用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 小學有幾多個%升到羅氏
go

小學有幾多個%升到羅氏 [複製鏈接]

有人說只是75%, 不是真直資.
   1    0    0    0

陳校長之前講過,只要全部科目合格,就算考最尾的小朋友都會直升羅氏基金中學.

thank you.

回覆:小學有幾多個%升到羅氏

自從2011年無呈分後,幾多個%最後上羅氏?

今年,我去過簡介會, 校長講佢地係真正既一條龍架喎!校長講100%直升 !我應該無聽錯 !

回覆:aleelee 的帖子

我都聽到!

不如咁講啦,希望大家會清楚D. 好似我地今年小一全級只有102,如全部成績達標會全體升上中學,咁即係100%升中啦.但羅氏本身有150個學位,佢收晒我地之後仲有48個位收其他學生,咁咪有75%來自陸慶濤囉.

第一屆(2011)80%, 第二屆(2012)96%.

以今年第二屆小六升中一為例, 冇學生留班, 應該有45 個學生叩門到超級名校如聖喇拔和band 1 頭中學, 真正直升羅氏中學約96%學生. 亦有個別例子是去了聖喇拔2個月後覺得不適合, 再回到羅氏中學.

人望高處, 水向低流喺人之常情, 叩門到超級名校或其它band 1 頭中學喺好正常嘅事. 最重要是將羅氏中學辦得更好, 不斷進步, 才可以留住成績好嘅學生.

回覆:cutemama2010 的帖子

我正正是想這資料。Thank you so much!
希望在校長的領導和老師的努力下把羅氏中學辦得更好!

引用:+本帖最後由+cutemama2010+於+12-11-30+16:

原帖由 cutemama2010 於 12-11-30 發表

第一屆(2011年)約80%, 第二屆(2012年)約96%.
Thanks  cutemama

回覆:ckawing2 的帖子

陸小學生係100%入羅氏!小一至小五三科主科是但一科唔合格就會留班,但小六就留返中一係羅氏先留!所以一定上到羅氏!陳校長講過:就算陸小全級考第尾果個平均分都合格,所以唔好以為羅氏亂收生

2011﹣2012 陸慶濤小學周年報告
http://www.plklht.edu.hk/images/ ... 12_schoolreport.pdf[/url]

P.17 2011﹣2012小六畢業生升學情況:
小六畢業生總人數: 112人
升保良局羅氏基金中學 105人 (93.7%)
升資助、官立、津貼中學 3人 (2.7%)
升其他直資 3人 (2.7%)
移民 1 人 (0.9%)

105人 升保良局羅氏基金中學
    1人 聖言中學
    1人 升梁式芝書院
    1人 升播道書院
    1人 升拔萃男書院
    1人 升喇沙書書院
    1人 升香島中學
    1人 移民
‹ 上一主題|下一主題