用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假 ...
樓主: Asu
go

今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假洗禮 [複製鏈接]

Yes, before they make a decision on which school to apply, they need to do some research on this.

As any school in other districts can be applied for, and Catholic/Christian schools are hits, I'm sure parents will still have to make enquiries here and there and decide on which school to apply for.
原帖由 ssskwan 於 10-9-30 21:51 發表
Parents can only apply for one school at this stage.  The number of schools they shortlist, i.e. the scope of their research, should be limited.

Maybe each school should publish the precise requirement without having parents to call the school to ask - this will improve transparency.
原帖由 ssskwan 於 10-9-30 21:49 發表
It is ok for schools to adopt different bases as long as an individual school apply its basis consistently since parents may only apply for one school at this stage.

回覆 3# overview 的文章

Hello,

唔知有無Y0RK家長有以下同感 :

1. 馮太句ロ頭繟,就係 Ling-a-Ling, 今次她會唔會 Ling-a-Ling lar

2. 毎次家長會都聽到她讚不絶口個仔點巴閉, 邉有父母會對咁多人面前講,重係次次都講 。

睇到呢個topic, 我突然諗起舊年 or 前年有個bk mami 開topic 話叫屋企個姐姐帶佢個小朋友去philippines 受洗, 目的係果5分. 當時我仲比呢個mami 好惡咁話返我轉頭 (當時我只係話佢唔誠實), 又話唔係做左傷天害人既事, 信仰係可以受洗完慢慢咁佢陪養返黎....etc. 點解學校咁商業化 ? 咪因為d家長想走捷徑lor. (sorry, 只係個人意見)

世風日下...難怪而家d夫婦都唔係咁想生小朋友。

總而言之,種瓜得瓜,種豆得豆。

或者諗諗可否o係監管o既層面做d功夫,杜絕呢d行為,例如規定有信仰o既父母一定要已經受洗/受浸一定的年期,確保信仰已植根於他們心內,咁樣先至係"同信仰"有分o既原意。

其實呢方面仲牽涉現時校本自決給分vs一刀切監管問題,未必可以好易解決,但最少可以做d工夫。
原帖由 Kittymummy 於 10-10-1 03:04 發表
睇到呢個topic, 我突然諗起舊年 or 前年有個bk mami 開topic 話叫屋企個姐姐帶佢個小朋友去philippines 受洗, 目的係果5分. 當時我仲比呢個mami 好惡咁話返我轉頭 (當時我只係話佢唔誠實), 又話唔係做左傷天害人既事 ...

真係好心痛, 洗禮己成為入學工具
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表
有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

斂財辦慕道班 教局發強硬聲明
約克面臨起訴2010年10月01日

【本報訊】為了 5分宗教分讓子女入讀天主教名校,家長不惜代價。約克教育機構旗下三間幼稚園深明家長算盤,舉辦保證領洗的「天價」慕道班,所有收費存入校長及校監夫婦名下的私人公司戶口,若課程滿額可穩袋 30萬,校方未有理會斂財指控,至今未曾交代款項用途,昨天只承認「行政處理未盡妥善」。

教育局昨晚罕見地發表措詞強硬的聲明回應約克懷疑斂財事件。發言人表示,已清楚提示約克不得收取教育局收費證明書上的費用總額以外的任何款項或學費,否則屬觸犯《教育規例》,局方不排除發出警告和提出起訴,一經定罪最高可判罰款五萬元和入獄一年。該局昨晨收到一名家長來電查詢;警方暫未收到家長報警求助。

課程收款人是學校管理層約克向教育局解釋時,聲稱慕道班和主日學課程由家長自發開辦,又指課程仍屬諮詢和籌備階段。該校總校長馮譚淑賢昨午在校外宣讀聲明,表示已跟天主教香港教區副主教陳志明會面,指「陳副主教聽過校方解釋後,對家長參與慕道活動表示歡迎,但認為建議中的行政處理卻未盡妥善」,又表示家長完成課程後可自行到所屬堂區評核,由神父決定是否適合領洗。
馮太又稱,校方已應陳志明要求,促請家長組織將所有支票退回家長,並與所屬天主教堂區保持密切聯絡,其間沒有回答記者提問,亦沒有回應最初為何收取款項,以及款項的用途。

校方一而再企圖與課程撇清關係,但課程的收款人正是學校管理層本身。根據家長提供的通告,上面白紙黑字寫明課程是校方因應有家長憂慮沒有宗教背景,難以入讀心儀學校而開辦,又指「校方已與有關的宗教團體:天主教教會聯絡」,通告又指,家長完成課程後,可於 2012年復活節領洗,並無提及要再由教區神父評核才可以領洗的字眼。最關鍵的,是費用是交回校務處,支票抬頭是校長及校監擔任董事的永貴國際有限公司。

絕口不提「聘請」神父說法
該校早前舉行簡介會,表示將「聘請」神父到該校任教,協助學生領洗取得宗教分入讀心儀天主教小學,每名學童收費 2,160元,家長則需繳付 3,255元,名額 60人;校方指家長才是「搞手」。

根據教會的分區安排,該校屬聖德肋撒堂範圍,若舉辦慕道班或主日學,均需向該堂登記。該堂主任司鐸駱鏗祥神父說,從沒聽聞約克開班的消息,又不同意學生或家長完成課程後才到堂區評核能否領洗的做法,「到領洗先嚟聯絡我哋?唔一定可以畀佢領洗 o架喎,我哋堂區本身日日都有慕道班 o架,佢哋想學,堂區隨時歡迎佢哋」。他又指約克以教會名義開班收費,是「逼教會食死貓」。
對約克昨日絕口不提「聘請」菲律賓籍神父的說法,有教會人士非常不滿,認為校方必須作出澄清,否則是誹謗教會。

領洗風波未解疑團•課程最初為何收取費用?款項用途為何?

•校方指課程屬諮詢和籌備階段,為何收取家長費用?

•校方指課程由家長組織主辦,但為何繳費支票抬頭是校長及校監共同擁有的公司?

•被校方指為「幕後主腦」的家長組織為何至今未有現身澄清?

•為何校方至今絕口不提「聘請」菲律賓籍神父的說法?

•為何給家長的通告中並無提及要「由教區神父評核才可以領洗」的字眼?

原帖由 weiwai 於 10-10-1 05:24 發表
真係好心痛, 洗禮己成為入學工具  

原帖由 Kittymummy 於 10-10-1 03:04 發表
睇到呢個topic, 我突然諗起舊年 or 前年有個bk mami 開topic 話叫屋企個姐姐帶佢個小朋友去philippines 受洗, 目的係果5分. 當時我仲比呢個mami 好惡咁話返我轉頭 (當時我只係話佢唔誠實), 又話唔係做左傷天害人既事 ...

今日睇蘋果日報, 喇沙校長話有家長持"非本地領洗紙", 申請今年的自行派位, 又話校方會自行評估是否給與5分.

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和查證.

今日睇蘋果日報, 喇沙校長話有家長持"非本地領洗紙", 申請今年的自行派位, 又話校方會自行評估是否給與5分.

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和查證.

醒目開學勳章

原帖由 shootingstar 於 10-10-1 07:35 發表

希望喇沙及各名校小心查證"非本地領洗紙"!  我唔係話"非本地領洗紙"一定有問題, 但學校一定要加以留意和 ...

copy from 華仁website:

申報與學校有相同宗教信仰:
如申報與學校有相同宗教信仰,申請人必須為天主教徒,須出示本港領洗紙的正本及影印本。
※ 如申請人在海外領洗,父母其中一人必須為天主教徒,須出示父親/母親領洗紙的正本及影印本,同時須出示堂區主日學證明書,證件需待校方與教區核實。

上得山多終遇虎.

原帖由 boilermaker 於 10-9-30 21:04 發表
Mrs Fung向水魚(家長)收錢的橋一向都曾出不窮﹐想不到這次竟然這樣走火入魔﹗

I think HK Education system is "DEAD" if the government still don't do anything to stop this atmospher even the media disclose on this..

其實我唔明白, 點解家長們咁鍾意幫小朋友搵教會學校 ? 我就唔想叫亞女讀多科, 所以從未諗過選擇教會學校.

原帖由 Kittymummy 於 10-10-1 13:40 發表
其實我唔明白, 點解家長們咁鍾意幫小朋友搵教會學校 ? 我就唔想叫亞女讀多科, 所以從未諗過選擇教會學校.

因為好多名校都有宗教背景。

約克間唔中就上報紙, 係負面果隻, 明掠水都去讀,  冇得好講。約克係牟利幼稚園, 但都唔駛賺到咁盡, 個校長撐大眼講大話, 真恥教育界之恥!  我希望警方介入調查有冇欺詐成份, 教區就告佢誹謗!

10年前佢已經係搶錢學校, 督學嚟查時要啲學生走鬼去另一間班房, 等督學走去另一班班房, 就由秘道番嚟, 例如教署只批一班30人, 竟可超收多一倍甚至兩倍, 咁多學生一班, 點可以有好嘅教學質素呀? 所以我冇考呢間學校, 而家個仔已讀初中, 都可以讀天主教名校, 個人觀感覺得讀名幼稚冇乜用, 反而小學緊要啲, 而學生個人努力更重要。

我已十年前向當時的教署(當時未有教育局)投訴呢個不公平的計分制度, 但時至今日,問題仍存在, 教育局應就今次事件, 重新釐訂計分制度。 其實有宗教背景的學校應揾一啲沒有宗教信仰的學生先啱, 因為咁先可以吸納多啲信徒, 如果好似而家咁, 只吸納咗不知所謂嘅"偽教徒"

我曾經聽過一位小朋友剛入讀約克幼稚園嘅家長講,“乜都唔緊要,最緊要間學校[好],個女又學到野咪得羅!”當時我好奇怪,乜間學校好好咩?真系學到好多野?(以前唔系好清楚學校系點)而家終於明白,原來間野系咁“好”,唔單只教小朋友,仲教埋家長做野,真系可以“學到”好多“野”呀!
不過我就唔想個女同自己學呢啲野啦!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

I agreed your opinon.
原帖由 maglam1985 於 10-10-1 14:29 發表

因為好多名校都有宗教背景。

約克間唔中就上報紙, 係負面果隻, 明掠水都去讀,  冇得好講。約克係牟利幼稚園, 但都唔駛賺到咁盡, 個校長撐大眼講大話, 真恥教育界之恥!  我希望警方介入調查有冇欺詐成份, 教區就告 ...

原帖由 thomasha 於 10-10-1 03:35 發表
世風日下...難怪而家d夫婦都唔係咁想生小朋友。

總而言之,種瓜得瓜,種豆得豆。

或者諗諗可否o係監管o既層面做d功夫,杜絕呢d行為,例如規定有信仰o既父母一定要已經受洗/受浸一定的年期,確保信仰已植根於他們心內,咁樣先至 ...

The parents who are doing "baptism" for applying to school purpose is lying to GOD and to themselves. It is a very personal choice and if they choose to lie to God, I think they are paying a very high price for their actions. Having said that, maybe there are parents who originally wanted to learn about God for applying to school purposes but have truly believed at the end. God has different ways of touching people's hearts and he does it at his own time.

On the spiritual side, I agree.  Parents will face consequences of their actions.

However, we should also address to the practical problems regarding P1 places allocation.  Parents should be deterred from entering a religion for P1 applications by some means, in order to treat applicants more fairly.
原帖由 ahtan 於 10-10-2 13:04 發表

The parents who are doing "baptism" for applying to school purpose is lying to GOD and to themselves. It is a very personal choice and if they choose to lie to God, I think they are paying a very hi ...
‹ 上一主題|下一主題