年開一班中文班(S1A/中一甲班),四班英文班(S1B/C/D/E班)。

中文班數學及地理用英文書,科學、世界歷史、設計與工藝、音樂、家政等科目用中文書。

英文班以上所有科目都用英文書。

原帖由 Biff 於 10-11-11 16:37 發表
mamafufu, 請問有無資料元中今年剩低幾多班英文班, 謝謝!!

知唔知你個仔係屬於邊個banding?
band 1學生係不應(不用)揀後三間中學。

原帖由 甜芋 於 10-11-11 10:35 發表
虎虎~~講下基元,羅桂祥,翁佑,十八鄉,得唔得呀?后面三間,哪一間校風同--學習氣氛好些呢?我家仔仔讀的小學,只有一個班級.名次相對沒有叫座力.如果成續在90分以上,而選擇以上后三間中學的話,機會會不會相對大些?謝謝啦! ...

mamafufu,

小兒BAND 1中-尾, 先報李兆基, 還是博抽獎好呢?

你心水的津中係邊幾間?

原帖由 whywhywhy 於 10-11-12 11:40 發表
mamafufu,

小兒BAND 1中-尾, 先報李兆基, 還是博抽獎好呢?

李兆基, 盧幹庭, 基元, 馬可賓

盧幹庭, 基元--自行有少許機會,大抽獎時是但一間放第一志願,機會極大。

馬可賓 -- (不熟悉, 但估計)自行有少許機會,大抽獎沒有學位給予元朗區學生。

李兆基 -- 依家報名,多數會收,但要簽字放棄津中學位。

所以我覺得你可以咁考慮:

假設『現在』四間中學都收你個仔,要你『現在』做決定,你會選邊一間中學? 呢四間中學你會點排優先次序?

原帖由 whywhywhy 於 10-11-12 12:30 發表
李兆基, 盧幹庭, 基元, 馬可賓
‹ 上一主題|下一主題