用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Margaret 有2nd in 未?
樓主: 1001Mami
go

St. Margaret 有2nd in 未? [複製鏈接]

Hi 愚人,

你好叻! 可以令一位睇唔起SMC的家長改變他對SMC家長們的敵對態度,真的要好好向你學習。

原帖由 愚人 於 10-10-22 12:30 發表
你點知o家, 我個仔同老公都成日話我無聊. 無聊下都幾開心, 攪下笑. 洗咩咁認真.

原帖由 CHIULHJ 於 10-10-22 17:05 發表
Hi 愚人,

你好叻! 可以令一位睇唔起SMC的家長改變他對SMC家長們的敵對態度,真的要好好向你學習。

如果你真的認為呢間學校好,使乜理其他人講乜。DBS都有人話唔好啦。

始終個小朋友要讀12年,聽多些其他意見,考慮清楚冇壞呀!

gm2811, aiya, & 蕭亞姨,
thx for your sharing ^^

jeremyphlam 也是好言相勸, 我地都係為左小朋友好, 共通點都一樣.
我依家都係睇個天安排最後我小朋友入邊一間小學. 係漫長o既戰役, 攪下笑輕鬆下嘛, 我同我2個小朋友都好識攪笑. 每朝早我都係小朋友笑聲叫醒我, 笑聲中入睡.所以我每日都活得好開心.

Hi Flostangraphy,

當然記得你啦! 雖然你小朋友唔係讀SMC, 但你對我地學校都係好支持.  無言感激!

你小朋友小學生活愉快嗎? 係咪讀緊TSL?

原帖由 flostangraphy 於 10-10-22 11:07 發表
估唔到有post可以舊年講到今年.... 勁!

G-Ma 及各位SMC家長, 記得我嗎?
(係呀! 喺度比人插得多..... 易咗容..... )
雖然小兒考唔入SMC, 但都好多謝名位上年好有心咁為我解答咗好多問題!!
支持你哋!!!

...

hi little-baby,

當年為了考smc, 所以k2下學期轉了囡囡去讀國際幼稚園, 由那時開始囡囡就特別鐘意英文, 因為相對地其實英文係易學過中文.

入左smc, 我自己並無係外面比佢上補習班補英文, 亦無特別係屋企迫佢睇英文節目, 睇英文書, 同我亦無講英文, 反而我係迫佢睇多d中文書.  我囡囡咁鐘意英文的的確確係靠學校功勞, 佢地係課堂有時都會睇一d英文節目, 佢地睇完覺得好睇返屋企就只會睇disney channel既英文兒童節目, 因為佢地有外藉同學, 返到學校大家傾計都可以傾呢d節目, 基本上都唔洗我地迫.  囡囡p.1/2出去睇戲都自動話要睇英文版, 話配音版唔夠全神.  呢d的確係學校整個環境造就左佢地呢d興趣.  你地信唔信都好, 學習環境真係好重要, 有好環境學語言真係事半功倍.

原帖由 little-baby 於 10-10-22 12:07 發表
一間學校好不好很在乎家長要什麼. 有些一面倒要語文好, 有些就要求各方面平均. 而我自己就偏向平均. 幾年前, 我除了在網上收風, 還不停到學校附近問家長的意見, 他們的意見一般第一句會說學校的語文氣氛很好, 其他的 ...

我10月18日SECOND IN, 校長話要2星期才收到信, 很幸運, 我今日22日已收到OFFER LETTER 啦!

Congratulations to you !

We finally got our call for 2nd interview this morning after more than 3 weeks waiting. 迟来的春天 ! Another hurdle to cross.....

原帖由 hcmandy 於 10-10-22 21:32 發表
我10月18日SECOND IN, 校長話要2星期才收到信, 很幸運, 我今日22日已收到OFFER LETTER 啦!

回覆 1# xuandaddy 的文章

Congrats to both!

大家都努力啦!

G-Ma,
是的! 好幸運小兒最後都入到一間適合佢, 又開心上學o旣小學!
希望明年次子都有咁嘅福份....
一年比一年競爭大.... 家下做K2, K3父母都真係人都癲....

原帖由 G-Ma 於 22/10/2010 18:56 發表
Hi Flostangraphy,

當然記得你啦! 雖然你小朋友唔係讀SMC, 但你對我地學校都係好支持.  無言感激!

你小朋友小學生活愉快嗎? 係咪讀緊TSL?

"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-

呢個WEB完全係利國傑先生係OPEN DAY 講的TOPIC呀

http://happypama.mingpao.com/cfm/study3.cfm?File=20090317/prepd/390sh08a1.txt

I really feel happy for you!!! Don't think too much! I believe your daughter would do very well in the 2nd in!!

原帖由 xuandaddy 於 10-10-23 12:08 發表
Congratulations to you !

We finally got our call for 2nd interview this morning after more than 3 weeks waiting. 迟来的春天 ! Another hurdle to cross.....

放工返到嚟,不抱著希望,用只有盡下人事的心情,打開信箱,見到一封期待已久的信封,等lift期間已急不及待,以數秒時間,打開信封,即刻笑咗出嚟,同時亦鬆咗一口氣,壓力全消。

Thanks.  We have yet to fix the 2nd interview date cos we will be out of town for a week.  

原帖由 cpcog 於 10-10-23 22:16 發表
I really feel happy for you!!! Don't think too much! I believe your daughter would do very well in the 2nd in!!

Hi kanahose,

Congratulations to you!

It would be a great loss to SMC if your kid is not accepted.

Hope your kid will enjoy his/her primary school life.

原帖由 kanahose 於 10-10-24 01:21 發表
放工返到嚟,不抱著希望,用只有盡下人事的心情,打開信箱,見到一封期待已久的信封,等lift期間已急不及待,以數秒時間,打開信封,即刻笑咗出嚟,同時亦鬆咗一口氣,壓力全消。 ...

Thank you very much!
原帖由 CHIULHJ 於 10-10-24 08:07 發表
Hi kanahose,

Congratulations to you!

It would be a great loss to SMC if your kid is not accepted.

Hope your kid will enjoy his/her primary school life.

原帖由 kanahose 於 10-10-24 09:28 發表
Thank you very much!

kanahose,

恭喜呀!  
其實係一家四口子

請問各位smc收左小朋友的父母, 你哋子女的oral英文係咪都係比較好呢?聽講話佢哋最重視小朋友本身的英文水平...

kanahose, congrat to you too! :)

想問吓各位有2nd interview的家長,咪係校方只會打電話通知,唔會發信架? 定係兩樣都會呢?
‹ 上一主題|下一主題