用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
樓主: mamafufu
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

mamafufu,唔知你收唔收到我私人傳訊?因為剛打了1篇,但噤制好似無左!

Sorry , 收唔到pm.

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 14:31 發表
mamafufu,唔知你收唔收到我私人傳訊?因為剛打了1篇,但噤制好似無左!

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 14:03 發表
我唔會諗趙中了!因為數字令我怕,係甘一路退,上年果批退成甘,再睇番地地成績係經過5年變成甘(在趙中),我其實都唔係好短視架啦!都會諗吓幾年前和幾年後學生成績(當然品行亦很重要)點發展,唔會淨睇1年貨仔.唉!但囡囡老 ...

睇完今年本中學概覽, 我都唔會考慮趙中, 佢地連公開試的成績都唔提供, 我心諗若果係好的, 點會唔show出來, 可能係因為成績唔見得人, 所以都費事比人知.

其實心儀間中學, 自行報都可以啫, 點解要等叩門喎~ 除非你有其他更好選擇!
諗下諗下, 好似冇乜其他選擇, 基元就C6唔係太喜歡, 唔想個仔讀; 商中/白約翰又了解唔多, ~ 真係煩~~ 想做好兩手準備, 諗多幾個組合都諗爆頭!

趙聿修公開試成績﹕

http://web.clsmss.edu.hk/academic/public-exam-results

原帖由 aling0 於 10-12-6 15:12 發表

睇完今年本中學概覽, 我都唔會考慮趙中, 佢地連公開試的成績都唔提供, 我心諗若果係好的, 點會唔show出來, 可能係因為成績唔見得人, 所以都費事比人知.

其實心儀間中學, 自行報都可以啫, 點解要等叩門喎~ 除非你 ...

原帖由 mamafufu 於 10-12-6 15:21 發表
趙聿修公開試成績﹕

http://web.clsmss.edu.hk/academic/public-exam-results

Thanks! mamafufu.

mamafufu,請check pm.

pm 已收到,稍後覆.

原帖由 Sherryko9 於 10-12-6 16:03 發表
mamafufu,請check pm.

請再check pm.

原帖由 mamafufu 於 10-12-6 16:53 發表
pm 已收到,稍後覆.

deleted!!!!

calling讀信義中學(天水圍)媽咪,請轉往"中學交流"區---信義中學,報吓料現況如何.

mamafufu, check pm pls.

各位媽咪,pm已收到,但最快要今晚先可回覆。

原帖由 bobo 於 10-12-7 12:00 發表
mamafufu, check pm pls.

我唔係信義媽咪,但我識信義中一生的媽咪,等我講吓D三手消息啦!

信義統測成績表喺12月1日派咗,睇佢地既成績及名次,今年中一生水準只比去年好少少(全級頭十名的分數比去年好DD)。 同往年一樣,信義仍然未能收到最TOP的小學生。中一全級頭十名同學,喺小六時位於全級頭三名的不多。

今年中一同去年一樣咁多功課,雖然正式轉為全英中,但D工作紙全部用番上年既,有D數學工作紙重係中文版。

去年世史及地理第一年轉英文教,效果麻麻,今年都冇乜改善。D學生話世史聽唔明,地理作業竟然喺統測之後先至要做,統測前一頁都未做過。

今年分班沒有精英班,但有一班普通話(1C)班,普通話班的平均水準比其他班略高,全級頭十名有三個係1C班,全級頭三十名約有10個係1C班 ---- 不過全級第尾可能都係喺1C班。

原帖由 Sherryko9 於 10-12-7 11:59 發表
calling讀信義中學(天水圍)媽咪,請轉往"中學交流"區---信義中學,報吓料現況如何.

回復 193# mamafufu 的帖子

謝謝,請再check pm.

Hi mamafufu,

我是屯門區的,但我想在1月自行收生時報1所元朗區中學(跨區)-崇德英中。
我想問雖然自行收生時是沒有區分限制,但學校會否最終首選同區學生和聯系小學學生嗎?
請問有沒有多d關於崇德英中的資料?我想多了解一些,謝謝^^

崇德自行階段收生看不到有區分聯繫小學學生或外校生,佢主要都係睇成績,我相信亦沒有理由把屯門區學生"另眼相看"。

崇德在元朗區係僅次於鄉議局中學的英中,好著重英文成績,學習風氣比校自由,學生要主動學習才可保持水準。崇德的水準同陳瑞芝差不多。

原帖由 nn^^ 於 10-12-8 15:35 發表
Hi mamafufu,

我是屯門區的,但我想在1月自行收生時報1所元朗區中學(跨區)-崇德英中。
我想問雖然自行收生時是沒有區分限制,但學校會否最終首選同區學生和聯系小學學生嗎?
請問有沒有多d關於崇德英中的資料?我想多了解一 ...

回復 196# mamafufu 的帖子

Thanks a lot~

醒目開學勳章

我想問下元朗有咩係好好的中文中學?
我女女佢中文好好,但英文就MAMA地,所以想搵間合適中學.

mamafufu , CHECK PM PLS. TKS

Replied

原帖由 bobo 於 10-12-10 09:32 發表
mamafufu , CHECK PM PLS. TKS
‹ 上一主題|下一主題