用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請幫忙...我會感激不盡
go

請幫忙...我會感激不盡 [複製鏈接]

請問如果你地個仔/女讀書資質差,做野又慢...話極都係咁...你地會點教佢?  有冇人可以分享下你地的經驗,教吓我? 我教得好辛苦呀! 謝謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

請補習有無幫助?
我女又係me me more more, 有時個腦又轉得慢(做數就大件事, 基本野佢識, 但條題目稍為轉彎佢就呆左, 我又唔可以俾貼士俾得太直接, 點極都唔明真係好火)
試過請補習, 始終老師係外人/受薪角色, 會較有耐性去解釋, 或者清返佢個底等佢易d再學上去, 咁你放工返屋企再跟功課, 起碼唔駛由零開始, 唔駛趕喉趕命, 心情都可以放鬆d
原帖由 1649 於 10-9-28 10:26 PM 發表
請問如果你地個仔/女讀書資質差,做野又慢...話極都係咁...你地會點教佢?  有冇人可以分享下你地的經驗,教吓我? 我教得好辛苦呀! 謝謝!

hi 1649,
你好 ! 請問你的小朋友今年幾歲,幾年級,男定女 ?有無兄弟姐妹 ? 還是獨生兒 ? 同咩屋企人住,由其有無祖父母一齊住呢 ? 唔好意思好似查家舍咁,若能講多d 關於佢的事可能會給到其他家長多些資料的

原帖由 1649 於 10-9-28 22:26 發表

可以試看看九型人格書. 其實不同性格的小孩有不同處理手法. 最重要是因材施教.

我咪係禁,我都覺得好辛苦呀!做2樣功課都要3個鐘,超慢,日日都係禁,功課真係唔多,唔洗點用腦都係禁,晚晚等我返屋企,根本唔想做.

搵人教好過自己教.阿女以前都係咁,依賴晒我,小小難就吾做問我架.而家返左託管,做野快左,溫習埋先返屋企,成績一路咁上緊. 媽咪既角色=工人阿四..可憐..

原帖由 hisukilo 於 10-9-29 08:47 發表

我咪係禁,我都覺得好辛苦呀!做2樣功課都要3個鐘,超慢,日日都係禁,功課真係唔多,唔洗點用腦都係禁,晚晚等我返屋企,根本唔想做.
...

去搵間好嘅補習社, 我仔間學校又係好多功課默書, 昨天9樣功課, 中文都4樣, 見到都替他可憐,  他由4點做到7點半, 如果在家做我一定爆血管......

身同感受,晚晚屋企都打扙.

Hi 1649
或者給他零食作為能量.
告訴他食了便充滿能量,可提提神及做快一點
做好一樣才能得一小部份,不可全給他食完

McMummy

hi colourless,

我個係仔,二年級,有個妹妹3.5years,佢唔係同我住,佢只同公公婆婆住,我已找補習老師同佢跟,但由於他個心好散,教完唔記得,再教佢又係唔記得,數學又係教好耐好耐先明小小,就算你教得好,佢記得,但因他太慢,寫字又慢,個腦諗野又慢,永遠d默書,測驗及考試都會唔合格,係慢到做唔切....仲有你係唔可以用溫柔的態度對佢及氹佢係唔work ga...我真係希望你幫幫我..thanks!

原帖由 colourless 於 10-9-29 00:13 發表
hi 1649,
你好 ! 請問你的小朋友今年幾歲,幾年級,男定女 ?有無兄弟姐妹 ? 還是獨生兒 ? 同咩屋企人住,由其有無祖父母一齊住呢 ? 唔好意思好似查家舍咁,若能講多d 關於佢的事可能會給到其他家長多些資料的

...

hi Naurto,

你可唔可以再講多d關於九型人格的資料比我知? 依e d 書會否教你不同性格的人的處理手法?

many many thanks!

原帖由 Naurto 於 10-9-29 08:08 發表
可以試看看九型人格書. 其實不同性格的小孩有不同處理手法. 最重要是因材施教.

原帖由 1649 於 10-9-29 23:06 發表

我個係仔,二年級,有個妹妹3.5years,佢唔係同我住,佢只同公公婆婆住,我已找補習老師同佢跟,但由於他個心好散,教完唔記得,再教佢又係唔記得,數學又係教好耐好耐先明小小,就算你教得好,佢記得,但因他太 ...

呢 d 話都唔知聽過幾多千次。首先應該3歲前妳唔係全職照顧、所以唔係好聽妳話。跟住妳要求高過現實,就日鬧夜鬧,完全唔比面佢係還小呢個現實。最後是由朝讀到晚,無佢自由的時間。如果全部都對,reply 我再講!

p.s. 好痛心,剛聽到有位 小3 成績前列的女孩子,每星期七日都要返學,唔知乜野叫做公園,發高燒在醫院住了四天。身體這麼叉,因為跟本無做過運動。

小朋友有時真係要"氹"下佢地先得, 我囡囡就鍾意人"氹"下嘅, 佢今年讀一年班, 每日有3-5樣功課, 在開學前我已經同佢講放學要自己做功課, 快d做完功課, 咪有多d時間去玩囉, 佢都認同我嘅講法, 於是每日大概都只係用了一個小時做完功課, 次次放功返到屋企,佢一定係度玩緊又或是睇緊卡通片。小朋友要一步一步來, 要慢慢一步步收緊, 等佢慢慢適應。 而我亦冇請補習老師, 亦叫奶奶唔好教佢做功課, 要佢自己做, 除了唔識d字點解外, 所有野唔準問。  咁我發覺其實佢自已都可以完成9成以上的習作, 當然有些會做錯又或是唔識做, 於是我只須要集中教番佢d唔適又或是糾正佢做錯的地方, 都只係用了半個鐘左右, 如果請補習老師, 第一, 我冇能力, 第二, 我可能根本連佢有咩唔識都唔知, 以後好難同佢溫習。

同目前為止, 都幾work下.

原帖由 ydoris 於 10-9-29 09:44 發表
搵人教好過自己教.阿女以前都係咁,依賴晒我,小小難就吾做問我架.而家返左託管,做野快左,溫習埋先返屋企,成績一路咁上緊. 媽咪既角色=工人阿四..可憐..

...

可以試下去補習社嘅功課導班,最好是專收同校學生的,可更瞭解學校要求。因有同伴無咁沉悶,而壓力亦嚟自同伴--點解人哋做到而自己唔得呢?
放工後亦要親自檢查一次及稍作温習,間中同導師溝通,查詢小朋友表現及進度。

回覆了

原帖由 1649 於 10-9-29 23:06 發表

我個係仔,二年級,有個妹妹3.5years,佢唔係同我住,佢只同公公婆婆住,我已找補習老師同佢跟,但由於他個心好散,教完唔記得,再教佢又係唔記得,數學又係教好耐好耐先明小小,就算你教得好,佢記得,但因他太 ...

原帖由 KenixSoSum 於 10-9-30 13:59 發表
小朋友有時真係要"氹"下佢地先得, 我囡囡就鍾意人"氹"下嘅, 佢今年讀一年班, 每日有3-5樣功課, 在開學前我已經同佢講放學要自己做功課, 快d做完功課, 咪有多d時間去玩囉, 佢都認同我嘅講法, 於是每日大概都只係用了一個小時做完功課, 次次放功返到屋企,佢一定係度玩緊又或是睇緊卡通片。小朋友要一步一步來, 要慢慢一步步收緊, 等佢慢慢適應。 而我亦冇請補習老師, 亦叫奶奶唔好教佢做功課, 要佢自己做, 除了唔識d字點解外, 所有野唔準問。  咁我發覺其實佢自已都可以完成9成以上的習作, 當然有些會做錯又或是唔識做, 於是我只須要集中教番佢d唔適又或是糾正佢做錯的地方, 都只係用了半個鐘左右, 如果請補習老師, 第一, 我冇能力, 第二, 我可能根本連佢有咩唔識都唔知, 以後好難同佢溫習。

好媽媽 EQ 好高啊。明白小朋友是漸進式教導的,『教』是重點,引發自學精神,還適當的欣賞。

坊間有本書叫"因型施教". 裏面講到不同小朋友有不同性格. 從你上面所寫, 你孩子有些像第九型, 是需要你花些時間多鼓勵他. 不過要你自己買本書看看才能確認他是那一類型. 外人很難看得出的.............

1殼眼淚
原帖由 850212 於 10-9-29 14:03 發表
我都係,我都好辛苦,教到喊,我好想死!

回覆 11# 850212 的文章

呢個情況, 由幼稚園到E 家5 年班都仲系咁...為有, 不停提, 復習又復習, ...... 到 E家, 我都無晒辦法了.
‹ 上一主題|下一主題