用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 i have some question,可否給予一些意見嗎?謝謝 ...
go

i have some question,可否給予一些意見嗎?謝謝 [複製鏈接]

因為小兒,在樂天的日子,各老師都是在說廣東話,由細至大我都是同他說廣東話,但他會用英文跟你溝通,他常常作出不在乎我們存在,不理會你們在做什麼的樣子。
之後你叫他, 他又懂得跟著去做。

例 : 他在學游水, 同學們一起要做熱身才可下水,
       每次他一去到 游泳池, 他的眼神只會望著 游泳池,不  會望著教練,所指示,整個人好像遊雲,daddy 跟我說,佢巳被游泳池所吸引著,但你以為他在遊雲,聽不到指令,又錯了。
之後下水,他表現又ok。

有些治療師叫我被音樂他聽,又些又說要做多些頭臚訓練,有時不知唯說得對。
   0    0    0    0

其他東西我不懂,我只知道泳池的水很美麗,那種吸引力好像有人帶你去金鋪,並且說「隨便揀」一樣。

原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 09:17 發表
因為小兒,在樂天的日子,各老師都是在說廣東話,由細至大我都是同他說廣東話,但他會用英文跟你溝通,他常常作出不在乎我們存在,不理會你們在做什麼的樣子。

例 : 他在學游水, 同學們一 ...

你講既資料比較少, 好難一概而論.

看泳池水有可能是尋求"光"既刺激, 因為水波起伏好吸引. 你可以留意下佢會唔會對光特別敏感?

至於治療師(我估應該係 OT)建議既, 可能係針對你小朋友既感統問題, 你可以去找專業既 OT 做個評估, 睇下你小朋友有咩感統問題, 然後做咩會幫佢多d.

或你可以到圖書館借本叫 "我不是故意的", 係講感統既書, 咁你會多d概念咩係感統問題

至於唔望人, 亦可以用行為訓練, 例如習慣引佢望左你你先俾野佢, 又或要佢望住你數十聲(當玩遊戲), 睇下一排後可否令佢目光專注d

語言方面, 睇下你想唔想佢轉返講中文, 若係既話, 狠心d, 佢唔講中文就唔俾野佢(e.g. 玩,食), 由單字開始.  若佢明的話, 應該可以轉到既~

正常小朋友去到泳池都比泳池吸引啦.
又可能佢吾可以長時間專注去望注教練所以你覺得佢吾留心. 如果上堂都跟到. 或者多再觀察下佢係咩問題先.
至於人地講既訓練, 我個人覺得每樣訓練都有佢背後既動機同意義, 要多了解適吾適合自己小朋友先嘗試. 有時岩人未必岩我自己.
原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 09:17 發表

例 : 他在學游水, 同學們一 ...
nil
‹ 上一主題|下一主題