用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

趁著今晚得閒,講吓我對伊中中的印象,作為對Sherryko意見的補充。

天水圍咁多間中學,我覺得做得最好的是羅桂祥、伊中中及翁佑。佢地收既學生水準唔係特別標青( 叻既都俾英中收哂啦),但會考成績卻不錯,而且校風都好好。

識一個伊中中的中七同學,佢小六放榜時第二志願派入伊中中,放榜時喊成淚人。但入咗伊中中後讀得好開心,睇得出伊中中老師好有愛心,循循善誘,耐心教導,佢會考考到廿幾分(全級頭幾名),正衝刺A-Level中。可見『好既老師+勤力既學生+好既學習環境/氣氛』,不論英中/中中,都可以成材。

伊中中既政策係中一至中三連續讀同一班,不會調班,但教導的老師未必會相同。

(略去,最update資料請參考下文紅字)

伊中中大概有三分二的學生是由伊小正或伊小分升上來,另三分一是外校生。兩間伊小的畢業生,在英文班約佔一半人數,但在中文班則佔絕大多數,有些班高達四分三,可見伊小畢業生,在中學時仍有好大的進步空間。 ^_^

明年(11年9 月入學)伊中中同兩間伊小結龍,俾外校生的名額會少好多,伊中中的學術水平好可能短時間內有D影響。

今年(10年)伊中中有78個位供大抽獎用(沒有聯繫小學的羅桂祥有104個),同伊小結龍後,參考翁佑的數據,明年只會有26個或更少,因此外校生考慮伊中中時,要留意取錄機會會否少咗好多(或相反情況出現--由於名額少,家長唔敢報,機會反而增加咗)

由於一條龍的原因,伊中中明年取錄的學生水準沒法用今年或往年的數據做參考,加上給外校生的名額大幅減少,所以唔敢推薦各外校生的家長報呢間。但可以肯定的是,伊中中結龍後仍會是一間好好既學校---不過只限兩間伊小既學生享用。

多謝jaja澄清伊中中的英文班數目,我識既伊中中學生係讀中二,呢級開咗兩班英文班,原來喺教統局既語言微調政策下,伊中中只可開到一班英文班,即係全級只有36人左右可以讀英文班,而且初中三年係沒有英文班的上落車制度,經由中一分班試成績編定的中/英文班別,喺中一至中三都唔會改變。

元朗商會中學2011年九月升中一報名表可以下載了﹕

http://www.ylmass.edu.hk/web/what_news/S1%20Admission/S1_app_Form1112_c.pdf

今年商會有一項特別附注﹕"英文科成績優異或曾獲奧數獎/傑出學生獎"可直接獲面試資格。

Hi mamafufu,

辛苦你了! 我等緊你對盧中/商中/趙中的分析,謝謝

原帖由 mamafufu 於 10-10-24 21:58 發表
元朗商會中學2011年九月升中一報名表可以下載了﹕

http://www.ylmass.edu.hk/web/what_news/S1%20Admission/S1_app_Form1112_c.pdf

今年商會有一項特別附注﹕"英文科成績優異或曾獲奧數獎/傑出學生獎"可直接獲面試資格 ...

咁2011年, 入伊中中既機會少左好多....   

謝謝sherry , mamafufu既資料...

剛收到學校傳單基朗於11月28日有介簡會!

http://i239.photobucket.com/albums/ff277/tammylaw2000/cmama150.gif[/img]

最衰都係楊公(殺校),如果唔係貨源保証,伊中中佢地駛鬼結龍咩!知今年伊小都開到5班,所以係兩間伊中的貨源保証.聽番伊中中老師都嘆氣結龍後D學生質素會下降,你諗兩間伊小學生質素如何,連伊中中D老師都知,但無法,起碼呢十年八年都唔駛出去拉客,可以專心D教學,但亦有教學壓力,因為入去的學生質素如此,佢地都要諗吓辦法提高水準了!

原帖由 mamafufu 於 10-10-24 02:31 發表
趁著今晚得閒,講吓我對伊中中的印象,作為對Sherryko意見的補充。

天水圍咁多間中學,我覺得做得最好的是羅桂祥、伊中中及翁佑。佢地收既學生水準唔係特別標青( 叻既都俾英中收哂啦),但會考成績卻不錯,而且校風都好好。

...

其實兩間伊小都有好的band 1學生,不過佢地當伊中中係"水泡",第一志願係元朗區英中,入唔到英中先至會"回歸"伊中中。

最壞的情況係,伊中中跌到同循道衛理中學(同循道衛理小學一條龍,循小的口號是愉快學習)同一水平。

原帖由 Sherryko9 於 10-10-25 10:48 發表
最衰都係楊公(殺校),如果唔係貨源保証,伊中中佢地駛鬼結龍咩!知今年伊小都開到5班,所以係兩間伊中的貨源保証.聽番伊中中老師都嘆氣結龍後D學生質素會下降,你諗兩間伊小學生質素如何,連伊中中D老師都知,但無法,起碼呢 ...

我諗點解伊中中今年會向元朗區D小學派宣傳單(雖然兩間伊中講過只派給兩間伊小),招攬幾多得幾多band1生卦?如果跟據甘形勢,伊中中前程未好險?其實"一條龍"係唔係只收85%(一條龍小學)學生,不是全部呀?因為睇教局網頁好似一條龍85%,聯繫25%,是否?究竟"聯繫"幾時會終結?只聞樓梯响.

原帖由 mamafufu 於 10-10-25 14:05 發表
其實兩間伊小都有好的band 1學生,不過佢地當伊中中係"水泡",第一志願係元朗區英中,入唔到英中先至會"回歸"伊中中。

最壞的情況係,伊中中跌到同循道衛理中學(同循道衛理小學一條龍,循小的口號是愉快學習)同一水平。

...

香港青年協會李兆基書院 (直資,不參加派位)己開始招生﹕

開放日及簡介會﹕
1120()1212()
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_briefing.pdf

申請表﹕
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_admission_form.pdf

申請須知﹕
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_admission_guideline.pdf

今年報元朗區學生自行階段報屯門中學要認真考慮,因大抽獎階段好大機會屯門區沒有學位分配給元朗區(去年只有部份屯門區中學有象徵性的兩(two!)個位俾元朗區學生做抽獎,一D熱門中學更加冇得填,令到好多家長失咗預算。

其實冇咗伊中中的選擇,元朗區同級的中學重有羅桂祥, 白約翰, 基朗, 鄧佩瓊 等可以考慮,唔使山長水遠去屯門。

原帖由 701003 於 10-10-24 01:05 發表

翁祐only 20個位放出街 咁我即係諗都唔使諗啦!寄望羅桂祥啦!
再過屯門碰下運氣,馬可賓普教中,我like
不過我知有不少教育界ge父母,想仔女升中入宏信,唔使谷餐死都係好事 ...

mamafufu,我真係好佩服你的分析,你放落同級果D中學亦係我心中同級中學系列,有時見有D媽咪真係高估或低估(可能高要求)某些中學banding.可否繼續分析其他中學?

原帖由 mamafufu 於 10-10-26 09:36 發表
今年報元朗區學生自行階段報屯門中學要認真考慮,因大抽獎階段好大機會屯門區沒有學位分配給元朗區(去年只有部份屯門區中學有象徵性的兩(two!)個位俾元朗區學生做抽獎,一D熱門中學更加冇得填,令到好多家長失咗預算。

其 ...

每間中學都會有人讚好或批評,不同的中學要比較,最適當的方法是比較各中學的會考成績,會考成績呢家野冇得作假,作大。

不過好多中學,由其是成績"油麻地"的中學,唔想公開,咁就要問正在就讀此校的學生,特別是高年級的學生,佢地都會關注自己學校的公開試成績。

原帖由 Sherryko9 於 10-10-26 10:04 發表
mamafufu,我真係好佩服你的分析,你放落同級果D中學亦係我心中同級中學系列,有時見有D媽咪真係高估或低估(可能高要求)某些中學banding.可否繼續分析其他中學?

...

基朗中學升中簡介會(28/11)

http://www.keilong.edu.hk/schoolnews/20101019/1011.doc

原帖由 mamafufu 於 10-10-26 09:24 發表
香港青年協會李兆基書院 (直資,不參加派位)己開始招生﹕

開放日及簡介會﹕
11月20日(六)及12月12日(日)
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_briefing.pdf

申請表﹕
http://www.hlc.edu.hk/Pages/Doc/1112_s1_admi ...

any comments of this school??

It's a very good school.

Highly recommended.

I'll comment on this school some days later.

原帖由 whywhywhy 於 10-10-26 13:41 發表

any comments of this school??

小女伊小分剛考完第二次呈分試, 11月要決定跟唔跟一條龍, 如你地所講Banding好, 真係會優先考慮選擇其他開全英文班既中學。
至於其中兩間伊小及兩間伊中接龍情況可以分享一下, 兩間小學頭33%可以選擇其中一間心儀中學, 咁多數都會簡伊中中, 其餘參加接龍學生會以抽籤形式進行, 到最後階段入唔到心水嗰間, 唔可以上訴, 只可以拒絶接龍。
希望各位比D意見
1) 如果係33%以內, 應唔應該簡上伊中中呢? 但佢只開兩班英文班, 會唔會入唔倒呢 ?
2} 想問基元及信義比較你地會點睇 ?

我仔仔今年讀中一, 剛剛玩完這個大抽獎, 可以SHARE 一 吓出來, 幫吓手, 信義真係比較難入, 全級無十名都唔駛張 or interview.  今年HKCEE又好好成績, 仲好過D英中 !!
所以應該基元會容易少少 !!

你仔仔是否有考信義呀?情況如何?你仔仔係邊間小學呢?請恕我問題多多

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-28 00:53 發表
我仔仔今年讀中一, 剛剛玩完這個大抽獎, 可以SHARE 一 吓出來, 幫吓手, 信義真係比較難入, 全級無十名都唔駛張 or interview.  今年HKCEE又好好成績, 仲好過D英中 !!
所以應該基元會容易少少 !! ...

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-28 00:53 發表
所以應該基元會容易少少 !! ...

信義競爭激烈,入到都要加倍努力讀書才可應付!基元09-11年度面試日都好多人,相信band 1中游分子自行派位取錄機會不大,反而统一派位會易入少少!今年度P.6畢業生無上年咁多,元朗又無咩中學縮班,所以入到心儀英中機會易少少咁啦

希望啦

原帖由 701003 於 10-10-28 10:56 發表

信義競爭激烈,入到都要加倍努力讀書才可應付!基元09-11年度面試日都好多人,相信band 1中游分子自行派位取錄機會不大,反而统一派位會易入少少!今年度P.6畢業生無上年咁多,元朗又無咩中學縮班,所以入到心儀英中機會易少少咁 ...

原帖由 Sherryko9 於 10-10-28 10:08 發表
你仔仔是否有考信義呀?情況如何?你仔仔係邊間小學呢?請恕我問題多多

無問題 !! 我仔仔小學讀天官小, 原本派到元中, 但我哋放棄元中去叩門"基元". 最後基元收我仔仔. 我哋沒有考信義 !!
‹ 上一主題|下一主題