用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假 ...
go

今日東方爆料, 名幼稚園(Yxxk)幫今年報考小一的小朋友假洗禮 [複製鏈接]

對我們真的是天主教徒及其他的無宗教小朋友實太不公平, 為何他們可另加五分?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

絕對真有其事! 我朋友个仔讀緊K.3, 佢早幾个月己經話咗我知. 基督教唔知要上幾多堂就可受浸. 而天主教就响菲律賓請个神父返黎, 但後尾應該比教友投訴到教區而stop咗!

但基督教就好似成事law! 等我call吓佢先.

超商業化, 成條production line o禁.

有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!

醒目開學勳章

原帖由 Yanamami 於 10-9-30 09:16 發表
超商業化, 成條production line o禁.

但佢好知家長的 'need', 好識揾$$, 當然我絕不認同, 只可說商業頭腦1流!

咁都得?校長係吾係諗住往後嘅家長會爭住報名入讀?辦mug敎育?敗類!

May I know which one ar ?

原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表
有乜出奇,某間基督教名校都做緊同樣的事,以便報考同系名小學。天下烏鴉一樣黑啊!

原帖由 idy926 於 10-9-30 09:35 發表
pls check PM!

功利,不摘手段以求達到目的,唔係我地要教小朋友的題目。受過這種其身不正教育嘅小朋友,就算入了心儀小學,又點?

醒目開學勳章 王國長老

要要要, $300一年for全年教材

原帖由 277177 於 10-9-30 09:16 AM 發表
你放心wor, 天主教教區真係唔會咁蠢, 佢地已經講明唔會承認用d 個方法領洗既人啦.

d 家長都衰啦, 比錢做埋d 咁既野, 真係令我地d 身為天主教徒既人好反感.  天主教區回應話根本讀主日學係唔駛錢既. ...

醒目開學勳章

原帖由 idy926 於 10-9-30 09:35 發表

我估係 CXKG.  

would u mind telling me the name please?
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:19 發表
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

would u pls pm me too? thx
原帖由 jeremyphlam 於 10-9-30 09:41 發表
pls check PM!
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

回覆 9# jeremyphlam 的文章

I want to know too.
can you PM me ? Thanks!

回覆 4# mocha 的文章

我就唔係咁睇,因為你的宗教背景同學校都好有關係架

我堂區要收 $30 報名費 for 全年.
但無論如何都係教會蝕俾我地架

原帖由 Charlotte_mom 於 10-9-30 09:53 發表
要要要, $300一年for全年教材

可否pm我邊間基督教堂呀? 唔該晒
原帖由 hellojl 於 10-9-30 09:11 發表
絕對真有其事! 我朋友个仔讀緊K.3, 佢早幾个月己經話咗我知. 基督教唔知要上幾多堂就可受浸. 而天主教就响菲律賓請个神父返黎, 但後尾應該比教友投訴到教區而stop咗!

但基督教就好似成事law! 等 ...

醒目開學勳章 王國長老

不嬲都咁覺得:;pppp:
原帖由 hellojl 於 10-9-30 09:26 AM 發表
但佢好知家長的 'need', 好識揾$$, 當然我絕不認同, 只可說商業頭腦1流!
‹ 上一主題|下一主題