用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日自行最後一日交表, 原求都要地址證明, 差D比人rejec ...
樓主: crystalwsm
go

今日自行最後一日交表, 原求都要地址證明, 差D比人reject!! [複製鏈接]

由於好多人都不精於行政, 為免爭拗, 雖則老公長期不在港, 我都堅持佢要係其中一至兩樣utility既account holder。

原帖由 WinkyLee 於 10-10-1 01:18 發表
我個CASE同你一樣, 不過係星期一去交時, 我帶左稅單去~唔收, 因我用老爺地址, 只有此封.    第二日再去, 就同你一樣帶哂所有野, 老師又留難了, 表係我名, 地址証明係我老公名, 結果, 我叫老師問問教育局先, 過一陣回 ...

不外乎人情。 接受咗再證明,得唔得?
嚴格D 講:電費單、水費單、差餉單固網電話單 無收信人的身份證號碼。只能證明有一個與小孩父/母同姓名的人使用這地址。這人不一定是小孩的父/母。
好像只有稅單有收信人的身份證號碼(?)。  稅單的人又點辦?

原帖由 crystalwsm 於 10-9-30 23:52 發表
隔離個媽媽比學校reject咗, 唔係無帶住址證明, 而係帶咗銀行月結單,學校唔接受,一定要電費單、水費單、差餉之類,我都要即刻趕返屋企攞固網電話單,再返到學校已經3點9,但隔離嘅媽媽就趕唔切番屋企攞,飲恨 :pi ...

今日先睇到有啲咁嘅事發生。我平時都好失暈,試出境時先發現無帶個女嘅護照。好在臨交表前一晚,再次仔細咁睇清份指南,原來要地址證明副本,好在屋企有部影印機即刻搞點——唔使30S(買左兩個星期,記得老公拿番呢個時我仲話佢“晒錢、無用”,直至個一刻先知系寶,哈哈,“我愛你——親愛的影印機”)。

阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

strange indeed

原帖由 thomasha 於 10-10-1 01:07 發表
Strange.  What if the bill was paid by PPS?  

What kind of utility bill was it?

I pay all my utility bills by PPS.  Didn't wait and ask.   Luckily I just received the bill hence can pay cash.   Don't remember but its official one of the three either electricity, water or gas.

政府講求程序,是為了確保所有人都是公平的,如果每人都動輒要人情,規矩還有甚麼用?

要找到和父/母同名同姓又願意"拔刀相助"或"朋比為奸"的人並不是想像中的容易,加上教統局有權向這些公司/部門索取額外資料查證,所以不太需用註明身份證號碼的地址證明。
原帖由 wen2wen 於 10-10-1 14:49 發表
法律不外乎人情。 接受咗再補證明,得唔得?
嚴格D 講:電費單、水費單、差餉單,固網電話單 無收信人的身份證號碼。只能證明有一個與小孩父/母同姓名的人使用這地址。這人不一定是小孩的父/母。
好像只有稅單有收信人的身份 ...

I paid the rates bill by PPS and the copy I submitted was accepted by the school.
原帖由 smartmatt 於 10-10-2 04:54 發表

I pay all my utility bills by PPS.  Didn't wait and ask.   Luckily I just received the bill hence can pay cash.   Don't remember but its official one of the three either electricity, water or gas.

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 smartmatt 於 10-10-1 01:02 發表
Schools will strictly follow guidelines as provided by ED.

Last year I used latest unpaid utility bill - guess what - it was rejected as didn't have an official "stamp".  So I went and paid the bill  ...

吓, 邊間學校咁白痴呀 .

乜時代啦, 有幾多人會咁樣做呀.

交咁多地址證明, 從來無一次話要有STAMP 咗 GE.  最多係攞咗張太舊的被REJECTED.

原帖由 chan803 於 10-10-2 11:24 發表

吓, 邊間學校咁白痴呀 .

乜時代啦, 有幾多人會咁樣做呀.

交咁多地址證明, 從來無一次話要有STAMP 咗 GE.  最多係攞咗張太舊的被REJECTED. ...

MCS 咪要咁做啦..

其實係唔係每間學校嘅要求都唔同,乜唔係應該一致架咩

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-30 18:27 發表
一直都講明要住址證明嫁喇.

不過, 我估係本須知 "提交住址證明" 那項PRINT左響另一頁, 有D家長真係冇為意.

我交表果日就撞到一個, 果日係第一DAY收表, 咁佢就可以後補囉. ...

我都差d無留意倒....
‹ 上一主題|下一主題