用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 講句公道話
go

講句公道話 [複製鏈接]

我都係york的家長,對於社會大眾對york的言論,一樣好嬲,雖然不太認同學校咁次的做法,但好肯定學校的出發點是想帮家長的。試問邊個唔想仔女入名校?為入名校而入教會、搬屋、報假地址大有人在,呢D唔好的風氣是受香港教育制度而形成的,請問咁次的事件誰才最錯呢?我們不要再受事件的影响,教好自己的仔女。
   0    0    0    0

絕對同意, 不要再"加多兩脚"了, 試想想影響了York 的聲譽對誰最有好處?

原帖由 yuen_ting 於 10-10-2 01:31 發表
我都係york的家長,對於社會大眾對york的言論,一樣好嬲,雖然不太認同學校咁次的做法,但好肯定學校的出發點是想帮家長的。試問邊個唔想仔女入名校?為入名校而入教會、搬屋、報假地址大有人在,呢D唔好的風氣是受香港教育制度 ...

120% 同意, 不如大家努力去教好自已的子女吧 

原帖由 Poohyau 於 10-10-2 10:51 發表
絕對同意, 不要再"加多兩脚"了, 試想想影響了York 的聲譽對誰最有好處?

我們要努力,用自己子女的實力考到自己心儀好小仔學!

原帖由 emilyfung 於 10-10-3 08:29 發表
120% 同意, 不如大家努力去教好自已的子女吧

同意!

學校是想幫家長"簡單化"取得洗禮,只是"急進"了一點。好像我一樣,也有興趣了解,所以都有出席講座,後來想清楚不想那麼"刻意",所以最後也沒有參加,沒有再理會。

無需抺黑整件事,反正學校名譽差了,受害的是我們自己的小朋友!
‹ 上一主題|下一主題