用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 三年級的中文深了很多
樓主: pky
go

三年級的中文深了很多 [複製鏈接]

Yes my daughter P3's 閱讀理解 is very difficult too.  The story is 2 pages of A4 and she doesn't know more than 20 words in each pages.  So how can she answer the questions correctly?

Teacher is expecting parents to read more chinese books with kids in order to learn extra words.  But my daughter can only remember like 50% of the words taught from P1 and P2, and none from the words we taught in extra.................

原帖由 Kittymummy 於 10-9-30 23:34 發表
係, 我個女p.5. 我一向覺得中文幾深. 特別係閱讀理解, 我都攪唔掂. p.4 時家長日, 我同班主任講學校既中文好深. 佢話小五六仲更加深, 同埋開始有d 中學課程已納入小學既中文科.... ...

醒目開學勳章

原帖由 ngkwaiyee 於 10-10-6 17:31 發表
em.....我都覺得d老師要求高左好多...
我仔小三,作業有2句看圖作文,並要有"就能"呢兩個字係句子度

1.一個小朋友在寫字
我仔作左:我做完了功課,就能玩耍。

2.一家三口係度山頭睇風景
我教左我仔作:我們一家人到山頂 ...

呢d 咪係香港既典型中小學, 同個'model answer' 唔同就扣分, 香港學生又點會有創意丫 (我呀仔都係小三)..

我反而覺得, 確實老師的內容豐富了許多, 比如登上, 比上貼切, 美麗的風景加上了形容詞, 而且可以教小朋友如何擴張句子

好的就要學, 不要一味覺得老師要求高

原帖由 ngkwaiyee 於 10-10-6 17:31 發表
em.....我都覺得d老師要求高左好多...
我仔小三,作業有2句看圖作文,並要有"就能"呢兩個字係句子度

1.一個小朋友在寫字
我仔作左:我做完了功課,就能玩耍。

2.一家三口係度山頭睇風景
我教左我仔作:我們一家人到山頂 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

跟本小三就無理要求中學文筆,不會欣賞,只會送上『大交叉』,當與校方希望的答案有偏離時,會用『紅字』寫著,『請跟學校指導方向辦事,不要作文,只雖照大方向便得全分』。

原帖由 grace_xian 於 10-10-7 17:23 發表
我反而覺得, 確實老師的內容豐富了許多, 比如登上, 比上貼切, 美麗的風景加上了形容詞, 而且可以教小朋友如何擴張句子

好的就要學, 不要一味覺得老師要求高

...

無錯...老師果句的確係好好多,
但係作業題目只要求有"就能"呢個字,
其實基本上句子達到要求,
而且第二句老師加上的形容詞,唔加句句子亦唔會錯,
因為三年級第一次做作業,未知老師既要求係咁,
咁今次係作業,如果係考試呢?

所以如果考試,都只係可以背一句老師認為啱既答案囉....勁無奈....

那麼, 你小一小二時的測驗考試是怎樣的, 小三就會是怎樣, 對於中文來說没有什麼標准答案吧, 尤其是寫作以及作句子。

我相信如果小朋友將美麗的風景改寫成如畫的風景、漂亮的風景, 老師都會給足分的。

加油!

原帖由 ngkwaiyee 於 10-10-8 09:32 發表

無錯...老師果句的確係好好多,
但係作業題目只要求有"就能"呢個字,
其實基本上句子達到要求,
而且第二句老師加上的形容詞,唔加句句子亦唔會錯,
因為三年級第一次做作業,未知老師既要求係咁,
咁今次係作業,如果係考 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 grace_xian 於 10-10-8 10:04 發表
那麼, 你小一小二時的測驗考試是怎樣的, 小三就會是怎樣, 對於中文來說没有什麼標准答案吧, 尤其是寫作以及作句子。

我相信如果小朋友將美麗的風景改寫成如畫的風景、漂亮的風景, 老師都會給足分的。

加油 ...

小一二只要有特定詞語,句仔通順便可~
但小三就唔係囉....

我大仔以前都係靠死背,
考試前咪唯有背返之前迼句既功課囉...

咁如果個句句字冇左形容詞=錯嗎?

我仔仔唸國際學校,中文不多也不深,但見他英文的進度,我有一些看法。
聽、講、讀、寫是必然的步驟,小三學生寫不出150字的文章,正因為讀得不夠,另外就是沒有想像空間及寫作動力。
小兒讀year two(即小一),已可以用英文寫故事(6-7頁),自發的,因為讀得多故事書,他好喜歡將之炒作一碟自娛一下。這是國際學校的普遍現象,寫放在最後,寫不出因為讀不夠,所以全世界都要求多閱讀。
家長不要幫他們寫作,但應與老師商量一些方案去改善,丙就由得他丙吧! 不正視這"丙",將來孩子仍是寫不出文章。

原帖由 Radiomama 於 10-10-8 11:02 發表
我仔仔唸國際學校,中文不多也不深,但見他英文的進度,我有一些看法。
聽、講、讀、寫是必然的步驟,小三學生寫不出150字的文章,正因為讀得不夠,另外就是沒有想像空間及寫作動力。
小兒讀year two(即小一),已可以用英文寫故事( ...

都啱既....
雖然我仔個第一句比老師改,但都係佢自己作,
就算老師改左,我都係同佢講,
老師改完之後係好好多喎....
叫佢學習返,提返佢可以點改善,
佢都有睇圖書,一星期最少3-4晚陪佢講故事,
但小朋友始終唔太識運用....
唯有盡量提醒佢囉~

我個仔都是三年級, 都發覺三年級中文深了不少.
其實看看本中文書就知道, 課文中多了很多容易詞, 用將會背默的一課為例 eg 各式各樣, 悠揚, 晶塋, 成千上萬, 震耳欲聾..... 我想就是正正為那150字作文作準備吧. 連帶對作句子的要求高了, 亦不出為奇.

總之, 大家努力.

‹ 上一主題|下一主題