用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫忙...我會感激不盡
樓主: 1649
go

請幫忙...我會感激不盡 [複製鏈接]

其實現時好多家長都會遇到同樣問題,包括我在內~我家小女今年P4,小一.二時放學後去補習班3小時,回來功課未做完一半,背默書更加係無合格過,字寫得好慢,我當時情況係就來去到淜潰邊緣,以前既我見到咁既情況只會發脾氣,攪到大細都好辛苦,後來3年級開始我CUT晒佢所有補習班,自己收埋心水停工專心教佢~現在慢慢在改善中,我自己本人都幾滿意,雖然效果慢左少少,又或是考試未理想,但我見到佢既付出~所以佢既成績係點係唔影響到我既情緒~有關於呢種種情況.我比少少意見大家~希望可以幫到手.意見一:學校方面-->1)要同老師多溝通,等老師明白個別學生既獨特學習方法和需要,2)協助學生改善學習技巧,3)提升學生的自尊感AND 學習興趣,4)協助學生健立良好既學習習慣 意見二 家長方面:1)處理好自己既情緒2)認識自己孩子的情緒,要對自己及孩子有信心,3)要接納同尊重自己個小朋友,4)調適自己對孩子的期望及管教方法,強化佢既優點 最後想講既係,學校,家長,小朋友的3角關係是互動而又互相影響的~所以要多溝通,明白自己個小朋友需要乜,又或是點解會咁,你要了解佢,代入佢既角色,才能更好的協助佢愉快學習~才能有效提高佢既學習興趣!....講左好像太多,希望不會是囉嗦...

原帖由 deebrown 於 10-10-12 11:36 發表
係呢度有咁多家長都有相同經歷,慶幸自己並不是那麼孤獨,但不禁替現今的小朋友和家長難過。
近來常常自問為何上了小學後學習好像變了負擔? 是否每個家庭都要走向國際國校或直資的路,家裡才有正常的生活? 是否每個在職的 ...

DeeBrown - 你所有既問題, 已在我腦海中不斷問自己..身心已 十分tired...

上星期由於他的學習態度好差, 已到了我的limit, so 就 打了 他 的 腳 和 不跟 他對功課 (only 1 nite) ..but his 態度 都 好 反覆, 時 好 ,時 不好.. sigh.. my emotion seems controlled by him now.....
i am a working mum also .. which drives me nuts.. 放工 後.. 仲要受他的氣, 真是很 苦惱...但 又 不想太早比佢 tutorial class , not want him to be that reply on others..

明白到你既心情~因為我以前都有同樣經歷~係我女1 2 年級時已經識話想死,同好討厭自己的說話,後來我才明白到要幫到佢首先要找出問題所在,包括自己的問題,你要明白小朋友佢自己都唔想慢~佢都唔想比人話佢~佢都想叻比媽咪睇等媽咪讚下佢,但可能佢真係唔識做OR 寫字慢~寫字慢唔一定係懶~係有個別小朋友手部肌肉既問題,引至佢隻小手好容易累,要慢慢長大會好返~但要比時間佢~比D耐性~你不如好好同佢傾下啦~慢慢來~其實小朋友都好叻~只係大人點睇佢~加油呀!!!比多D讚賞佢~鬧只會打沉左佢既自信心,更加咪提有心讀書寫字~

我已經有成個月放工無開電視了,每晚都做功課至10-11點,跟本無親子生活,但我暫時仍然不想送小孩去補習社。
近期每天未放工便要看住網上家課冊和小朋友在電話對功課,希望佢早一些自己開始做,雖然每天仍有兩三樣要等到我回家先開始,但也以乎有效一些。
我相信有很多家長也有相同問題,不要讓香港的教育而令我們對自己小朋友的信心動搖,加油呀!

原帖由 MonkeyGirl 於 10-10-18 17:52 發表

DeeBrown - 你所有既問題, 已在我腦海中不斷問自己..身心已 十分tired...

上星期由於他的學習態度好差, 已到了我的limit, so 就 打了 他 的 腳 和 不跟 他對功課 (only 1 nite) ..but his 態度 都 好 反覆, 時  ...

我都有同樣問題, 亞女今年P.1, 她有心機可以15MIN寫完生字. . . 心情唔好, 可以1 hr 都未做完. . . 我覺得她能力是有. . 但情緒好飄忽. . . 依兩晚仲成哭. . .話依到痛, 果到痛...唉..都唔知佢想點

我都係一樣,兩個都有讀障,成績差,做功課慢,學校發神經的多功課,每日四五個鍾坐系到做,我已經放棄了,亞哥出年升中一吾知同佢乜學校,細佬二年級,我想幫佢轉去鮮魚行,吾知收唔收。

原帖由 deebrown 於 10-10-19 10:24 發表
我已經有成個月放工無開電視了,每晚都做功課至10-11點,跟本無親子生活,但我暫時仍然不想送小孩去補習社。
近期每天未放工便要看住網上家課冊和小朋友在電話對功課,希望佢早一些自己開始做,雖然每天仍有兩三樣要等到我回家 ...

deebrown - 你 的 小朋友讀 幾年班 ? 我 的 是 p1- 我 在 公司上 網可知 佢 今日做 咩 功課, 但 他 有 問題時打比我 , 但又 講 唔 出功課上 的 文字, 所以他好憫, 發皮氣, 但 我 都 唔 知 佢 講 咩 .. 始終要 等 我放工回家先幫 到 佢 ...so every nite after work , 我 都 好 rush , 驚 唔 夠 時間 做 功課

927 DADDY   我女都有讀寫障呀~~ NOW P4,情況大改善~唔再好像以前咁花4.5小時做功課~唔再好像以前咁溫書溫到個頭爆炸都唔合格,3年級下學期開始, 中英背默書只需花少許時間 溫,90分以上係無問題,考試成績就仍未理想~但我暫時係好滿意~希望來緊慢慢會進步 你唔好放棄呀~~~要同仔仔一起加油,比D力量佢!

回覆 48# leyangel 的文章

THX! 請問你用了什麼方法幫她改善呢?

早晨~927.首先你要知道咩係學障,而學障小朋友最常面對既問題係:【集中力不能持久,閱讀.拼字.抄寫有困難.經常會混淆方向及時間,表現反覆無常,有語障,協調能力差,對理解及遵從指示有困難,】雖然係咁,但係佢地都有好多唔同既優點,所以,作為家長的你要學會欣賞,讚賞,信任.鼓勵你的小朋友,你要有無比毅力和耐心,要以平常心面對,要同學校老師做好溝通,這是一場持久戰,你要做好准備同仔仔一起應戰,要多留意自己小朋友既情緒問題,有時更要代入佢既角色去看問題,我明白對住有學障的小朋友,家長無形中既壓力係好大~我見過有D家長甚至因為咁而有抑鬱症,或者是喊,脾氣變得很差,所以適當的時候要學會釋放下自己,但不要說放棄! 我PM我既聯絡電話比你,如有需要,你打比我傾下仔仔既問題啦~,因為我唔了解佢,PS:我唔係專家,我只係自己個女本身都有呢種問題,同埋有接觸幾個有同樣問題的家長和小朋友~希望有好的健議比你同仔仔~

跟小朋友功課同默書,真係好花時間.我而家2個一齊教,真係明白D補習班1個導師跟咁多個係吾得架.佢地返來我都要同佢地CHECK多1次功課先得.有D視藝同常工個D仲要係LUNCH同佢搵定料,返到佢俾佢做架.而家都有D心得,默書要分7日溫,每日溫1至2段,重重複複咁,解埋拼音同中文字D型點解.SO FAR都KEEP得幾好.下WEEK考試,我1課英文都要分3晚溫,每晚半小時,重重複複,咁希望佢地記得LOR~~我都仍然BUY去補習社既,我錄晒D電視WEEKEND上午睇ONLY...

我的也是P1, 我無係電話教佢,只係對佢有無抄齊功課冊,同帶領佢明白自己要做乜;好多時的佢電話,表達唔到、講極唔明,都要我返到屋企先可以做,無計!
但係經過呢幾個星期,佢已明白媽咪最唔開心係佢唔試,並唔係佢錯,佢已明白唔識或唔知點做個,漏空佢等我返到屋企會幫佢,好左少少啦。
我地尋晚都溫點書都溫到好夜,見佢好眼訓就叫佢訓先,無謂浪費時間;今朝早半個鐘起身溫習,似乎上到腦,訓夠之後事半功倍。

原帖由 MonkeyGirl 於 10-10-19 17:00 發表

deebrown - 你 的 小朋友讀 幾年班 ? 我 的 是 p1- 我 在 公司上 網可知 佢 今日做 咩 功課, 但 他 有 問題時打比我 , 但又 講 唔 出功課上 的 文字, 所以他好憫, 發皮氣, 但 我 都 唔 知 佢 講 咩 .. 始終要 等  ...

‹ 上一主題|下一主題