用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS interview,來個統計…
go

DGJS interview,來個統計… [複製鏈接]

不如大家講下咩時間int同點樣去,咁方便大家評估下個交通情況,好過到時見到條搭or泊車龍,仲長過彌敦道 果下就成個戙左嚮度,大家都方便哇

我先:day 1( 10月8日) 早上0815報到,0900 meeting.渣車去
   1    0    0    0
曼聯--迷戀,無理性可言;
利物浦--尊重,當年那段光輝的日子...;
亞仙奴--欣賞,全面細緻的短傳打法... ;
車路士-- 唔…響邊度架?

醒目開學勳章

上下午各只有一個報到時間,所以肯定駕車去重麻煩
因翠林是TKO半山區,沒有其他泊車地方
一係預早去,或預左父母其中一人坐係車內等入車場,另一人帶小朋友入學校
如果在港島區(上環至北角)去有3個選擇
1. 坐690,去到翠林行入去
2. 坐MTR去到寶琳,轉17M or taxi
3. 坐Taxi
如果在柴灣那邊
1. 坐694,過了海在東隧收費站轉690
2. 坐694,入到TKO轉taxi, (不到寶琳MTR,不用想17M)
3. 坐MTR去到寶琳,轉17M or taxi
4. 坐Taxi
如果住觀塘/牛頭角
1. 95M 直接去翠林
2. 坐MTR去到寶琳,轉17M or taxi

而我,如果由家出發,一定taxi,30元以內  

原帖由 亞水 於 10-10-3 14:42 發表
不如大家講下咩時間int同點樣去,咁方便大家評估下個交通情況,好過到時見到條搭or泊車龍,仲長過彌敦道 果下就成個戙左嚮度,大家都方便哇

我先:day 1( 10月8日) 早上0815報到,090 ...

DGJS面試果日有d趕,請問九龍塘坐的士去將軍澳,系咪應該無咩機會塞車?

醒目開學勳章

九龍塘邊處先
如果有機會行聯合道/窩打老道 或界行街/太子道西那邊有機會塞一下
但跟住在彩虹上觀塘繞道上寶琳北路到學校那一段就唔會塞
不要行觀塘道,唔塞就快兼平,但要看什麼時間

原帖由 share123 於 10-10-4 11:52 發表
DGJS面試果日有d趕,請問九龍塘坐的士去將軍澳,系咪應該無咩機會塞車?

回覆 1# ziyi 的文章

請問有冇人知DGJS要見多久,因為我要趕要下一場.

Do you parents think that I will be feasible to attend both interviews?

SPCC - interview time : 11:30 a.m.
DGJS - arrival time: 2:35 p.m.

I am so headache now....

我覺得你個時間應該可以趕兩間,相差三個鐘冇問題.
我就好難趕兩間:
女拔: meeting time:9:00
九龍塘小學:   10:30.

原帖由 maynjune 於 10-10-4 13:57 發表
Do you parents think that I will be feasible to attend both interviews?

SPCC - interview time : 11:30 a.m.
DGJS - arrival time: 2:35 p.m.

醒目開學勳章

咁真光呢
你是否give up真光啊

原帖由 ggoo 於 10-10-4 14:06 發表
我覺得你個時間應該可以趕兩間,相差三個鐘冇問題.
我就好難趕兩間:
女拔: meeting time:9:00
九龍塘小學:   10:30.

Hi ziyi

我系KTS => DGS呀,想計下大概要用幾多時間遮

share123

The interview for SPCC is very fast, it takes no more than half an hour !  As my daughter just finished the interview last Sat.  The interview time is 2:50, we arrived there at 2:30, finished at 3:10.  

原帖由 maynjune 於 10-10-4 13:57 發表

醒目開學勳章

以我平時從花虛駕車回TKO的時間來說(星期六日陪老媽去買花)
即行太子道西去到彩虹上觀塘繞道的方法來計算
平均要20~25分鐘
因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好,因TKO tunnel是去坑口及將軍澳,從坑口行返上山都是10~15分鐘
我估計從KTS去,唔塞車行上列的方法約需25~30分鐘就到

如果去EC (當天也是EC的面試),就要行TKO tunnel,也是25~30分鐘

原帖由 share123 於 10-10-4 14:48 發表
Hi ziyi

我系KTS => DGS呀,想計下大概要用幾多時間遮

share123

ziyi:
真光我冇撞期,女拔同九龍塘小學是10月8日,真光是10月9日,收到真光面試通知書後我更加喜歡真光,佢是唯一一間話萬一趕唔到,可以遲一小時再去面試,我覺得真光真是好有人情味,好體諒家長,我將佢既排位又向上移,希望我女入到,不過真光得50個位,機會好微.

原帖由 ziyi 於 10-10-4 14:19 發表
咁真光呢
你是否give up真光啊

醒目開學勳章

恭喜你,起碼第1輪唔撞期已經是成功了一半

原帖由 ggoo 於 10-10-4 16:08 發表
ziyi:
真光我冇撞期,女拔同九龍塘小學是10月8日,真光是10月9日,收到真光面試通知書後我更加喜歡真光,佢是唯一一間話萬一趕唔到,可以遲一小時再去面試,我覺得真光真是好有人情味,好體諒家長,我將佢既排位又向上移,希 ...

多謝鼓勵,呢次面試時間比我想像中好,只是女拔同九龍塘小學撞期,其他都冇影響.希望你囡囡都入到鍾意既學校.
原帖由 ziyi 於 10-10-4 16:29 發表
恭喜你,起碼第1輪唔撞期已經是成功了一半

因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好: But we cannot park the car at 寶琳北路 and have to drive to Tsui Lam Estate car park. Is it easy to get there?

If I drive  through TKO tunnel, which exit I should take? It seems easier to get Tsui Lam Esate car park if we are not familar with Tsui Lam, according to the map.

Pls help as I agrued with my family member for many times.........My arrival time is 8:15am 8Oct.

原帖由 ziyi 於 10-10-4 16:05 發表
以我平時從花虛駕車回TKO的時間來說(星期六日陪老媽去買花)
即行太子道西去到彩虹上觀塘繞道的方法來計算
平均要20~25分鐘
因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好,因TKO tunnel是去坑口及將軍 ...

我都係8:15報到, 9點'in', 請問知唔知'in'幾耐?

睇怕都真係好多人會揸車去....
請問大家知唔知DG會唔會企硬只俾一個家長入?(好似GH咁)如果老豆反正唔入得就自駕都冇所謂~
如果父母都一定入得,我就貴D打的算了~免得等位泊車麻煩~

係只俾一個家長入

原帖由 rainy0429 於 10-10-4 17:19 發表
睇怕都真係好多人會揸車去....
請問大家知唔知DG會唔會企硬只俾一個家長入?(好似GH咁)如果老豆反正唔入得就自駕都冇所謂~
如果父母都一定入得,我就貴D打的算了~免得等位泊車麻煩~ ...

醒目開學勳章

投降啊: 我沒有說泊在寶琳北路,寶琳北路是不可以停車的,只是這路是入翠林的必經之路
而泊車只有泊翠林村
入翠林得一條路 - 寶琳北路,分別是從秀茂坪/寶達方向入(行寶琳路/寶琳北路,兩條路是接著的)
或將軍澳隧道第1個出口轉Po Shun Road在第1個回轉位轉左行回寶琳北路,一直行不轉灣,行上半山
兩條方向都是去到見翠林體育館轉入翠林路,差別第1個方向是轉左
別一個方向是轉右

從翠林出返來多一個選擇,可行翠林路上山方向,轉回寶琳路出秀茂坪/寶達方向

而俾我就一定唔會行將軍澳隧道,因為以車程來說遠很多
而且在將軍澳內很多交通燈位及回轉位,一不小心,出將軍澳隧道後出差左出口,有得你行
而行山路即寶琳路/寶琳北路,只有2個燈位
1個在寶達村,1個在馬遊塘(即翠林路出寶琳路)
沒有太多分差路

如果你有看新聞透視其中一集說香港新市填街道命名,很多司機唔識路
所以無論你駕車或搭的士,你要自己知路啊
我之前去TSL交文件,在旺角搭的士,的士司機也不識路去啊
要我教他行

原帖由 Suetngo 於 10-10-4 16:51 發表
因我是行TKO tunnel,但去女拔最好都是行山路(寶琳北路)會較好: But we cannot park the car at 寶琳北路 and have to drive to Tsui Lam Estate car park. Is it easy to get there?

If I drive  through TKO tunne ...

原帖由 chingchingb.ma 於 10-10-4 17:42 發表
係只俾一個家長入

哦~~唔該曬! 咁點解往年有人話校長會望吓父母嘅呢?
係咪依家轉左形式,見唔到校長所以只俾一個入呢?
另外想問多句DG要家長填問卷嗎? Many thanks!

‹ 上一主題|下一主題