用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假 ...
樓主: Asu
go

今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假洗禮 [複製鏈接]

原帖由 kalongma 於 10-9-30 11:19 發表
唉 !!!!! 真蓋嘆現今社會變成咁 ??? 為人父母者乜吾係應以身作則教道小朋友...真係吾明,個5分真的可以令父母做出如此歪理的行為,更無法相信學校會配合....真可悲...有這樣的父母及學校... ...

大把人為了個五分走去上堂受浸,為求目的不擇手段!

醒目開學勳章

原帖由 bchi 於 10-9-30 10:29 發表
唔止 ~~ 佢地 返深圳考果d camxxxbridxx 幾多個盾, 都係用錢買架

是真的? 你從何得知?

我幾个朋友响道讀, 小朋友d 英文真係ok的, 當然父母有再extra train la. 除非我d朋友固意唔講, 我從未聽佢地提過.

上大陸考, 係因為之前HK唔比細過5歲的小朋友考, 咁佢地就send d 小 朋友返去佢地東莞/深圳 d國際kg 考.  目的就係响K2考到starter, 方便小朋友考p1.

但現在HK 都比5歲的小朋友考, 咁就唔知佢地仲會否arrange d 小朋友上去考.

醒目開學勳章

原帖由 hui3328 於 10-9-30 11:39 發表
不過香港有個好奇怪的現像. 辦得最好的都是基督教和天主教學校. 佛教學校基本上沒人去讀, 有幾間面臨被殺校. 香港的佛教徒數量應不會少於基督教及天主教. 但佛教學校為何門庭冷清呢?

...

咁講真, 家長都係睇數字ga 啫, 上水鄧顯 (道教中學) d成績咁得, d 家長自然想仔女入.

可能是佛教不鼓吹物慾及名利的追求,如果教師及學生均成功追隨此教義,則學生(不論多優秀)在畢業後均未必意在社會及商場上追度成功和知名,學校欠缺一些有名人士之畢業人,又如何吸引這一代為子女追求卓越的家長呢?

我沒宗教信仰,以上只是個人觀察。佛教的確有許多教徒,但以教低調的,不少亦是在名利場角逐一番後才信奉的。

原帖由 hui3328 於 10-9-30 11:39 發表
不過香港有個好奇怪的現像. 辦得最好的都是基督教和天主教學校. 佛教學校基本上沒人去讀, 有幾間面臨被殺校. 香港的佛教徒數量應不會少於基督教及天主教. 但佛教學校為何門庭冷清呢?

...

醒目開學勳章

原帖由 mocha 於 10-9-30 11:21 發表
如果真係咁有關係,咁係應該只係收該宗教背景的學生.

唔係比有宗教背景有多d分,做得統一派位, 最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果真係咁冇宗教背景d學生,係呢d學校點好?

況且,個小朋友咁細. 佢可 ...

个人覺得冇制度係公平的, 所以至會响第1 round 比同宗教的加分啫. 而round 2 就大抽獎.

最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果淨係比同宗教的小朋友讀, 而唔比其他冇宗教背景的小朋友擇, 咪仲唔公平.

正如父母, 兄姐畢業都有5分. 相信理念都係話父母認同學校理念而加分.

但我純个人看法, 父母, 兄姐畢業加分更比相同宗教無聊law. 因父母都畢咗業二三十年la, d 校長老師都可能退哂休, 教學理念改哂

jeremyphlam,
我都想知邊一間呀,thx~~

其實校方、教區係咪都知有呢d情況架呢?

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表
有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!

係以身作則架---不過係差嗰面
原帖由 kalongma 於 10-9-30 11:19 發表
唉 !!!!! 真蓋嘆現今社會變成咁 ??? 為人父母者乜吾係應以身作則教道小朋友...真係吾明,個5分真的可以令父母做出如此歪理的行為,更無法相信學校會配合....真可悲...有這樣的父母及學校... ...

原帖由 wiscara 於 10-9-30 12:39 發表
jeremyphlam,
我都想知邊一間呀,thx~~

其實校方、教區係咪都知有呢d情況架呢?

Pls check PM.

另一個有趣問題,我今日先知Y記係名幼稚園!

thx~~
Y記係「出」名「吸水」幼稚園

原帖由 mocha 於 10-9-30 11:21 發表
如果真係咁有關係,咁係應該只係收該宗教背景的學生.

唔係比有宗教背景有多d分,做得統一派位, 最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果真係咁冇宗教背景d學生,係呢d學校點好?

況且,個小朋友咁細. 佢可能對個宗教都未識.點可段定佢真係相信呢個宗教.如果真係要比分,我覺得比家長,父母一直都係該教的教的人為合理. 但我始終唔覺得合理要有呢5分.

極之同意!

間學校咁做, 真係好可恥. 信教係為左信仰, 雖然仍然有很多家長為左多5分會做天主教徒, 慕道照去, 照領洗, 但攪掂後會否真係如常望彌撒或去做崇拜真係天曉得, 但人地起碼有付出.

而家Y記咁樣擺明係覺得錢係解決到所有問題.

講真, D家長唔會理個動機的, 只係FOCUS ON 個結果, 間學校帶頭做D咁既野, 真係害死自己.

不喜勿插.

Y記令我想起「十蚊雞」, 花生、茶、芥、咸酸菜, 一律族樣計$, 理單一d都唔平.

Deleted

想當年都考到, 學費2千幾, 但埋單多數要5千......真係讀唔起.

另外, 佢咁樣做衰左個名, 會唔會好似酒樓咁, 改名推牌再來.....

原帖由 Yanamami 於 30-9-2010 01:31 PM 發表
Y記令我想起「十蚊雞」, 花生、茶、芥、咸酸菜, 一律族樣計$, 理單一d都唔平.

大抽獎公平與否,見仁見智la.

如果沒有自行派位但有小部份舊生有同學校有保持聯絡而得到學位,那不是更不公平嗎

原帖由 hellojl 於 10-9-30 12:29 發表

个人覺得冇制度係公平的, 所以至會响第1 round 比同宗教的加分啫. 而round 2 就大抽獎.

最終間學校都係會收到d學生係冇宗教背景學生.
如果淨係比同宗教的小朋友讀, 而唔比其他冇宗教背景的小朋友擇, 咪仲唔公平. ...

醒目開學勳章

原帖由 dlmcdlcl 於 10-9-30 13:38 發表
想當年都考到, 學費2千幾, 但埋單多數要5千......真係讀唔起.

另外, 佢咁樣做衰左個名, 會唔會好似酒樓咁, 改名推牌再來.....

會唔會因為呢件事而做衰o左個名, 真係見仁見智, 因為真係有d家長想搵呢d咁多"門路"o既學校都唔奇, 都係各取所需嗻~~~

原帖由 hellojl 於 10-9-30 12:13 PM 發表

是真的? 你從何得知?

我幾个朋友响道讀, 小朋友d 英文真係ok的, 當然父母有再extra train la. 除非我d朋友固意唔講, 我從未聽佢地提過.

上大陸考, 係因為之前HK唔比細過5歲的小朋友考, 咁佢地就send d 小 朋友 ...

我朋友個仔係果度讀, 佢當然有努力, 有串佰幾個生字去考, 不過d 盾係可以用錢買多d 咁啊.

呢間野我好唔鍾意, 事關我小朋友k2 果年, 由朋友介紹下話yxxk 有cambridge 讀, 其他學校小朋友都可以去返, 比 $$$$$ 之嘛, 就group埋一齊去聽校長講解一下點解要去佢地度學cambridge.
唔聽尤至可, 一聽, 佢不斷踩其他幼稚園, 學術性低, 我地yoxk d 小朋友呀, 個個點叻點叻, 我地目標唔係考tsl,等大抽奬 我地唔放在眼內, 我地目標係做插班生, 插咩呀 ?? 插喇沙, 插男拔, 女拔 !! 你地要考到呢d 學校, 冇得揀, 一定要立即轉校黎我地呢度讀 !!!
嘩, 聽得我呀, 邊有咁踩人地其他幼稚園咁抬高自己架, 但又話時話, 真係有人立即轉校架bor.. 所以, 有呢d 學校, 一定有果d 父母, 各有所求. :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

原帖由 Geni 於 10-9-30 14:17 發表

會唔會因為呢件事而做衰o左個名, 真係見仁見智, 因為真係有d家長想搵呢d咁多"門路"o既學校都唔奇, 都係各取所需嗻~~~

當然明白每個家長有唔同嘅價值觀,可能Y記因為今日嘅事明年排長龍呢。

不過我知道天主教會都唔係傻嘅,已經有做野來打擊假領洗呢樣野,例如小朋友如果父母唔係教徒唔比領、過左3歲又唔比領之類,或者而家應該禁埋外地領洗小朋友攞分了。

原帖由 eatcookies 於 10-9-30 14:28 發表

當然明白每個家長有唔同嘅價值觀,可能Y記因為今日嘅事明年排長龍呢。

不過我知道天主教會都唔係傻嘅,已經有做野來打擊假領洗呢樣野,例如小朋友如果父母唔係教徒唔比領、過左3歲又唔比領之類,或者而家應該禁埋外地領洗 ...

咪玩啦,一向個名都唔係好,呢次之後.....

Commercial  KG~
‹ 上一主題|下一主題