用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 三年級的中文深了很多
go

三年級的中文深了很多 [複製鏈接]

囡囡剛升上三年級, 發覺d中文深了很多, 聽人講四年級會仲深.

請問各位, 應該如何應付?

睇多d 書還是做多些練習?

有沒有好書可以推介?
   1    0    0    0

I agree. My daughter's dictation marks also drop. Trouble!! Anyone can suggest some good methods?? Besides, they have to write over 150 words composition.

原帖由 馬媽媽 於 10-9-30 17:32 發表
I agree. My daughter's dictation marks also drop. Trouble!! Anyone can suggest some good methods?? Besides, they have to write over 150 words composition.

150 字的寫作當然唔錯,但就要應真改文,多讚小彈。

要中文好,睇多點故事,就算小三都可以睇完『哈利波特』,無乜問題的。

係, 我個女p.5. 我一向覺得中文幾深. 特別係閱讀理解, 我都攪唔掂. p.4 時家長日, 我同班主任講學校既中文好深. 佢話小五六仲更加深, 同埋開始有d 中學課程已納入小學既中文科....

原帖由 Kittymummy 於 10-9-30 23:34 發表
係, 我個女p.5. 我一向覺得中文幾深. 特別係閱讀理解, 我都攪唔掂. p.4 時家長日, 我同班主任講學校既中文好深. 佢話小五六仲更加深, 同埋開始有d 中學課程已納入小學既中文科.... ...

明谷,名中一要讀中二書,學校為保身,要話之妳。

我有一小六學生,看過她的中文課本,我都覺得内容“非常”有深度!

我哥個女小4中文作文是"700字" ,而且成績差係會比老師"丙"。
小5數學是用2套出版社.

吓, 700字 ? 人地會考中文作文只係800字咋喎 !!!

原帖由 12312 於 10-10-3 00:16 發表
我哥個女小4中文作文是"700字" ,而且成績差係會比老師"丙"。

作文,我嫂話是比大人寫的.
姪女學校本身已經是比其它學校教快半年,(佢地個個都要返補習班, 但補了習不代表成績好, 但吾返>>>>>)學校在TKO

小四的標點符號都很深, 一段4,5行的字, 全部要自己加標點符號, 我睇過都要錯, 想擺全分很難.

原帖由 pky 於 10-9-30 15:22 發表
囡囡剛升上三年級, 發覺d中文深了很多, 聽人講四年級會仲深.

請問各位, 應該如何應付?

睇多d 書還是做多些練習?

有沒有好書可以推介?

王國會長

那間小學要小4中文作文作"700字" ?
點作呀

原帖由 12312 於 10-10-3 00:16 發表

我們學校也深了很多, 尤其是作文, 我覺得小朋友未必知道點作, 老師上堂時要教書, 所以作文方面的教學都有時間限制, 資源不是很r足夠
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

姪女的中文作文800字(更正)是在家裏做的, 英文作文150-200字 (佢果班),  其它班是在課堂作文的 (會小很多字數(小4級的要求)
[王華雙中學中文是500字]

三年級的中文深了很多

二年級時只是造句,升上三年級中文即刻要作120字的作文,非常辛苦!內容無從落手,要慢慢引導,簡直辛苦了家長
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/p0efd5180a15094e49bc8309350fd91f5/f9e92a54.jpg[/img][img align=right]http://www.imagestation.com/picture/sraid100/pc8bf148c3b975239357968cfc2f3d509/f9e92a4b.jpg[/img][img align=right]

Because of TSA!!

回覆 3# homingm 的文章

我個女小二, 開學第一份作文功課就要120字, 真係想死.

em.....我都覺得d老師要求高左好多...
我仔小三,作業有2句看圖作文,並要有"就能"呢兩個字係句子度

1.一個小朋友在寫字
我仔作左:我做完了功課,就能玩耍。

2.一家三口係度山頭睇風景
我教左我仔作:我們一家人到山頂,就能看到風景。

最終老師比左"丙"我個仔,
一黎佢漏填色,二黎呢兩句野錯晒.......

老師正確答案係:
1. 我每天練習寫字,便能寫得一手好字。
2. 我們一家人登上山頂,就能看見美麗的風景。

好彩我仔而家都係看圖作文150字,
都仲可以慢慢引導佢,
叫佢留意下幅圖畫上面有d乜野...

回覆 1# ngkwaiyee 的文章

我都覺得你小朋友的作句ok.真係唔明咁低分.
‹ 上一主題|下一主題