用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解間間都 9 號
go

點解間間都 9 號 [複製鏈接]

d學校校長冇理由唔知其他學校的大約interview schedule...  都唔明, 點解間間都係係 9 號...  係唔係 9 號去唔到, 就一定唔得, 就代表冇誠意, 就black list...

interview應該以小朋友為中心, 應該盡可能比機會小朋友發揮.  interview係為學校搵好學生再加以培育...

唔係 in 家長, 唔係量度誠意...

各校唔應該要小朋友咁辛苦, 大人一日幾場都死.  點解d學校仲要咁玩...

(唔好意思... 我只係想發洩下...)

0    0    0    0

agree....

why on the same day....

我估唔係睇住人來打既. D 學校都係揀一個最合適既WEEKEND 舉行INTERVIEW.

加上, 10月11月係考試周期, 咁間間學校都唔想影響本身既學生掛.

醒目開學勳章

因為下星期六係假期吖嘛...

其實有d學校係特登既,有d死對頭學校絕對係有你冇我.
無知是福

agree x 1000

學校訂時間面試,根本無需亦不應理會其他學校的面試日期,只需要配合自己就行了。他們亦無法預計眾多家長會考哪些學校,所以要是撞期,就唯有自嘆倒霉。
原帖由 IWAT 於 10-10-6 12:15 發表
d學校校長冇理由唔知其他學校的大約interview schedule...  都唔明, 點解間間都係係 9 號...  係唔係 9 號去唔到, 就一定唔得, 就代表冇誠意, 就black list...

interview應該以小朋友為中心, 應該盡可能比機會小朋 ...

醒目開學勳章

好抵死的答案
唔知邊間同邊間死對頭
上兩個星期看了一個中國在美國留學生的節目,其中一個留美博士生在哈佛大學的
她說MIT自以為哈佛是競爭對手
哈佛的競爭對手只有耶魯大學
唔知所謂的死對頭是否也一樣

原帖由 brian61950 於 10-10-6 12:56 發表
其實有d學校係特登既,有d死對頭學校絕對係有你冇我.

直資同私校有超過20間, 一個星期2間都超過2個月,通常又要係趕係自行收生之前公佈.....撞期係自然不過的......
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

咁咪早d做決定去邊間而唔去邊間囉。學校要幫你改期真係冇咩可能, 佢地d心態真係多你一個唔多, 少你一個唔少。為左你一個人, 要做多好多admin野, 佢就一定唔肯啦。而且有d平日in既, d家長又話要請假好麻煩...唉....

真係撞期就只嘆同果間學校無緣就算了....總算"迫"左自己做第一次選擇啦....

點解要趕係自行收生之前公佈...

原帖由 IWAT 於 10-10-6 14:16 發表
點解要趕係自行收生之前公佈...

我估大部份都係同一日公佈或者之後才公佈吧...

講真, 比著我, 我情願早d知好過遲d知。我地呢d冇分人士一定入唔到自行, 咁都係寄望直資/私校。當有人肯收自己個女, 個心都定好多啦! 仲點會想佢拖咁耐呀, 呢d日子簡直係折磨呀...

我仲要3 間都係9號上午, 而家唯有取捨, 揀一間冇乜機會的就out啦.   , 但大拿拿都俾了100元 面試費.

我反而希望教統局規定直資小學同自行同一日放榜,係機制上唔難配合,家長又可以唔駛又留位,後來又取消咁麻煩,學校亦可以減少學位被拿著唔放o既問題。

其實亦有d學校早過自行放榜,好似St Paul Boys, 高主教;亦有好遲放榜,好似英華,男拔,赤柱聖士提反。
原帖由 silvia_ng 於 10-10-6 14:22 發表

我估大部份都係同一日公佈或者之後才公佈吧...

講真, 比著我, 我情願早d知好過遲d知。我地呢d冇分人士一定入唔到自行, 咁都係寄望直資/私校。當有人肯收自己個女, 個心都定好多啦! 仲點會想佢拖咁耐呀, 呢d日子簡 ...

有人仲意早d, 有人要遲d...

學校又想點 ?   有學校上個月已經要人登記, 亦有學校話唔駛急...  比大家等自行分配派位先都得...

既然係咁點解仲要咁多間撞期...  係果期間學校的無心定有意為難大家呢...  測試大家的誠意 ???  不顧小朋友....

... 真的 ... 好煩 ...

每間學校都想你揀佢間學校做不二之選,早放榜o既就想你早d鎖定佢地,遲o既或者想你諗清楚d先至決定,總之各有盤算,各懷鬼胎啦。
原帖由 IWAT 於 10-10-6 14:38 發表
有人仲意早d, 有人要遲d...

學校又想點 ?   有學校上個月已經要人登記, 亦有學校話唔駛急...  比大家等自行分配派位先都得...

既然係咁點解仲要咁多間撞期...  係果期間學校的無心定有意為難大家呢...  測試大家的 ...

醒目開學勳章

正確數目係
直資 20間
私校 40間

原帖由 **芳芳** 於 10-10-6 14:00 發表
直資同私校有超過20間, 一個星期2間都超過2個月,通常又要係趕係自行收生之前公佈.....撞期係自然不過的......

原帖由 IWAT 於 10-10-6 12:15 發表

interview應該以小朋友為中心, 應該盡可能比機會小朋 ...

你又唔可以話間間,好似真道,一早6月In完哂,依家丘校長開始2nd In。(不過如果2nd In撞正某間直資面試,又可能要取捨,不過我估較多人會選擇捨棄真道)

原帖由 **芳芳** 於 10-10-6 14:00 發表

That's logical. Parents no need to think about conspiracy theory.
‹ 上一主題|下一主題