用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 申請小一 - 地址證明
go

申請小一 - 地址證明 [複製鏈接]

我仔今年k2,同d k3既媽媽講開先知,交表去學校要交埋地址證明,而且一定要水、電、煤既單...

咁我想問,如果我係租屋既,冇水電煤既地址證明,租屋又用c6個名,咁我係咪要做d咩宣誓,定係可以用任何銀行信都得??

麻煩過來人媽媽解答一下,我諗住真係有咩要預備,都唔使到時拿手唔成世~ thank you~
   0    0    0    0

租單有厘印+出世紙可以了.

原帖由 Ekko 於 10-9-30 17:04 發表
我仔今年k2,同d k3既媽媽講開先知,交表去學校要交埋地址證明,而且一定要水、電、煤既單...

咁我想問,如果我係租屋既,冇水電煤既地址證明,租屋又用c6個名,咁我係咪要做d咩宣誓,定係可以用任何銀行信都得??

麻煩過來人媽媽解 ...
無知是福

固網電話費單都得喎 ...
租約要有厘印囉...

唔該晒你地既解答....

不過固網電話我又冇,租約當時又唔係我簽.....同埋厘印係點樣架??? 我見我果手頭上果張租單係響街買果d,寫住我c6個名、租金同開始日期咁樣咋喎....

原帖由 katrinafu 於 10-9-30 18:31 發表
固網電話費單都得喎 ...
租約要有厘印囉...

釐印係你老公(孩子的爸爸)簽一樣得

應該係租約由孩子父親簽,釐印係=stamp fee,要付$打的

你仔仔才K2 ,  有好多事可以預早準備 .

你要知你租約有沒有打釐印 ? 如果沒有, 要連埋業主那份, 一式兩份親自上稅局打架.

同業主商討 , 水 ,  電or 煤, 其中一張單轉你個名下囉.

另一個方法是明年初開始, 申請固網電話 , 因為電話費單是一季 (3-4個月) 才一張單, 你預早少少安排啦.

租約係文具舖買o個種都無問題,係你定係老公簽亦無問題,不過要擰去稅局打厘印(印花稅)。以兩年租約為例,正常印花稅係全年租金o既0.5%;不過,如果你到而家都未去交印花稅,相信已經算遲交,因為要o係租約日期後30日內交。如果o係限期後過左兩個月仲未交,就要交原印花稅o既10倍做罰款。假設你屋企月租10000蚊,印花稅=$10,000x12x0.5%=$600,簽約日三個月後仲未打厘印o既罰款就係$6,000。

另外提提你,無打過厘印o既租約o係法律上係唔能夠執行,即係無法律保障。

比較方便又唔駛錢就係水電媒單是旦轉一張落你名下,不過最好問o下會唔會牽涉重訂/重繳按金(即係先將按金俾番業主,水電媒公司再同你收按金)。
原帖由 Ekko 於 10-10-4 17:07 發表
唔該晒你地既解答....

不過固網電話我又冇,租約當時又唔係我簽.....同埋厘印係點樣架??? 我見我果手頭上果張租單係響街買果d,寫住我c6個名、租金同開始日期咁樣咋喎....

...

醒目開學勳章

想問下係咪肯定固網電話單係可以做地址証明 ?
因為聽過人講又好似話唔得 ...

原帖由 zoesychan 於 10-10-4 23:53 發表
想問下係咪肯定固網電話單係可以做地址証明 ?
因為聽過人講又好似話唔得 ...

在 "小一入學申請表" 填表須知內註明 :

所申報的居住地址證明文件 ( 已蓋釐印租約, 差餉單, 公屋須知 , 水/電/煤氣/住宅電話收費單等)

我明白晒喇~ 真係唔該晒各位媽媽~

aiya, I am not a mother lar! hahaha

Many dads give invaluable contribution in this forum.  We must not forget them. :)
原帖由 Ekko 於 10-10-5 14:31 發表
我明白晒喇~ 真係唔該晒各位媽媽~

如果阿女跟婆婆住, 亦想報同區小學, 無以上題過嘅住址証明, 咁可以點算?

1. 用婆婆做監護人,不過如果到時大抽獎階段,就要婆婆去交表。

2. 如果水/電/媒/差餉/固網電話單無一樣用婆婆名登記,要盡快將其中一樣轉佢個名,因為自行階段一定要交地址證明。
原帖由 alljodesign 於 10-10-6 01:55 發表
如果阿女跟婆婆住, 亦想報同區小學, 無以上題過嘅住址証明, 咁可以點算?

唔好意思! 想問一問因為我女女是同嫲嫲爺爺住, 差不多水電媒都是用爺爺的名的, 是否申請轉名要改用爸爸或媽媽名才可??

可以去發誓...

如果唔想爺爺嫲嫲日後舟車勞頓交表(即係用佢地做監護人),最好係水電媒其中一樣轉父母名,當然咁樣就即係借地址,有少少風險。
原帖由 edithl1117 於 10-10-6 12:25 發表
唔好意思! 想問一問因為我女女是同嫲嫲爺爺住, 差不多水電媒都是用爺爺的名的, 是否申請轉名要改用爸爸或媽媽名才可??

回覆 18# thomasha 的文章

若我本人都是和他們同住的都是要轉名, 對嗎? 除非列名他們做監護人

請問如因監護人不是同小朋友住, 但想報監護人個校網報統一派位可以嗎?(當然交表時所有文件都由監護人簽名LA).

而自行階段就用回現在小朋友的住址, 由家長申請所有文件, 可以嗎?
‹ 上一主題|下一主題