用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 沙呂小家長會後問題
go

沙呂小家長會後問題 [複製鏈接]

沙呂小家長會後,你地多數同老師反映咩問題多呢?
1.多唔多人同老師反對新默書安排?
2.學生投訴午餐唔好食.
3.漢拼教打字比較好.
等等...................
   0    0    0    0

原帖由 蔚晴 於 10-10-3 09:22 發表
3.漢拼教打字比較好.

1)我有, 不過老師解釋家下安排可以默多1,2次, 咁對學生好d, 而且老師有比足夠時間學生溫書喎

不過我諗極都諗唔明, 梅花間竹默, 同雙週2科一齊默有咩分別

2)午餐, 阿女話好好食喎

3)我覺得如果學校中文係以普通話教一定要教漢拼, 咁會事半功倍, 但e+我覺得只係教香港常用中文輸入法冇咩問題

原帖由 蔚晴 於 10-10-3 09:22 發表
3.漢拼教打字比較好.

1) 老師話9月有假期,才会中英文默書安排在同一週,遲些会改善喎
2)午餐○K,呀女無投訴
3)當然係漢拼好,不過投訴都無用,唯有積極D當學多樣嘢,教呀女盡快學識囉!

我有反映,老師回應是想小朋友養成每天溫習的習慣.我唔明白,梅花隔竹,我個小朋友都係每天溫習,一星期中,一星期英,我覺得較專注.不過當時無家長再追問,我就算了.
10月份又來了,下星期不就是中英一次過在同一星期默嗎?即使天天溫,都要同時期溫習,我就來發顛.

我嗰班都有人同班主任反映,雖然係兩個星期前俾默書範圍,但因為學校未教,根本未能兩星期前同小朋友溫習,點知班主任叫我地唔好太計較分數,只要學生平時上課專心就得啦! 我真係俾佢激死,老師我夠知道啦!但佢地咁細個,我都做家長都要同佢溫習啦!
‹ 上一主題|下一主題