用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想搵d上門做家居訓練..
go

想搵d上門做家居訓練.. [複製鏈接]

個仔有自閉症狀..
想幫個仔搵d家居訓練做下...
請問邊度有...
   0    0    0    0

help

你住那一區?
原帖由 丞丞BB 於 10-9-29 17:49 發表
help

元朗

請看看協康會這訓練計劃,他們在元朗區有這樣的訓練,
http://slp.heephong.org/cht/child-care-training-services
你是否要這些課程在你家中訓練?
我不是那些訓練的人,不過我相信其他人可幫你的。

原帖由 丞丞BB 於 10-9-30 10:56 發表
元朗

有member 說:元朗Playaygroup 正!

協康會係元朗開左兩班PLAYGROUP,係由職業治療師上堂,啱晒6個月至2歲既BB,有社交訓練、自理訓練,有興趣快D打電話去問下詳情,仲有一堂免費試玩,名額只有6對親子,先到先得!!!正!

或許你可在那裡找到出路呢!當然我希望這裡有PST回應你。

原帖由 丞丞BB 於 10-9-30 23:40 發表

協康既PLAYGROUP,我係屯門o個間已經上左3堂,仲有3堂未上...
都係6對親子...我既仔上堂時就係咁扭計喊,其他5對親子就好聽指令,
搞到我都唔想再同亞仔去上埋個3堂...怕嘈到其他人...
所以唯有幫佢做家居訓練o個種,一對一...

我打電話給了2個PST,今天他們都放假,沒有聽電話,星期一再給你問。
不過你的小朋友似乎需要更多與別人一起的訓練,或許在旁邊看看別人受訓也好,讓他知道發生什麼事。
其實你不要怕嘈到其他人,特別是在協康,大家都明白,彼此支持,這才不需 ,遲些你會

原帖由 丞丞BB 於 10-10-1 11:20 發表
協康既PLAYGROUP,我係屯門o個間已經上左3堂,仲有3堂未上...
都係6對親子...我既仔上堂時就係咁扭計喊,其他5對親子就好聽指令,
所以唯有幫佢做家居訓練o個種,一對 ...

萬分感謝

原帖由 丞丞BB 於 10-10-1 11:20 發表
所以唯有幫佢做家居訓練o個種,一對 ...

我都試過上一個普通PLAYGROUP, 阿仔又跑又嘈又不聽指領, 上了一堂就冇去! 不過去了協康等等訓練機構後, 我一D都唔怕, 因為個個家長都好明白, 你千期唔好唔去, 協康好難有位架!

其實之前個3堂,第1堂個仔發燒,冇去到,
第2堂我有帶佢去...但佢不停咁嘈,扭計喊...
第3堂我唔敢帶佢去...打比姑娘請假...
下個星期一第4堂...我會帶佢去,會同佢同埋自己加油^^

應該安排比較安靜同寬敞o既環境

請問你仔仔幾大呢?? 其實唔駛太憂慮, 佢去到一個陌生地方一定會唔習慣, 同埋好多時如果有好多其他小朋友在場, 佢會好難集中, 感覺不自在.

其實如果想訓練自閉症小孩, 初期應該安排一個比較安靜同寬敞o既環境俾佢, 可以按照佢o既喜好及進度, 等佢慢慢熟習環境同熟習治療師...因為佢一定會比較慢熱, 所以要有耐心照顧佢.

你不妨可以試下book間康民處的活動室, 帶d玩具同佢玩下熟習下環境先...有時其實媽媽學識左d運動技巧o既話, 自己帶領小朋友活動o既效果仲好呀!

至於有咩運動適合你o既小朋友, 就要睇下佢而家幾, 能力有幾好喇...你可以再聯絡我, 睇下有咩可以幫手啦!

dont worry, be happy!!!

亞仔10號就滿20個月,理解能力幾乎=零,語言能力都=零...
好頭痛...
原帖由 passioneshop 於 10-10-2 11:12 發表
請問你仔仔幾大呢?? 其實唔駛太憂慮, 佢去到一個陌生地方一定會唔習慣, 同埋好多時如果有好多其他小朋友在場, 佢會好難集中, 感覺不自在.

其實如果想訓練自閉症小孩, 初期應該安排一個比較安靜同寬敞o既環境俾佢,  ...

仔仔識自己走路嗎? 最鍾意玩d咩玩具呢??
咁你本身係全職媽媽還是平時是哪位照顧bb呢?

Amy,
我仔響1歲10個月時先開始識叫媽媽及拜拜(第一個有意義既發音),跟住3個月內非常多人既說話,當然係好多單字,但佢理解及表達都仲係好差....但對我嚟講已經有好多進步.唔洗咁快灰心住,好多BB都可能未開X,有時一講就會講好多.....你搵多D圖卡同佢講,效果會好d架! (我係識咁多...哈哈)

佢識走路,最鍾意玩車"look",同埋轉玩具
我係全職媽媽,有時奶奶會幫手湊下,訓覺就係奶奶湊.
平時都係我湊...
原帖由 passioneshop 於 10-10-3 16:12 發表
仔仔識自己走路嗎? 最鍾意玩d咩玩具呢??
咁你本身係全職媽媽還是平時是哪位照顧bb呢?
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

BeBe媽媽
thx!
互免之
原帖由 BeBe媽媽 於 10-10-3 19:44 發表
Amy,
我仔響1歲10個月時先開始識叫媽媽及拜拜(第一個有意義既發音),跟住3個月內非常多人既說話,當然係好多單字,但佢理解及表達都仲係好差....但對我嚟講已經有好多進步.唔洗咁快灰心住,好多BB都可能未開X,有時一講就 ...
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

希望你加油, 要帶佢去呀, 我阿仔第一次上私人s位都係咁, 喊足3 hr, 老師帶住個紙巾盒同垃圾埇跟住佢

另外你會唔會試下返普通 playgroup.  我仔歲半時上英文 playgroup 唱下歌仔, 一開始佢都喊, 但佢後來都適應到少少, 到依家佢都仲會唱返當時學既歌. 間中心叫 baby buddies, 在屯門, 試堂以前唔駛 $ (因為間中心可以俾佢周圍走, 走左半 hr, 先坐低半 hr 唱下歌, 跟住又自由玩半 hr, 我試左 3 間先俾我找到呢間岩佢)~

另外你可以打去協康青葱計劃排元朗既1對1 pst喎.

同埋若你全職湊佢, 不如帶佢遠少少去九龍找訓練呀.  樂天教室, 領思, 邁步呢d都應該有1對1pst, 你可以打去問下d時間/價錢等等夾唔夾.

你自己湊的話, 可以去圖書館備一套書, 叫 "自閉症兒童家居訓練指南", 會教你點做家居訓練.  由玩搖小船, 要佢講 "要" 開始.

加油呀, 我仔細個都係同你仔一樣, 一入房圍埋一班人就喊到死.  依家可以比較坐定定上堂, 又明白多左我講乜.  唔好放棄, 希望在前面!

你有無 email 呀? 我用唔到呢度個 pm, 若有多d資料時我可以 email 俾你

anan3388
我今日帶佢去左上堂,相對上一次係好左小小,無扭計得咁犀利...
email:[email protected]
原帖由 anan3388 於 10-10-4 12:40 發表
希望你加油, 要帶佢去呀, 我阿仔第一次上私人s位都係咁, 喊足3 hr, 老師帶住個紙巾盒同垃圾埇跟住佢

另外你會唔會試下返普通 playgroup.  我仔歲半時上英文 playgroup 唱下歌仔, 一開始佢都喊, 但佢後來都適應到少 ...
‹ 上一主題|下一主題