用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無hk 讀書唔好,但去留學反而讀到書的例子 ...
go

有無hk 讀書唔好,但去留學反而讀到書的例子 [複製鏈接]

小兒讀書成績很差,而家小5, 日日都話讀書辛苦, 而家同佢溫書,大家都有壓力, 如有能力,想試下升中去外國留學,是否可行 ?
   0    0    0    0
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

呢樣……又真係見仁見智

我個人例子:
我個女之前讀書唔算好差,小三小四就排名好前,全級前5名,到小五就變左中中庭庭個隻,成日都話功課多,好辛苦,日日都做功課做到喊,慢慢就冇心機讀書,我就開始驚佢學壞。

來左呢度,第一年都好辛苦,英文跟唔上,我自己英文又係好水個隻,幫唔到佢,佢都有喊,成日話要返香港,搞到我都懷疑係咪來錯左。

今年係第三年啦,佢升左中學讀左一年,暫時成績都唔算好差,佢自己都幾自豪,全級排名top 10(全級有二百幾學生)。

呢度讀書好多功課就好靈活,要你自己查資料去做,好少可以照抄書本,交唔交功課老師又唔會話你,不過你有交功課老師就會贊你叻,阿女最中意呢樣,佢話:“香港我幾叻都冇用,人家仲叻過我,老師又唔會贊,做錯少少就會俾老師鬧到豬頭咁,好勞氣架!呢度老師,你做對少少野都會贊你用功啦,努力啦,聽到都開心d。”

不過,話是話,以今後的成績來講,你覺得鬼佬叻d,定中國人叻d?你自己諗囉

原帖由 fitceo 於 10-10-4 13:27 發表
小兒讀書成績很差,而家小5, 日日都話讀書辛苦, 而家同佢溫書,大家都有壓力, 如有能力,想試下升中去外國留學,是否可行 ?
國家語委普通話水平測試一級證書, KBPP

回復 2# hk_woman68 的帖子

你唔好祈望去到外國會飛,因為當你見到去地D成績未如理想,以前唔會自己約朋友去街,生活習慣改變了,學校話去成績未達標,可能要repeat,你會覺得好心痛,錢花了但結果不是你所想,這是我的心聲。

純粹答你的標題,答案是肯定的,但亦有失敗的例子,不能一概而論.

問題是,你的小朋友只是小五,是否真的不適合香港的制度?就算本地學校也有很大分別,況且香港現在還有很多選擇,到海外升學當然可以,但要面對的問題不見得會少,所以不要過度簡化成 hk vs 外國的選擇.

原帖由 BillyM 於 11-6-23 01:03 發表
純粹答你的標題,答案是肯定的,但亦有失敗的例子,不能一概而論.

問題是,你的小朋友只是小五,是否真的不適合香港的制度?就算本地學校也有很大分別,況且香港現在還有很多選擇,到海外升學當然可以,但要面對的問題不見得 ...

係囉!BillyM講得好"arm",如果小朋友唔適應傳統教學,香港都可以找找其他學校,好似啟基,優才,甚至一些津貼小學都可以!我朋友個囝是讀障,在港讀得辛苦又成績差,中三去了英國,生活上都掙扎了一年,(住寄宿家庭),去年甚至因情緒問題無考大考就跑了回港,但學校考慮過他的背景,讓他繼續回英升學,今年才比較穩定下來,成績也有所提升,朋友話那邊的學習,至少佢能應付得到,所以留學除了學業以外,還需考慮其他方面!

‹ 上一主題|下一主題