用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小朋友讀活動教學幼稚園且K3的父母們
go

小朋友讀活動教學幼稚園且K3的父母們 [複製鏈接]

我的兒子讀活動教學幼稚園, 明年升小一. 開學差不多一個月, 學校仍然沒有什麼功課, 又沒提到要默書. 現在唯有自己在家跟兒子多做英文及中文默書訓練, 又時常跟兒子說上小一跟現在幼稚園完全不同, 不努力會留班或被要求轉校. 我父母及老公覺得我常常給壓力兒子, 明年都踏上小一, 何不在升小前給孩子多點自由時間. 而我target的都是傳統學校,  而且跟功課主要都是我, 我自己的壓力也很大. 所以想請有小朋友就讀活動教學幼稚園的父母們分享自己的睇法, 會不會就升小一前這年會勤加訓練孩子, 或反而會給孩子多點自由???
   1    0    0    0

我女幼稚園就係半活動, 無 DICT 無 TEST, 因為直升小學 (傳統), 所以佢地唔焦急. 我見好多有一條龍小學都唔係咁谷咋喎. 結論係真係唔可以打沉學習興趣.
我會谷, 但會谷到佢不知不覺. 同埋唔會突然加重佢, 要加都係慢慢加, 仲有成年時間, 唔需要急於一時. 我亦唔會同佢講小學有咩壓力, 唔想整到佢抗拒升小學, 只會講, 到時學校個個都好努力, 個個大個女唔再係 BB 都好叻至有得升小學, 做得快有時間剩就可以玩 (當然係呃佢, 有時間剩到時係再學多 D...哈哈哈).

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-9-29 11:24 發表
我的兒子讀活動教學幼稚園, 明年升小一. 開學差不多一個月, 學校仍然沒有什麼功課, 又沒提到要默書. 現在唯有自己在家跟兒子多做英文及中文默書訓練, 又時常跟兒子說上小一跟現在幼稚園完全不同, 不努力會留班或被要 ...

多謝分享. 我兒子的學校也有小學, 但也是強調活動教學, 而且學費太貴, 所以我不會選擇. 可能我太過緊張, 而且也看過不少在活動教學成長的小朋友不能適應傳統小學的問題, 所以特別憂心. 你提供的方法也不錯,  在不知不覺中訓練小朋友. 我也會嘗試盡量正面灌輸兒子讀小學的好處, 不過有時看到兒子心散, 我的壓力又來了 .

我女兒亦是活動教學的產品,又是11月中的細女,在傳統學校是一定吃吃虧的,尤其頭兩年,付出努力成績亦只中下。其實女兒已有很大的進步,平日默書亦有九十幾一百分,耐何別人起步早進步更快。但我從來不為名次而責備她,只要求盡力及有進步,亦要讚賞她的努力。終於三年級時成績達至中上,現在四年級表現也很穩定,她也享受取得高分的成功感。

我很贊成你們及早處理這問題,但切記要灌輸正面的思想,令小朋友對學校有歸屬感,不要用恐嚇的方式,嚇怕他們。我女兒的幼稚園老師、姐姐和司機都是超有愛心的,當時為了給她心理準備,便說小學的老師是不會再攬着她說笑及比較嚴肅,但並不表示老師不愛學生,只因為他們已不是BB,所以老師會改為用心去愛。

>多做英文及中文默書訓練
我覺得不用呀﹐我兒去年k3時讀的幼稚園已很深﹐但也不用默書呀。你既然送你小朋友讀活動教學幼稚園﹐應該明白讓小朋友喜歡學習才是最重要。你現在自己催谷﹐只會讓小朋友討厭上小學﹐對面試更加沒有幫助。

原帖由 ANNAFRIEND 於 10-9-29 11:24 發表
我的兒子讀活動教學幼稚園, 明年升小一. 開學差不多一個月, 學校仍然沒有什麼功課, 又沒提到要默書. 現在唯有自己在家跟兒子多做英文及中文默書訓練, 又時常跟兒子說上小一跟現在幼稚園完全不同, 不努力會留班或被要 ...

醒目開學勳章

其實大部份小學, 都會俾一段時間小一生適應小學課程o既. 因為始終個個小朋友讀o既幼稚園都唔同, 程度可以有好大差別, 如果一o黎就谷, 反而好難教落去.

不過咁, 小學o既適應期長短間間唔同, 有d俾足一個學期, 有d得三兩個星期, 所以小朋友o既適應能力強弱都有影響o家!

我知有好多幼稚園到高班尾都會搞小一適應班, 教小朋友寫手冊, 交功課, 執書包等等, 都有幫助o家! 或者你了解o下你小朋友間學校有冇o羅!

完全無功課????

多謝大家分享~
我仔係傳統幼稚園
功課唔多每日一版紙
無默書測驗
只係英文會每星期有張list, 有幾個vocab要求recognise而唔使spell/默 whatever
佢放學返屋企係好輕鬆的
我諗都係時候開始要佢試吓默寫生字啦...
不過學中文真係好難, 課本d字認都認唔得晒...

我咪又係一樣, 對女又係活動教學, K3又係得少少功課. 唉!中英都好似哈唔 對女又係活動教學, K3又係得少少功課. 唉!中英文字都唔識得好多. 我曾見 K3又係得少少功課. 唉!中英文字都唔識得好多. 我曾見過某FORUM有媽咪話佢個仔5歲幾, 識400個英文生字, 但仍害怕個仔上小一唔得. 甘我對女...........................................
‹ 上一主題|下一主題