用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 interview問啲乜
go

interview問啲乜 [複製鏈接]

仔仔今個星期六早上要去播道interview啦, 連家長都要會面,請問去年問啲乜? 你地又點答, 可否比啲idea., 謝謝.
   1    0    0    0

播道校社Z形設計, 好怪唔實用, corridor drainage covers, 有人行過好嘈, hall 既floor唔係舉木係膠地蓆, 打badminton會好傷

首先佢地要家長簽份同意書, 內容大慨是他們不會介入同學間逗分, .......一些免責聲明, 你簽就in, 唔簽就冇得in.....

Q1, 如果播道同另一間小學 同時取錄你的小朋友, 你會點選擇??
呢d美麗的荒言, 係人都識答, 錦未考你演譯技巧, 即係演巧law...

Q2. 你地有d乜野方法去提升貴子女o既學術層次.....

答案就自己諗啦

播道鐘意d純如羔羊的家長, 你唔係就唔好勉強, 扮得一時扮唔到一世, 自己諗

真係好奇怪, 每個topics 你都要罵播道, 唔通你就係之前傅每年播道interview 前都有人出o黎攪事o個個人......
anyway, 依個係你個人意見, 不過唔好太過份, 連什麼z形設計都出埋o黎罵.

原帖由 kakadaddy 於 10-10-6 14:08 發表
播道校社Z形設計, 好怪唔實用, corridor drainage covers, 有人行過好嘈, hall 既floor唔係舉木係膠地蓆, 打badminton會好傷

首先佢地要家長簽份同意書, 內容大慨是他們不會介入同學間逗分, .......一些免責聲明,  ...

原帖由 kakadaddy 於 10-10-6 02:08 PM 發表

首先佢地要家長簽份同意書, 內容大慨是他們不會介入同學間逗分, .......一些免責聲明,  ...

?????

作為有子女在播道讀書的家長, 我的感覺就是這間學校各人, 包括老師, 校長, 都是好有heart, 對學生有承擔, 很著重學生多方面的發展, 亦十分著重學術.

至於家長interview問什麼, 其實真心如實的去作答就可以, 過得人先要過得自己.

原帖由 midcochow 於 10-10-7 01:24 發表
真係好奇怪, 每個topics 你都要罵播道, 唔通你就係之前傅每年播道interview 前都有人出o黎攪事o個個人......
anyway, 依個係你個人意見, 不過唔好太過份, 連什麼z形設計都出埋o黎罵.

...

我祇係講我個人意見, 唔係罵, 亦無過份

z形設計係唔夠廣被使用既千禧校舍實用, 不防自己比較下

我有同事個仔當年考唔到播道, 佢朝朝係學校門口等校長番工, 買埋早點, 最後收左佢個仔, 証明呢間學校收生無準則, 校長愛flattering, shoes polishing!!!

kakadaddy, 咁你有冇問你同事點解咁想個仔入EC呢? 佢有冇後悔咁做呢? 每件事都有唔同角度去睇, 你指flattering, 擦鞋, 又可能係"誠意"攞, 其實我哋作為父母只係想小朋友入到一間心目中既好學校, 所以每個過程同方法真係見仁見智架.....

當然校長用咩收生準則我哋唔會知, 其實其他學校都係咁, 難道你知你小朋友而家讀緊間學校既校長諗咩咩?!

只要小朋友鐘意返學, 讀得開心, 父母就開心了.....

這個平台絕對容許人發表意見, 不論正面或負面。不過我覺得應該要貼題囉, 人哋問interview問乜, 都唔明點解會comment 個校舍, 你有咁多不滿大可開個topic發表。

我相信一個每個家長都是真心想搵間合適的學校給子女, 如果你不是真正認同學校的理念, 要帶著做戲的心態去答你認為的model answer, 這不是浪費時間嗎?

各位準備interview的家長, 不用過於緊張, 由心而發便可以, 祝你們成功!

原帖由 kakadaddy 於 10-10-7 11:31 發表

我有同事個仔當年考唔到播道, 佢朝朝係學校門口等校長番工, 買埋早點, 最後收左佢個仔, 証明呢間學校收生無準則,  ...

多謝各位啲意見, 其實我都知道每間學校問啲問題都差唔多, 但自己就真係好鍾意呢間學校, 覺得校長同老師都好有愛心, 所以比較緊張左啲.

Anyway, 多謝晒.

1) Why choose Evangel College?
2) If your child get offer from a famous primary school, how do you choose?

Answer:
1) standard answer la... say more about the mission of the evangel college that you agree with. We said your school is 100% matched with what we think of and believiing my child is very suitable for this school.
2) Difficult to answer la.. I have not say lie that we did not apply for famous school But standard answer you must say we rejected this school offer la.w...

唔好太緊張, 平常心啦! 今年我小朋友都會考播道, 希望大家都成功啦!

原帖由 conconau 於 10-10-7 13:50 發表
多謝各位啲意見, 其實我都知道每間學校問啲問題都差唔多, 但自己就真係好鍾意呢間學校, 覺得校長同老師都好有愛心, 所以比較緊張左啲.

Anyway, 多謝晒. ...

講到簽同意書o甘嚴重, 以我所知只係一份問卷, 問吓小朋友嘅嘢, 而且唔係你所講嘅簽就有得in, 唔簽就冇得in lor. 其實好多學校都有問卷比家長填o架啦, 只係有d 已放o向份application form 填. 有乜o甘出奇呢, 唔通你小朋友嘅嘢唔講得比大家知!

原帖由 kakadaddy 於 10-10-6 14:08 發表

哈哈哈.....如果個個唔收嘅學生, d 家長都買早餐就有學位, o甘o黎緊嘅家長要醒目啦! 記得買早餐比校長啦!
其實你點解唔諗吓係咪你同事個仔仔醒目先入到呢?

原帖由 kakadaddy 於 10-10-7 11:31 發表

我有同事個仔當年考唔到播道, 佢朝朝係學校門口等校長番工, 買埋早點, 最後收左佢個仔, 証明呢間學校收生無準則,  ...

其實我已經忍咗好耐,見到上面嗰位daddy一連幾個topic係咁對播道作出無理批評, 如學校無NET=英文唔好, 無教學理念, 連校長簡介會都話埋! 對以上批評, 我想各家長都知道得好清楚, 都不用我再作任何反駁, 而這位家長的小朋友根本不是讀播道的,
為何作出這麼多批評呢? 目的何在? 如果學校唔好, 又點解每年都有咁多人報讀呢?

Sorry, 我都要入正題, 雖然interview都係問個d問題, 但只要用心回答你自己心裡所想嘅野就ok, 根本就無model answer!

我要重申, 我個女喺播道讀得好開心,老師亦好用心教導學生,雖然無NET, 但我個女d英文都唔差, 個校舍都好靚, 而我都好敬重盧校長!

回覆 1# Emailfamily 的文章

同意!

其實小兒個位都係好辛苦求返來,不過冇加鞋油,寄多幾封誠意信,再搬埋入TKO, 破斧沈舟。
冇NET 吾緊要,佢地成班細路英文真係吾錯架,
Z設計--攞woh!

各位BK網友,毋須因一兩個閒人在說三道四而激心勞氣,清者自清,所謂:「來說是非者,便是是非人!」

播道有學生近千人,家長數目亦成千,若然該校是有問題,都能每年吸引不少家長希望送其子女入讀,真可算是個奇蹟?

莫非連這些家長也有問題,硬要斷送子女美好前途?

其實家長們都是成年人,有一定獨立思考和分析能力,應該清楚知道自己的想法及決定,唔會容易受一兩句閒言瘋語所影响!   

所謂:「強不侮弱,眾不賊寡」,何須跟閒人計較!

每年總有一兩個這些人

deleted

王國長老

你又點知校長收個小朋友係呢個原因?

話到口邊要思量, 未了解箇中原因就下此結論, 對播道及其校長是十分不公平的.

edea

我只可以講我覺得神select 了EC比我個仔..at this moment,  我覺得我仔仔和我都好滿意EC。

其實最重要是知道個小朋友和自已家長suitable邊間school.
‹ 上一主題|下一主題