用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 網站資訊遜色:宏信
go

網站資訊遜色:宏信 [複製鏈接]

我一直支持宏信。我聽了兩年小一講座,希望自己多了解這所學院。貴校理念和方向一直是我渴求。小女仍會參加未來十月小一interview。最近仍每天到貴校website走一趟,但發現沒有什麼udpate inform。例如小一開學照片,小一開學通告,開學活動亦可以放在網上給其他人/家長細看?(部份元朗小學在開學翠日已經將開學日活動post在網站)我很奇怪(甚至有點失望)。點解學校咁吾efficient!但貴為一間新校,不是更加應該積極一些嗎?要知道見微知著。再加上網站連校址和電話也未update(仍是臨時校址)。打電話去查詢voicemail box 也full了。我希望一切也是誤會。有家長子女在貴校就讀可否解答我的憂慮。多謝大家。
   0    0    0    0

這家長所講的也正是我心想的, 連小一申請學位這重要的訊息也可以一個版面 18號 截止, 另一個版面 25號截止, 我也是每日都會入宏信 & baby kingdom 多於一次, 有時 早, 午, 晚 好似食藥咁, 但奈何...........希望校方更進, 更進, 其實我見響呢到 d 家長都是正面同積極的, 相信大家都有共同想法, 想間學校好, 同學好, 大家一起湊好呢間學校, 有好口碑, 不致令一些覺得 (新校喎, 駁唔過) 的家長睇死

我覺得應該同校方反影這方面問題,這是它們應該跟進的,那樣才可以方便家長了解校方的消息

bananalemon, 我真係好鍾意你那句, '每日都會入宏信 & baby kingdom 多於一次, 有時 早, 午, 晚 好似食藥咁' 哈哈, 形容絕妙, 因為我都係咁. 我都係一直留意住宏信的發展, 也去了兩年簡介會.

其實相比起一些舊校, 宏信網頁中提供的資訊又確實不太多, 也不太update, 不過可能是學校還新, 希望有關方面可以積極面對有關問題, 在學期末之前可以有所改善啦! 我相信就連資助學校如徐澤林也做得如此全面, 有這麼多資源的宏信, 也不會太差吧! 給他們多一點時間啦! 又或者現在有小朋友就讀宏信的家長,可否提醒一下校方, 又或請他們留意本討論區呢?

醒目開學勳章

'每日都會入宏信 & baby kingdom 多於一次, 有時 早, 午, 晚 好似食藥咁' 話時話我都係咁喎

各位好呀,我係宏信y1家長呀,今日打去學校問野,都順便同個admin 姐姐提出左e個問題喇!希望佢地會改進啦!

原帖由 zanzibaryan 於 2010/9/30 10:27 發表
我覺得應該同校方反影這方面問題,這是它們應該跟進的,那樣才可以方便家長了解校方的消息
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

Lovely Mum and Parents, I love you all ! Sincerely thanks for all posting. You' re so great ! ^O^

傻啦, 大家一家人麻, but 佢未收我喎, 我係外人呀, 唉, 都唔知收唔收呀.......

真的很開心在這裡(空氣中)認識了一班支持宏信家長。妳們的說話是都那麼正面和積極。bananalemon, 不要太擔心。收了當然開心哪!落空了我們還有其他選擇。我們常常以為自己幫助小孩子選最好的路,但我們又會忽視這是否適合孩子的路。(做父母真是很難。)平常心。不要太介意得失。互勉之。保持聯絡。

我覺得宏信行政方面是有很多地方需要改善,希望給時間佢地。

的確行政方面有很多需要改善,但見到校長和老師們的付出,真值得鼓舞!
例如尋日副校長早上要講2個seminars比家長,中間間場時間都冇休息,仍然留係hall度和家長傾計,下午重要有新生interview!見到佢真係做到有d殘左!

原帖由 TanWong 於 10-10-9 18:25 發表
我覺得宏信行政方面是有很多地方需要改善,希望給時間佢地。
[size=medium]
遇亨通的日子,你當喜樂;
遭患難的日子,你當思想。
因為  神使這兩樣並列,
為的是叫人查不出身後有甚麼事。
傳道書7:14

醒目開學勳章

網站資訊真係好耐冇update !

可能人手不足.

醒目開學勳章

11月啦 ! 網站好似都冇變更過, year 7 講座都未有 update ...

11月18日6:00會舉行YR7講座, 有興趣就打去學校問問。

原帖由 LWLM0804 於 10-11-4 16:20 發表
11月啦 ! 網站好似都冇變更過, year 7 講座都未有 update ...

個網頁剩係將個 call for year 7 application 2010 改左做 2011 其他所有野都無改過, 好難整既咩 ???? 呢 d 野係唔係應該注重下呢, 想 download 下張申請表都剩係得 year 1 , 開左學都咁耐啦, 還叫人如何有信心呢??好多人睇學校都會睇校網架麻, 教我應如何凡事相信, 凡事包容呢???

咁小問題都容忍唔倒 ? 咁入左來米無日安寧.........

原帖由 bananalemon 於 10-11-5 14:13 發表
個網頁剩係將個 call for year 7 application 2010 改左做 2011 其他所有野都無改過, 好難整既咩 ???? 呢 d 野係唔係應該注重下呢, 想 download 下張申請表都剩係得 year 1 , 開左學都咁耐啦, 還叫人如何有信心呢?? ...

我估唔係容忍的問題, 係有幾重要的問題. 對於每間學校, 收生也是每年學校(特別的直資)的重頭戲, 網頁的資訊, 是提供給全港的家長作參考,的 特別是對於別區的家長, 更是由網頁中初步認識學校. 所以, 真的希望宏信的行政同工能盡快改善.

咁, 既然可以無 la la, 只係由 2010改做 2011, 只係改左 1 個數字, 其他野都應該郁下啦, 一係就直情連果一個 number 都唔好改, 就唔知有野郁過, 唔係話忍唔忍到, 我都想校方知道這方面也很重要, 你地可能有你地通消息既方法, 你係唔會明, 外人只係靠校網, 想知道多 d 最新消息

頭版改左喇, 都好快手呀, but admission 果個版面還是過期的
‹ 上一主題|下一主題