用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 女兒的學習態度
go

女兒的學習態度

小女今年中二,我覺得她學習態度變差了很多。
最愛上facebook聊天,又或者拿著歌書在唱歌。

下周要考琴試了,從來不會自動練習;默書測驗,也沒見她溫習。

我可以做些什麼呢?
還是放手不要理她?

回覆 1# Jackielee 的文章

我個女情況一樣, 我真係好擔心. 佢中一已經係咁, 罵又罵過, 勸又勸過, 我真係好有錯敗感, 點解自己個女咁唔聽話呢? 我曾經好無助的, 心痛地,失控地放聲大哭 (在她面前). 但她都沒甚麼反應. 我只是希望她能自律, 分配好時間, 但她只顧看電視, 看書 (小說), 攤係 sofa, 好似事不關己咁. 就算唔識,唔合格都唔會緊張, 我真係好唔開心, 但又唔可以放棄, 我知如果我放棄就無咗個女 ga la, 現在就日日咁重覆又重覆咁勸佢 lor, 希望有朝一日佢會開竅啦. 唔好放棄呀, 努力呀.

好明白你的心情,你同佢講完,电腦照玩,電話照傾,攤在sofa等樣樣齊,總之我叫佢做啲野他就說遲啲先做,遲下遲下就無做,我都好難控制自己的情緒,試過大吵大閙(係我),但個女都係無反應,重話我現在這樣舊式的管教方式他不會聽,我都無哂辨法,半放棄!

原帖由 sorfn89 於 10-9-29 10:21 發表
我個女情況一樣, 我真係好擔心. 佢中一已經係咁, 罵又罵過, 勸又勸過, 我真係好有錯敗感, 點解自己個女咁唔聽話呢? 我曾經好無助的, 心痛地,失控地放聲大哭 (在她面前). 但她都沒甚麼反應. 我只是希望她能自律, 分配 ...

你試下比多d 鼓勵佢, 見佢做得好時就讚下她, 或比d 獎勵, 如默書有高分等, 令她開心d, 有自信d.

[quote]原帖由 sorfn89 於 10-9-29 10:21 發表

各位媽咪,其實唔係淨係女係咁.我個仔都一樣.佢今年都係升中二,升中後越來越懶.佢哋真係夠哂响應政府嗰句"求學不是求分數".攞到低分又無所謂,高分又唔見得好高興.不過我覺得鬧一定唔得.分分鐘弄巧反拙.佢哋呢啲反叛期細路,要有野唔話你知容乜易,喺屋企唔開心就會向外發展,到時就重難搞.所以我覺得最緊要係同佢哋keep到個關係,有咩都可以講,咁起碼都唔會乜都唔知.

宜家教細路真係好難.不過喊過嗔過就繼續努力,千祈唔可以放棄!大家一齊努力啦!!

我唔知你地小朋友嘅程度及入咗邊間中學. 有否想過是否學校程度超出小朋友嘅能力呢? 如是者就會打擊佢地自信心, 慢慢就會無心向學. 我諗最好耐心啲同佢地傾吓, 了解係咩原因再對症下藥.

我仔仔中二同你地一樣,所以今年專登辭工,睇實佢,等佢覺得我唔做野睇住佢,係佢既問題,暫時好似好d,但係咁樣唔係辦法,我怕迫得太緊,會更易學會逃避同學壞。
好頭痛呀~~

醒目開學勳章

我係非常反對小朋友上facebook的,好多小朋友因在網上同人聊天,聊聊下就甘學壞左,所以我係吾比我個女玩facebook的,佢用電腦都要我準許才可以用,同時吾準佢閂埋門來用電腦,確保可以睇到佢係玩緊定係做緊功課.電話方面,我吾比我個女在家開手提的,如果佢要用電話就要用家居電話,因為屋企電話係比整家人用的,所以佢不能煲電話粥.至於睇電視,就要同佢約法三章,一定要做完功課同溫好書才可睇電視,如果吾係就不能開電視,情願大家都吾睇.

其實小朋友係吾可以比佢地太多自由,一日中學未畢業都係小朋友,同埋要約束小朋友係一定要由細做起,等佢地久而久之習慣成自然,甘佢地就吾會太抗拒父母既約束,但如果到反叛期才約束,隨時會有反效果.

仲有做父母一定要同自己既兒女建立良好的關係,佢地才會聽你地講的.

要佢地明白咩係'順我者生,逆我者亡',有奬有罰係必然既事.

仲有學校都會影響小朋友的,吾好話名校就一定好,好多時小朋友上到英中,對住科科都係英文吾適應,就會自暴自棄,甘家長就要考慮同小朋友商量需吾需要轉校.

當父母要教導小朋友時,就要比d空間佢地,吾好強迫佢地要即時聽你地講,例如我就會對我個女講:依家我吾會要你即刻改,你依家可能會覺得我所講既野係廢話,但我都希望你記住我所講既野,將來你覺得啱既就攞來用,如果你都係覺得自己啱既,甘你可以照自己既方法來做.其實人大左就一定會思想成熟的,我個女就不自覺地改變左.

我個女今年都係升中一,佢就反而轉好左,佢小學時都好hea的.

原帖由 outdoor 於 10-9-29 12:23 發表
好明白你的心情,你同佢講完,电腦照玩,電話照傾,攤在sofa等樣樣齊,總之我叫佢做啲野他就說遲啲先做,遲下遲下就無做,我都好難控制自己的情緒,試過大吵大閙(係我),但個女都係無反應,重話我現在這樣舊式的管教方式他不會聽,我都無哂 ...

原來咁多 mami 都係同路人, 真係做 人父母甚艱難, 最悲哀的是, 你叫佢溫書, 做功課就覺得你好煩, 比晒面色你睇, 簡直當你是仇人般, 好難受. 不過, 一定唔可以放棄的.

原帖由 MonaLeung 於 10-9-29 12:27 發表

你試下比多d 鼓勵佢, 見佢做得好時就讚下她, 或比d 獎勵, 如默書有高分等, 令她開心d, 有自信d.

一路都有比鼓勵佢, 但唔work, 佢一向都不太喜歡讀者, 就算老師話交齊某些assignment有 bonus 分, 佢都無諗住去爭取這些分, 你話令唔令你火滾呀

原帖由 Radar 於 10-9-29 15:42 發表
我係非常反對小朋友上facebook的,好多小朋友因在網上同人聊天,聊聊下就甘學壞左,所以我係吾比我個女玩facebook的,佢用電腦都要我準許才可以用,同時吾準佢閂埋門來用電腦,確保可以睇到佢係玩緊定係做緊功課.電話方面, ...

我係反對佢地上 facebook ga, 不過轉頭佢已經話登記咗 上 facebook (用學校電腦), 你話無奈唔無奈, 唯有叫佢 add 埋我, 等我都可以知道佢同咩人聯絡呀. 我屋企電腦放係廳, 每日只可以玩30分鐘, 我知道佢話少時間, 所以佢咪用電腦 download 咗 D 小說到手機, 日睇夜睇, 衍生另一個問題 lor.

醒目開學勳章

如果係我個女,佢私自開a/c我會罰佢的,至於佢用學校電腦上facebook,甘就要同學校反影,要佢地管制d學生,除功課外,不得利用學校電腦做私人事.

講真,學校係讀書既地方,係學校同同學傾都吾夠,仲要上埋facebook,仲有心機讀書既.

其實你個女有冇其他興趣呢?可以向佢既興趣發展.至於你個女鍾意睇小說,甘都好丫,可以鼓勵佢寫作,話吾定佢將來可以做作家呢!

原帖由 sorfn89 於 10-9-29 16:19 發表

我係反對佢地上 facebook ga, 不過轉頭佢已經話登記咗 上 facebook (用學校電腦), 你話無奈唔無奈, 唯有叫佢 add 埋我, 等我都可以知道佢同咩人聯絡呀. 我屋企電腦放係廳, 每日只可以玩30分鐘, 我知道佢話少時間,  ...

原帖由 Radar 於 10-9-29 16:50 發表
如果係我個女,佢私自開a/c我會罰佢的,至於佢用學校電腦上facebook,甘就要同學校反影,要佢地管制d學生,除功課外,不得利用學校電腦做私人事.

講真,學校係讀書既地方,係學校同同學傾都吾夠,仲要上埋facebook,仲有心機 ...

係愛情小說呀, 睇書速度驚人, 寸幾厚的小說, 可以大半個鐘睇完. 又唔見佢 D 作文好噃

我都知而家係反叛期,我講乜都係唔arm聽!
但係我真係唔知點樣可以應付呢個期間。我好怕處理得唔好,對佢日後既影響好大。

Radar,

你呢個高壓既方法,用係某D小朋友身上可能有用。
但如果是我女兒,可能會釋得其反,會令關系變得很差的。

原帖由 Radar 於 10-9-29 15:42 發表
我係非常反對小朋友上facebook的,好多小朋友因在網上同人聊天,聊聊下就甘學壞左,所以我係吾比我個女玩facebook的,佢用電腦都要我準許才可以用,同時吾準佢閂埋門來用電腦,確保可以睇到佢係玩緊定係做緊功課.電話方面, ...

同意, 唔係個個岩用。 中一生還可以, 再大些跟本冇可能再用這
方法。

原帖由 Jackielee 於 10-9-29 17:24 發表
Radar,

你呢個高壓既方法,用係某D小朋友身上可能有用。
但如果是我女兒,可能會釋得其反,會令關系變得很差的。

係咪小朋友到左青春期就係咁,我個仔剛升中一,佢都好鍾意上facebook,又鍾意打機(網上遊戲),又係唔聽我講,好驚遲D會失控,點算好?

醒目開學勳章

愛情小說有邊個女仔吾鍾意睇,至於寫作係要經常練習先得,有冇問佢鍾吾鍾意寫作,如果佢鍾意,比佢上下d寫作班丫,寫下寫下,思維就會大增.以前我有個同學,佢讀書又係吾多得,但佢好鍾意睇書,又係鍾意睇愛情小說,佢讀書時都有嘗試投稿去報館.

平心靜氣甘同佢傾下,問下佢係吾係真係吾鍾意讀書,最討厭邊一科同點解,最鍾意邊一科同點解,甘大概都可以了解佢既性格,可以誘導佢自己發掘出佢既人生目標.

要記住,做吾到文狀元都可以做武狀元的.

原帖由 sorfn89 於 10-9-29 17:06 發表

係愛情小說呀, 睇書速度驚人, 寸幾厚的小說, 可以大半個鐘睇完. 又唔見佢 D 作文好噃