用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 讀國際學校冇得返轉頭?
go

讀國際學校冇得返轉頭? [複製鏈接]

我普通打工仔一名, 有少少積蓄, 仲欠銀行幾百個.
失業左大半年.
我地大仔K3, 細仔N1,老婆全天候相夫教子.
我馬上去北京返新工, 公司資助小朋友教育費可以讀國際學校, 準備下年全家搬去.

頭先老婆話" d仔讀國際學校冇得返轉頭喎!"

我問 "即是點?係咪唔去新工?"

老婆話" 唔係, 只是擔心份工唔穩陣, 到時又要回香港, 怕d仔唔適應普通學校, 香港國際學校又好很費..."

我話 "到時隨機應變啦"
跟住, 兩夫妻一輪互片,
老婆一句, "你都唔明我擔心d物..." 訓覺唔理我ing..

真係唔知點算....
   0    0    0    0

你講的國際學校是國內的還是香港的?
我唔係好識。不過我見同學仔個媽咪大仔係讀國際學校。但到個細女讀小學佢已經幫個女報番傳統小學。點解?我真係唔知!
不過你太太的担心係國際學校好自由,無默書又唔會有考試壓力,本來讀書咁樣真係好開心,問題係如果你可以担保佢一直升上去,否則番番傳統學校個小朋友會好唔習慣。不過如果係大陸的國際學校好似係會深d同香港的國際學校有d唔同。其實現階段工你一定要做,學小朋友一定要番,咁不如seach下資料先!或者唔係大家想咁呢!
祝一切順利!

醒目開學勳章 王國長老

我女既學校(而家小學, 有中學部)係一間所謂愉快學習既新思維直資
中學每年會收約40個外來生, 呢40個外來生, 想考入亦唔簡單, 學校要求band one成績(band two就要睇埋其他野了), 咁其實d學生明明讀到書, 點解都有家長幫佢地轉呢? 當中有d係傳統學校出黎, 父母見仔女讀到無晒自我, 想搵間活d既學校幫佢重建自信, 亦有d係想幫仔女"開腦"(重思考唔再重背誦), 亦有國際學校黎既學生, 因為父母見小朋友中文再唔跟返本地學校, 一定跟唔上, 所以中1轉過黎拿拿聲pick up返d中文
好多時國際學校學生轉返本地中學, 最大困難係中文底子, 尢其係好似我女學校呢d, 小一已經全普通話教, 小6個底已經好solid, 咁外來生如果連聽都唔識聽, 點攪?
我唔知內地國際學校, 中文程度如何? 呢樣要比較留意d(不過會話應該無問題喇掛!)
你可以試下去國際學校版問下d家長意見, 祝你順利
原帖由 samsonite 於 10-10-6 03:27 AM 發表
失業左大半年.
我馬上去北京返新工, 公司資助小朋友教育費可以讀國際學校, 準備下年全家搬去.

頭先老婆話" d仔讀國際學校 ...

無話無得返轉頭, 船到橋頭自然直.

不過女人仔的角度來看---

讀左國際學校,小孩要走回local school在中文方面會辛苦d; 而你在國內份工唔知是否做得長, 三兩年後又回流香港的話, 到時小朋友剛剛讀小三or小四, 細仔又剛入小學, 你叫佢地點算? 香港的IS最平也5-6萬一年, 你有兩位公子, 我相信你老婆是憂慮未來的負擔吧!

兩公婆好好傾, 我識朋友在國內不是讀全英語的國際學校, 反而好重普通話課程的, 不過要為孩子惡補繁體字, 為隨時回流做準備.

原帖由 samsonite 於 10-10-6 03:27 發表
失業左大半年.

如果我係你就會照原定計劃俾小朋友在北京讀國際學校, 因為北京國際學校都唔易入架, 我堂妹情況同你一樣, 結果個仔入到油天都唔讀, 上左北京, 佢地預左唔返黎架, 如果返黎, 都唔洗讀國際學校, 讀直資唔洗咁貴學費, 質數都ok架, 我覺得你老婆都係怕你辛苦同愛錫2個小朋友, 所以擔心都係對的 況且, 北京普通國家小學都好谷, 英文就唔掂, 如果全家去就跟本無得揀, 可能係你老婆唔想去的籍口囉
原帖由 samsonite 於 10-10-6 03:27 發表
失業左大半年.

失業左大半年.

船到橋頭自然直,不用太擔心.
起碼一家人一定要一條心呀.
我朋友之前也是有此問題,
最近他們也是一家2小去了上海國際學校讀書,只是起初要他們小朋友降grade讀低一班,因小朋友要學讖d國際拼音才可跟到進度, 現在上了去2個月,原全跟得到進度沒問題.
當初朋友的媽媽也是好像你太太這樣擔心,現在她也說擔心也擔心不來,順其自然喇.

你太太o既考慮我都理解,其實唔只中文跟唔上,數學都會比較辛苦。

失業左大半年.

Charlotte_mom,

你女兒就讀學校哪一間? 我好希望女兒可入讀愉快學習既新思維直資小學.

Thanks!

samsonite

我反而好明白你太太既心情, 因為我先生係長期係外地工作, 而佢公司一樣有offer 比我地跟老公去生活同提供國際學校, 不過我地最終決定小孩在港上學, 理由並不是咩國際轉本地小學, 而係作為太太, 擔心既不只係孩子既學業, 而係成個家庭既所有, 因為一旦份工無左, 而成個家又要搬, 唔係別人講既一句... 咪返hk lor... 談何容易, 沒有收入, 老公份工無了, 心情何差, 仔女回港要重新來過, 作為太太同媽媽, 擔心既問題, 比起搵過一份工更多, 因為要顧及埋成家人既心理問題...請你體諒佢啦...

至於學業既問題, 我女學校亦有由國際esf 轉來, 而我亦有朋友由esf 轉去其他一般既英文小學, 如陳守仁, 因為學費平d, 小朋友又易適應, 我相信hk 都有一d 咁既類班學校, 不過要d 時間搵..

失業左大半年.

我諗你太太應該想你啲時間陪子女

Be opened mind, don't you see foreigner employees kids, they move when their parents move. When they start G. 9 (US) or Year 9 (UK), they then settle down.
‹ 上一主題|下一主題