用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
樓主: 1001Mami
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

回覆 5# 2boysmami 的文章

sorry, 我回了你pm, 你check 下啦.

原帖由 愚人 於 10-10-21 00:00 發表
係第2個topic 度有小朋友去st. margaret interview, staffs安排不善, 小朋友沒人帶就搭lift
我個日就未見過. 反而見個staff 帶小朋友上去interview就好細心, 同小朋友等lift 時傾下計輕鬆下, in 完返來一定有人帶去 ...

我女1st in都係同另外三個小朋友自己出lift, 不過佢話有老師係lift入面架喎。今日我都見到有個小朋友出左lift後見唔到父母, 想行出出面, 我就叫佢坐底等daddy mummy。兩次都係冇大人陪小朋友出lift的。

回覆 1# silvia_ng 的文章

其實我覺得佢地staff 去handle interview 唔係好夠人. 成日都係見一個姐姐叫名同帶上去. 其實個姐姐又要同家長派問卷, 收form/portfolio. 好似好多野做.
唔好話依一間學校, 我阿仔之前去一個興趣班, 因為我遲了一分鐘, 佢唔見我就自己走左出鋪頭. 我當時只係怪我遲左, 無怪miss, 因為佢地星期六連counter 忙到無人. 自此之後, 我就教阿仔, 如果放左興趣班唔見我, 就一定唔可以出鋪, so, 阿仔已經識handle 依d case. 依個都可以話係處境題.  當然老師係有責任, 但小朋友要學識處理.

我個女今年interview果曰,我所見幾批的都有老師帶小朋友出lift,不過個老師就無留意是否每個小朋友都有家長接回,便轉頭走了!
因為每位家長想法與觀點都不同,我個人就覺得不太好,所以上次收到電話通知2nd in時,我亦直接回覆了:不考慮貴校了!那位職員亦問我原因,我跟他說了這情況,令身為家長的會擔心!他聽了之後,停了幾妙就回應我會跟校方檢討及改善!
所以希望校方真的能夠改善!因為這所學校的評價不錯,如果只是這問題令學校印象減分就不值得吧!

原帖由 愚人 於 10-10-21 00:00 發表
係第2個topic 度有小朋友去st. margaret interview, staffs安排不善, 小朋友沒人帶就搭lift
我個日就未見過. 反而見個staff 帶小朋友上去interview就好細心, 同小朋友等lift 時傾下計輕鬆下, in 完返來一定有人帶去 ...
HI HI :-D

其實早喺阿仔返K.1時,都已經教定佢如果自己一個人入咗lift,但冇大人陪的時候要點做,其實每人都有教小朋友嘅一套,自已家長都可能忙中有錯,最緊要令小朋友學習隨機應變及處事冷靜,學習分辨是非,不要做港孩,得了個王子公主病,此乃愚見,不喜勿插!

其實我又OK架! 佢點都唔會走到出去馬路啦! (有門衛姨姨)而且由細都大都教佢, 唔見左爸爸媽媽唔好周圍走, 我地一定會返去搵返佢。如果佢又心急搵我地, 咁就搵黎搵去都搵唔到架啦。

而且小朋友上左去INTERVIEW之後, 家長可以去廁所/買野食, 但都唔好攪咁耐。話哂個細路都係自己既, 唔係交左比人之後就唔洗理。

點解我個仔得1st interview, 冇2nd round, 但已經收到信on waiting list?   我要寫信thank you 校長ma?

Dunno whether to feel happy or not.  At least there is still hope.  Apparently, SMC may not be the first choice of some parents.  If you have other offer, then keep this as a bonus.

原帖由 Tweety112 於 10-10-21 15:22 發表
點解我個仔得1st interview, 冇2nd round, 但已經收到信on waiting list?   我要寫信thank you 校長ma?

我個女都係WAITING LIST,係咪冇REJECT LETTER KA?

隔離好兇, 為粒x賣都話餐死. 都係依度安全d.
有d野想同大家分享.
細路打交好common o既事. 我個仔k2都比人爪損面, 我家姐叫我話下學校, 唔好好睇住d小朋友, 但,我反而處理手法就係叫阿仔第日攞包餅同打佢o既小朋友say sorry (因為阿仔都有還手) 過左2日, 打人o既同學仔都送左d 小食比我個仔, 咁小朋友o既事咪解決左囉.
下下大人都嘈, 小朋友就係父母o既縮影.
忍一時, 唔係下下咁好景, 唔挨下難食o既野, 唔知阿媽煮野好食.
小朋友要學好自理, 自我求生o既能力.
依度好和平, 不喜者勿咒

I believe the parents of SMC would be understanding. :)

原帖由 愚人 於 10-10-21 23:53 發表
有d野想同大家分享.
細路打交好common o既事. 我個仔k2都比人爪損面, 我家姐叫我話下學校, 唔好好睇住d小朋友, 但,我反而處理手法就係叫阿仔第日攞包餅同打佢o既小朋友s ...

原帖由 lamlam23 於 10-10-21 23:00 發表
我個女都係WAITING LIST,係咪冇REJECT LETTER KA?

有, 仲會寄掛號比人添!

有d野想同大家分享.
細路打交好common o既事. 我個仔k2都比人爪損面, 我家姐叫我話下學校, 唔好好睇住d小朋友, 但,我反而處理手法就係叫阿仔第日攞包餅同打佢o既小朋友s ...

呢個係避風港嗎

我信自作自受...所以我成日都比我D仔女串我...哈哈哈! 我只可以話我自己抵死...

講講下, 我同個仔練琴, 佢彈唔好, 我要佢彈多5次.
掉轉我彈得唔好, 佢都罰我彈5次. 自作自受.

原帖由 silvia_ng 於 10-10-21 23:59 發表

呢個係避風港嗎

我信自作自受...所以我成日都比我D仔女串我...哈哈哈! 我只可以話我自己抵死...

Haha.. children really learn everything from us.

原帖由 愚人 於 10-10-22 00:02 發表
講講下, 我同個仔練琴, 佢彈唔好, 我要佢彈多5次.
掉轉我彈得唔好, 佢都罰我彈5次. 自作自受.

可能smc不是挑最好的小朋友, 而是最harmony o既家庭作為學生.
(又係個人愚見)

原帖由 cpcog 於 10-10-21 23:55 發表
I believe the parents of SMC would be understanding. :)

我自己都係持同你一樣既態度, 學校係社會既縮影, 小朋友入學除左學習知識之外, 仲有學識點樣同人相處, 點樣處理困難, 呢D都係要磨練出嚟, 所以佢遇到任何事, 我都會先了解件事, 然後鼓勵佢自己想下辦法處理.

其實我相信間間學校總會有學生相處既問題, 有人既地方就一定有是非, 有紛爭, 最緊要係教導小朋友點樣面對.

有d野想同大家分享.

I rcv'd an email in this evening and it stated "The deadline for P.1 application will also be extended to 6 November 2010." But most of you already got the loffer etter, it confused me.
Does anyone know about it please? Thanks!

Because the School briefing session will be extended from 23Oct to 30Oct (typhoon reason).  

原帖由 cecilo 於 10-10-22 02:02 發表
I rcv'd an email in this evening and it stated "The deadline for P.1 application will also be extended to 6 November 2010." But most of you already got the loffer etter, it confused me.
Does anyone kn ...

Current & future SMC parents,

忍唔住
Really proud of your high-EQ, understanding attitude and good manners!! Our pleasure for my son's studying at SMC!!

My son is P1 in SMC for 2 mths only. He enjoys the school life very much (requested to go to school when he was sick). Amazingly, my son's PTH and English have improved a lot.  
‹ 上一主題|下一主題