用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

唔使客氣~~

你話個仔幾聰明,但學習態度唔好,呢個現象,希望係升上五年級後會改善---

---好多小學會在五年級開學不久,舉行家長會,講解升中派位辦法及呈分試的重要性。D學生聽完後就會明白,派位係睇成績。如果自己唔勤力,就可能會派去BAND 3的"打交"學校,佢地就會緊張自己的分數(不過讀書態度開始時可能只有輕微改善),加上老師及父母的督促及鼓勵,五年級會進步好多。所以比較五年級下學期的優異生名單,會發覺同一至四年級唔同咗好多,因為好多平時不突出的學生"發恒力"追上來。

你咁緊張個仔的升中資料,個仔實會感覺到,希望佢以勤力讀書o黎回報你的愛心~~~

原帖由 甜芋 於 10-11-29 09:58 發表

謝謝虎虎~~一早上來,看到這消息,真好~~我剛打去報好名啦.星期日帶著他和妹妹去學校看看~~

原帖由 hei88ma 於 10-11-29 23:21 發表
mamafufu 你好!
如果我仔仔很喜歡運動,如田徑(校內及校外均有獎)及球類活動,但屬BAND 1 尾或BAND 2 頭,羅桂祥、基朗或那間會較適合呢?謝謝! ...

會唔會都考慮試吓體藝呀?

我想請問我的女女成績是Band 1尾,她現在讀的學校和崇德是聯系學校,我想問她是否未能達到崇德的標準,又就算是入了去是否也是墊底之人?如自行第1選崇德,第2間有什麼好提議呢?謝謝各位的幫忙。

我想請問如我女女成績是band 1尾,而她的小學和崇德是聯系學校,是否也未能入讀崇德?就算是入了也是墊底之人?如自行及大抽獎我也博崇德,那第2自願可選那一間較好呢?先多謝各位的幫忙,因我真的感到頭痛萬分,因好怕會害了個女。

大部分band 2 頭中學都以成績為先,雖有各種校隊,但不甚著重。band 1尾/band 2 頭較著重體育及學校體育成績較好的有伊中中及白約翰。

如果只是想以體育成績較好,希望得到加分而入到好中學,band 2頭中學我最推薦羅桂祥及伊中中,較次一級的有鄧珮瓊,基朗。

原帖由 hei88ma 於 10-11-29 23:21 發表
mamafufu 你好!
如果我仔仔很喜歡運動,如田徑(校內及校外均有獎)及球類活動,但屬BAND 1 尾或BAND 2 頭,羅桂祥、基朗或那間會較適合呢?謝謝! ...

中學的讀書方法與小學時完全不同,不能簡單地認為band 1 尾入英中一定係會墊底。

band 1 尾學生想入英中,尤其是崇德這類較好的英中,要認真考慮以下幾項因素﹕
(1) 學生的英文成績怎樣,是否對英文科特別有興趣--
如果只是中/數/常 成績稍差,而英文科成績甚好並有興趣,令到總體成績只是band 1 尾,咁重可以考慮英中。如英文科成績麻麻地,咁就不應冒險了。

(2)  學生的學習態度怎樣
學習有沒有自覺性,如測驗/考試成績唔好,會唔會自覺發奮,亦或是會感挫折,自暴自棄。

(3) 學生自己是否想入崇得(可以同小學同學一齊),知道入咗會讀得辛苦,但不懼挑戰。

如果以上三項的答案均是肯定的,咁報崇德都可以考慮。

聯繫小學band 1 尾報崇德,自行應冇機會,但大抽獎機會甚大,因為大抽獎只講運氣,不講成績。

原帖由 karen2323 於 10-12-1 17:32 發表
我想請問如我女女成績是band 1尾,而她的小學和崇德是聯系學校,是否也未能入讀崇德?就算是入了也是墊底之人?如自行及大抽獎我也博崇德,那第2自願可選那一間較好呢?先多謝各位的幫忙,因我真的感到頭痛萬分,因好怕會害了個女。 ...

體藝應要求唔低喎!

原帖由 hei88ma 於 10-12-3 13:30 發表
其實我真係有考慮體藝架!不過唔知校風好唔好?佢係英中喎,會唔會跟唔上呢?而且我住元朗區,好似好遠!唉!真係十五十六!
:cry: :cry: :cry:

我都贊成馬馬虎虎所講,小學和中學唔同,讀書方法亦有異,小朋友唔同階段有唔同變化,=小學叻唔等同中學叻,有大把案件都係甘!以前我有個女同學年年小學考第1,去到鄉中頭2年都好似考得好好,但到第3年....最後repeatF5(都好,還收),後來考上私範, 你話佢好又得,唔太好又得,但如果以小學成績來看,甘就唔成正比.中學係學習的分水嶺(其中以F3便見真章),小朋友自覺性很緊要,語文底子好會事半功倍,唔好太快斷定自己小朋友屬band幾,要知小朋友學習方法和意慾,和個底如何?當然中學亦要配合小朋友需要,唔好以為去到"好"的中學會大圍帶起小朋友學習情緒和提升他們的成績,這太天真了!

原帖由 mamafufu 於 10-12-2 10:32 發表
中學的讀書方法與小學時完全不同,不能簡單地認為band 1 尾入英中一定係會墊底。

band 1 尾學生想入英中,尤其是崇德這類較好的英中,要認真考慮以下幾項因素﹕
(1) 學生的英文成績怎樣,是否對英文科特別有興趣--
如果只是中 ...

原帖由 701003 於 10-11-19 19:22 發表

金巴倫耀道、西門英才

金巴崙耀道應該已攀升上band 2 。
據聞,金巴崙耀道有位轉校生,在之前的中學會考得1x 分,轉校重讀在尾2 的會考獲得27分,而親生的未代會考生2個22分,1個25分,各科合格率 7成以上。
自行收生成績要好似要 b,操行亦要 b,但攪珠仔及一條龍,就各安天命。

原帖由 Marie貓貓 於 10-12-3 17:23 發表

金巴崙耀道應該已攀升上band 2 。
據聞,金巴崙耀道有位轉校生,在之前的中學會考得1x 分,轉校重讀在尾2 的會考獲得27分,而親生的未代會考生2個22分,1個25分,各科合格率 7成以上。
自行收生成績要好似要 b,操行亦要 b,但攪珠 ...

個別case唔代表學校整體 如果係咁計,西英歷屆HKCEE都有唔止得3個over20分,咁應該一早升咗呢!! 遵理、英皇、現代都大把repeater會考成績大躍進!有心讀書ge學生,係咩學校讀書都會有好成績,最緊要唔好學壞
坦白講,耀道、西英的老師都好有heart,奈何收生質數好參差

就快要自行揀兩間中學了!越來越迷惘,發覺個囡比我預期唔係甘叻,從來只重著佢語文,數只求不太差,但原來不能,數可以去到80幾(原來可以拖低她甘多!)人又大意,呢排反思緊如何選校,近排著力番囡囡數學,寧願慢慢要她完全明白"數學",唔係答案對就得,唉!媽咪真係要諗清楚如何選校給囡囡,C9寧願囡囡在1間開心又唔太大壓力的中學讀,媽咪亦開始反思是否應選1間不為幾分死拼的中學給囡囡?或是找1間tough的中學去推她1把?有人說她可以揀為甚麼不去揀tough?老師亦曾暗示第1次不要揀次選(唔知點解盧中仍被認為次等?星期六Open Day果D學生好自律,校長和副校長只係坐1邊聽學生介紹學校,間中只得1個老師提點吓,比我感覺攪呢次活動主要係學生負責,好專業和自信,唔駛老師點帶,佢地由此至終午膳係放學生出去吃飯,亦比我感覺周環治安應唔太差,學生可以比到學校放心放佢地出去午膳,唯1缺點係學術成績,雖然有7A學生,但公開試成績唔太突出(自出過9優女生),上到大學(傳統)人數雖則有40幾人,這是唯1缺點.

呢個禮拜四或五左右,小學就會派選校資料及教育局的中學申請紀錄表,升中選校程序,正式開鑼了!

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 11:57 發表
就快要自行揀兩間中學了!越來越迷惘,發覺個囡比我預期唔係甘叻,從來只重著佢語文,數只求不太差,但原來不能,數可以去到80幾(原來可以拖低她甘多!)人又大意,呢排反思緊如何選校,近排著力番囡囡數學,寧願慢慢要她完全明 ...

Sherryko9,
我都十五十六, 原本一心諗住盧中係其一選擇, 但身邊人多多意見, 話什麼自行當然要博下機會選傳統英中, 又怕真係會選擇錯誤, 又唔想浪費咗聯繫位個機會, 真係唔知點選擇. 睇埋下星期派成績表結果如何再決定. 真係開鑼喇, 緊張喇~

揀中學當然要睇佢既公開試成績,所有人都希望自己子女讀完中學後,可升上大學,而唔係ive。所以中學的公開試成績係一項好重要的參考數據。

不過要留意,中學的公開試成績是一項"滯後數據",它顯示的是今年中五/中七生的成績。如果間中學成績一路進步(或退步)緊,今年/明年入讀中一的學生,六年後考文憑試的成績,可能會比依家好(或差)好多

五/六年前,信義仍然被認為比元朗區五間英中次一級,主要收band 1中/尾的學生,band 1 頭學生入讀的寥寥可數,但現在信義的會考績同崇德/趙中/商中比較,一d都唔輸蝕。

睇返盧幹庭的會考數據,佢既會考成績可以用"坐火箭"來形容。盧幹庭06至10年會考,獲得14分或以上學生的百分率,分別是﹕
06年38%
07年48%
08年52%
09年59%
10年62%

盧幹庭09及10年獲得14分或以上學生的百分率,都高過趙中,同商中差唔多。

考慮到盧幹庭去年開始正式轉為全英中,收生質素大為上升,六年後的文憑試成績,可以預計一定會好過現在的會考成績。

所以我覺得,唔應該用"有色眼鏡"來評價盧幹庭中學。

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 11:57 發表
就快要自行揀兩間中學了!越來越迷惘,發覺個囡比我預期唔係甘叻,從來只重著佢語文,數只求不太差,但原來不能,數可以去到80幾(原來可以拖低她甘多!)人又大意,呢排反思緊如何選校,近排著力番囡囡數學,寧願慢慢要她完全明 ...

作為參考,基元中學09至10年會考,獲得14分或以上學生的百分率,分別是﹕
09年        33.7%
10年        39.6%

由此可見,雖然盧幹庭及基元都係新"升呢"英中,但盧幹庭的潛力大好多。

我現在的心情和你差不多,"船頭驚鬼,船尾怕賊",唉!又得揀又心多(2個自行選擇),無得揀又傷心!
原帖由 aling0 於 10-12-6 13:18 發表

Sherryko9,
我都十五十六, 原本一心諗住盧中係其一選擇, 但身邊人多多意見, 話什麼自行當然要博下機會選傳統英中, 又怕真係會選擇錯誤, 又唔想浪費咗聯繫位個機會, 真係唔知點選擇. 睇埋下星期派成績表結果如何再決 ...

我唔會諗趙中了!因為數字令我怕,係甘一路退,上年果批退成甘,再睇番地地成績係經過5年變成甘(在趙中),我其實都唔係好短視架啦!都會諗吓幾年前和幾年後學生成績(當然品行亦很重要)點發展,唔會淨睇1年貨仔.唉!但囡囡老師暗示現在階段不需揀盧中,以囡囡成績就算最後扣門仍有把握.現在我都唔知會揀邊間?
mamafuf,請check pm.

原帖由 mamafufu 於 10-12-6 13:34 發表
揀中學當然要睇佢既公開試成績,所有人都希望自己子女讀完中學後,可升上大學,而唔係ive。所以中學的公開試成績係一項好重要的參考數據。

不過要留意,中學的公開試成績是一項"滯後數據",它顯示的是今年中五/中七生的成績。 ...
‹ 上一主題|下一主題