用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 比華利幼兒園or幼稚園 Chatroom
樓主: ruby
go

比華利幼兒園or幼稚園 Chatroom [複製鏈接]

Re: 比華利 PGA Chatroom

smallbaby,

心情緊張嗎?? 一個鐘好易過, 你囡囡易喊嗎?? 記住果朝唔好食咁飽呀, 我仔仔第一日喊到嘔埋呀.....

番左學上黎分享下啦!

Hello Ruby,

其實在我報名kentville之前,我都有問過一些教過幼稚園的朋友意見,而其中一個朋友亦是在另外一間九龍塘幼稚園當主任的,她的囡囡現在也是在kentville讀k1,她們說kentville是一所"傳統+活動教學"的幼稚園。

她們的意見是,在於你希望自己的小朋友在幼稚園學些什麼?如果希望他們可以有一個輕鬆愉快而沒有壓力,又可以自由自在的情況下完成3年的幼稚園?(那kentville就不合適了)

若是希望讓小朋友從小就建立一個好好的學習基楚,學習遵守紀律,守規矩,讓他們能在升上小學時容易一點適應?(那kentville就合乎你的要求)。聽她們說很多小學都喜歡收kentville的學生,所以如果日後為他們報考第一輪小學自行派位比較有優勢。

當然,我個人認為除以上的條件,我還會考慮其他實質的環境因素,例如:仔仔的性格是否合適這所幼稚園?還有學費,交通,上學時間,信仰...等等

希望以及的分享對你有幫助啦

smallbaby,

放心啦 : 好快就會適應到,我仔仔在12月1日就剛好返了2個月

各位PGA Mumi,

請問你們有否與你的小朋友合力創造聖吊飾阿?比d意見啦    12月3日係deadline啦,現在還未有頭緒      

ruby & saihobb

囡囡基本上不是一個易哭的小朋友, 希望佢好快會適應啦!

Ruby

我還在想! 因明年多數會和囝囝出門, 或者個多月, 而beverly 的雜費和校服都好貴, 沒記錯應是hkd2400/term + hkd1200 (冬夏季校服),  如果亞囝真係在beverly 讀k1, 咁都會唸下比唔比佢早d返埋nursury.  
其實我朋友的囡囡先前在beverly 讀了一年nursury, 現轉了出kentville 讀k1, 佢話囡囡開頭的兩星期不太開心, 始終適應了beverly, (以前在beverly 很愛上學) 但現在也沒問題, 知道現在要坐定d學習, 但你要預埋搭校車要一個鐘頭左右.

嘩! 原來我已經做左鮮花級國民啦  

saihobb,

多謝你寶貴既資料, 我囝囝比較好動, 我想真係要想清楚邊間學校適合佢喇  

聖誕吊飾我都未諗到呀...  

connie04,

嘩.. 咁好呀! 有得去旅行.....

雖然帶小朋友出門好辛苦, 不過小朋友學野會好快, 都係值得架!

咁就係... 校服都好貴呀... 慢慢先考慮啦...

你升左級... 恭喜晒    

smallbaby,

今晚早d 同囡囡訓呀! 等佢明日精神d 啦! 明日你帶囡囡番學嗎???

Ruby,

昨天收到通告,要買下學期的教科書,但好像上學期都有四冊中文,一本英文,與及中英文歌書各一本,這麼多課本,是否教得完呢 而且他們只是2歲多的小孩 子是否吸收得這麼多

但好像沒有選擇

saihobb,

你有無間中睇下仔仔d 書呀? 我每星期都一定會望一次, 我見每星期都教左幾頁架... 果4 本中文書.. 已經教得7788喇.. 我問仔仔.. 佢都有印象架.. 我諗真係有教架...

d 歌書方面, 英文有寫係咩月份教邊2 隻歌.. 中文就通常一個月教2,3 首...上星期咪係教 " 牛奶真正甜...... 飲完又再添"... 我囝囝呢幾日成日口up up架... 你今晚問下囝囝識唔識??? 我相信佢地吸收到架...

我仔真係好聽老師講.. 我仔由出世開始已經唔 like 食奶....佢之前食8 安奶要一個鐘.. 有時仲食唔晒..... 竟然呢2 星期晚晚15 mins 飲成10安奶先肯訓..仲話.. 我又要添....希望可以keep 住啦...

果 $230 我今日已經交左喇 !!唔知仲有無其他雜費呢    

Ruby,

我都會定時同仔仔一齊重溫一下佢d書,但是就吾知佢地一星期教幾多,因為仔仔開始上學時,我問miss lau 需要帶多少書回校,因為我吾想佢書包太重,而miss lau說她們會randomly教所以要帶齊全部書回去。

講開飲奶,我仔仔在一歲多就自動介了,每次都要迫才飲兩三安奶,睇到佢都飲得好辛苦,仲飲到想嘔 所以都吾再迫佢飲了 或者今晚再比d佢試下,睇下有冇改善   

ruby

Yes, I will bring her to school tomorrow morning.

saihobb,

係喎... 你仔仔10月先開始番學, 咁應該係教少左d 架... 我忘記左添.... 我仔8 月已經番, 所以d 書都教得7788喇...

乜你個仔原來都係一樣唔食奶gar... 我足足擔心左成2 年半喇....... 唉..... 我仔仲係瘦架...... bb 果陣唔食奶.. 仲有d 咩可以食呀???? 我知道學校上星期教左 牛奶同雞旦都係好有營養既食物... 你試下同仔仔講下啦... 可能佢記起就肯食多d 喇  

Ruby,

我仔仔只有27磅,其實我覺得佢係編瘦,可能係吾鍾意食奶的關係 平時格日都會比只雞旦佢食,點知佢吾鍾意旦皇,每次都食晒d旦白,食剩d皇:evil:  :evil: 真激氣!

不過我吾會放棄,今晚要再試一下先得

saihobb,

我個仔都係得28 磅... 佢不嬲都係細碼bb... 無辦法啦.. 佢只長高.. 但唔長肉架...

我仔就好鍾意食旦架... 旦撻, 烚旦, 炒旦.. 佢都好鍾意... 不過佢食極都唔肥架  

Hello 比華利 PGA Moms,

Have you select the birthday photos for your kids, I asked Miss Lau to reserve the photos for my son yesterday.  Wonder if your kids had took the photos with my son? :  :

saihobb,

昨日本來我都想 call ms. lau 問d 相架... 原來佢會自動俾個 list 我... 我俾左 $ 喇.. 真係拎左相之後, 大家形容下先得.. 睇下有無大家既小朋友  

希望快d收到相,大家一齊傾下啦
‹ 上一主題|下一主題