用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
樓主: 1001Mami
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

請問有冇小朋友會在2nd in完收到waiting or reject letter呢? 謝謝您們的回覆

回覆 1# 2boysmami 的文章

2boysmami,

我2nd in 個時, vp 話有可能收到success or waiting letter, 無講過有reject.
放心啦, 你之前提及你小朋友係學校係top o既, st. margaret o既interview 形式好適合一些書生型o既小朋友. 你小朋友一定得 比d心機.

原帖由 2boysmami 於 10-10-19 00:08 發表
請問有冇小朋友會在2nd in完收到waiting or reject letter呢? 謝謝您們的回覆

你也是明天2ND IN嗎?

原本係明天下午3點, 但我驚小朋友lee個時間會眼訓, 影响狀態, 所以安排左Thur 上午, 又要請假了…

haha愚人, 你認得我… heehee.. 不過我小朋友的表達能力弱, 好怕到時校長問佢野, 佢又答非所問, 如果學術上, 我對佢都有點信心, 但一要開口既時候就…  唉…

2nd interview完, 整個過程大約20-25mins, 副校長會問小朋友一些生活既問題, 到家長時, 副校長會講返小朋友既答案問家長係唔係, 有冇其他野要補充. 跟住副校長會講解下學校既課程, 比我既感覺都好似幾深, 唔知係唔係呢?

原帖由 2boysmami 於 10-10-19 11:53 發表
原本係明天下午3點, 但我驚小朋友lee個時間會眼訓, 影响狀態, 所以安排左Thur 上午, 又要請假了…

我地聽日兩點呀!放左學過去都OK。但佢叫我帶K2全年手冊, 不過我唔見左上學期果本, 只得下學期咋。

回覆 2# 2boysmami 的文章

2boysmami,

我個仔都係講野無女仔咁叻, 但小朋友有時發揮o既小宇宙真係你都估唔到, 佢地見到校長老師o既物體, 就會充分表現自己, 放心, 比d 信心.

唔好意思, 你所講既深係課程深定係個interview深呀?? thx

原帖由 gm2811 於 10-10-19 12:04 發表
2nd interview完, 整個過程大約20-25mins, 副校長會問小朋友一些生活既問題, 到家長時, 副校長會講返小朋友既答案問家長係唔係, 有冇其他野要補充. 跟住副校長會講解下學校既課程, 比我既感覺都好似幾深, 唔知係唔係 ...

我指課程深
原帖由 2boysmami 於 10-10-19 12:24 發表
唔好意思, 你所講既深係課程深定係個interview深呀?? thx

請問2nd in後幾耐收到信?
原帖由 ping888 於 10-10-18 23:02 發表
15/10已收到取錄信, 請問到最後可不可以叩門(津校)?

我是5/10見, 15/10已收到信

唔知仲有幾多個位呢? 我個仔上星期三先1st interview 完, 睇怕都未有咁快收到任何回覆. 唉! 等.......................:(

It can take up to 4 weeks before you hear anything from the school, let's wait patiently.

原帖由 bamama 於 10-10-19 20:42 發表
唔知仲有幾多個位呢? 我個仔上星期三先1st interview 完, 睇怕都未有咁快收到任何回覆. 唉! 等.......................:(

請問收到offer的小朋友, 係收到信後大約幾耐一定要去reg 呢 (即係有幾耐限期呢)? 謝謝!!

期限係7日至10日左右.

其實我個小朋友都未2in, 咁快諗定幾時係限期係咪心急多d呢 ... 但無辦法, lee幾個月日日個腦都係諗緊學校d野... 控制唔到, 就黎連發夢都諗... haha

我好明白, 因為我都好似一個癲婆咁, 老公一返來就問佢點算好. 唔好以為我有offer 咩都唔駛諗, 其實都好煩.
祝你聽日2nd in 成功.

回覆 137# 愚人 的文章

係呀係呀, 唔怕講, 我之前有段時間, 仲唔知點解想喊想喊咁... 其實我都知, 個仔點都有書讀, 但係, 當有D學校, 人人都收到消息而自己冇, 就好徬徨咁...

嘩! 你講得非常正確, 我都係有offer, 要諗一下適不適合亞囡, 真煩!

原帖由 愚人 於 10-10-20 11:58 發表
我好明白, 因為我都好似一個癲婆咁, 老公一返來就問佢點算好. 唔好以為我有offer 咩都唔駛諗, 其實都好煩.
祝你聽日2nd in 成功.

係第2個topic 度有小朋友去st. margaret interview, staffs安排不善, 小朋友沒人帶就搭lift
我個日就未見過. 反而見個staff 帶小朋友上去interview就好細心, 同小朋友等lift 時傾下計輕鬆下, in 完返來一定有人帶去校務處, staff 至走. 唔知係我好彩定其他小朋友/家長唔好彩
‹ 上一主題|下一主題