用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 開學後感,太煩了
樓主: hayhay2007
go

開學後感,太煩了 [複製鏈接]

你的兒子就算係智能正常, 但動力智能不足, 未有觀察現場情況和別人的反應 (無左 reference point), 以致不懂排隊和理會人等.

呢個都唔係離唔離開名校的問題. 作為父母的你, 都係時候正視問題, 針對訓練不足之處.

本人禺見, 有d 國際學校(無物人讀的, e.g. Boxhill), 包容性較強, 有d 學校小小野都要你自己處理左先(e.g. St. Cat...)

小兒當初都放棄了 St. Cat..., 宣道等名校, 選了課程淺, 包容性較強的救世軍幼兒園.

另外, 可以做的係解決佢唔守秩序, 安坐等A仔同ADHD仔的普遍問題, 可以用 RDI 或ABA的方法嘗試.

現階段, 最好唔好以為個仔好叻, 長大後佢學習上的 RoadBlock 會超出你的想像.

原帖由 hayhay2007 於 10-9-30 09:05 發表

我巳在他兩歲時開始訓練,剛上完密集的課程,表現好好,現在有上一些感統,遲些我想幫他報一些 拼音的英文唱遊班, 幼兒的體操

其實呢位媽咪都有正視問題, 帶個仔做密集訓練. 只係返左心儀主流幼稚園出事, 所以好煩.

她亦覺得個仔各方面表演不錯.

其實轉去一間包容性高的主流幼稚園可能就可以解決到問題.

回覆 1# someoneelse 的文章

Someoneelse, 不太清楚你說的標籤情況.

Boxhill 係聽到一位社交班的媽媽推薦的, 他的仔仔由 S 位轉了出來, 讀了 Boxhill K2 下午校. 她說找了很多所幼稚園, 只有這間學校肯收S 位出來的.

另外, CAC 亦有讓自閉兒/自傾小孩選擇 E/I/S 位. 她寫出來的困難在自閉兒身上係好普遍的. 所以我覺得她的兒子也未必要讀S 位的. 個人的取捨罷.

回覆 2# someoneelse 的文章

OIC. 我說的包容係 Boxhill 收自閉兒. 你說的係 Boxhill 針對好番的遲緩兒.

我的目標同你唔同. 你的目標係仔仔同 Normal 細路相同. 我的目標係仔仔將來可以過一般的生活.

講真, 呢個 post 都唔錯. 除左內容充實, 大家意見踴躍. 亦令我覺得互相尊重的重要.

我只係經歷左一年多, 但感覺到好似過左十年. 自己好似一個 project manager, 要用有限資源, 時間, 重整小孩缺失的東西. 面對參差的服務, 主流同特殊選擇.

亦希望樓主能夠珍惜和自閉兒家長的交流. 因為一個人能力畢竟有限. 對你來說呢個係新領域, 有過來人的意見係值得參考.

其實你可以當成佢地除左外在表現不佳, 裡面埋藏左一個小巨人. 你能夠發掘出來, 呢個遊戲就勝出了.

回覆 1# someoneelse 的文章

someoneelse, 講真, 有點羨慕你, 可能你的孩子本來就不是自閉兒. 在 E 位中心亦認識其他媽咪的小孩也只是言語遲緩.

我看過一些外國的 Blog, 有一些自閉兒經過適當訓練和努力, 大部分自閉行為被修補了. 在 9 歲左右的評估改為發展遲緩. 我其實亦以此為奮鬥目標.

既然大家都認識那位小孩的媽咪, 有空都可以約出來飲茶傾計.
‹ 上一主題|下一主題