用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 淺說留英
樓主: joenjac
go

淺說留英 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 thankful 於 10-9-29 21:36 發表
到印度醫院做義工?  Is it common to do so?  咁落去, 如果想出位, 我想我的孩子將來可能要學Indiana Jones, 在森林裡做義工, 甚至要上太空做義工.  除咗到印度醫院做義工, 究竟現在的High school Kids會做甚麼義工? ...

um.....我諗你的想法同學生的想法有啲差異甚至有啲狹隘吧! 唔係個個孩子讀書只為出位的, 有啲孩子讀書真的為理想, 那位同學也不是香港人, 她的理想是讀醫作醫生, 若要以出位來揣度學生的做法, 不單止是侮辱了學生, 亦是自侮, 因為只有這樣想法的人才會加之於別人. 為有咁樣想法的人難過!  

說實在, 當我聽到這個女孩子的舉動, 心裏由衷的感動, 並沒有起過甚麼出位或不出位的念頭, 你這番話倒是我第一次知道有人會咁樣諗! 汗顏!

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 thankful 於 10-9-29 23:11 發表
Oh, 絕不需要為我難過!  

我不知道那位同學不是香港人. 我想香港都有大把慘人慘事, 大把義工做, 為何需要特登走去印度醫院做義工?  你的囡兒又想去印度.  她是香港人吧?  她是否又係去印度做義工呢?  不知她為何又捨近(香港)求遠(印度)?  

Anyway, 我真的不知我的小朋友想甚麼, 對我嚟講義工是入大學的手段.  如果真心行善, 香港己大把機會, 做到死都做唔晒.

你真的是第一次知道有人會好似我咁諗?  你實在太崇高啦!    不過為咗我幾句說話你已經又"難過", 又"汗顏", 我想咁樣做人先至係"難過 - 好難度過".

我不知道那位同學不是香港人” 這標籤着甚麼意思? 如果你知道那位同學不是香港人又會作何回應? 就是因為是香港人就令你有不同想法? 香港的學生就不能有理想? 為何你對香港學生有偏見? 難道因為你的子女是香港人, 你覺得會有比較, 所以令你不安? 你問我女兒為何捨近? 我又何曾講過我女兒有捨近? 只求遠? 要向你交待? 你 ~ 算老幾? 再講, 義工不是一時三刻才作的, 當然, 在你的說法, 是入大學的手段, 那當然是在gap year做就是最佳時機吧! 但對其他冇目的的義工來說, 幫助別人是沒有分時(間)機(心)的.

當然, 網上只是作為一些分享, 可能在分享的過程中有令人滿不是味道的感覺, 所謂言者無心, 看者有意, 別人懷着甚麼狹窄的心情去感受, 我管不到, 亦不理會.

至於我o麻! 崇高的不是我(你的理解也太單純了), 只是在我身邊倒沒有像閣下一般見識的人物罷了(慶幸)! 所以我曾面對的”難過”和”汗顏”次數實在不多, 相反, 日子還是過得挺可以的(touchwood)

還有, 你不需要交待你對義工的睇法, 亦不需講解入大學要耍甚麼手段, 對你 ~ 我完全冇興趣去認識, 亦冇興趣去知道你為子女入大學所耍的手段(因為不屑).
要分享你為子女舖排入大學的手段, 請另作回文吧!

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 thankful 於 10-9-30 02:55 發表
如果他是印度人, 我會明白他或會想返祖家做義工.  當然你會說他不是印度人.

高深, 真係高深!     我地依D"一般見識嘅人"真係完全無法明白你為何有這樣的想法.  我幾時有話過"香港的學生就不能有理想"?  我對香港學生有甚麽偏見?  我有不安?  講真不安就無, 不適就有, 只因為笑得勁過頭

我只係作出1個假設 - 你的囡兒是香港人吧?
及2個問題 - 她是否又係去印度做義工呢?  不知她為何又捨近(香港)求遠(印度)?
由頭到尾, 邊個話過要你"交代"?  我有叫你"交代"你的囡兒是否香港人咩?  關我嘜事?    我有叫你"交代"其他2個問題咩?  我只係 問吓啫, 駛唔駛咁嬲?   
你知我地依D"一般見識嘅人", 有幸遇到你這些"一般見識嘅人",    當然想問多句, 學吓野.  尤其是見你郁吓就話為人難過, 想你必然有顆超乎常人的善心.  但現在我只係問多句, 你就話"你算老幾".  這些粗俗的說話就連我依D"一般見識嘅人"都小講.  看來你同我都係無嘜分別.   不過若果你覺得你的見識係高D會令你 feel better , 無問題 , we understand.

鄭重聲明, 我從來無直接或間接, 明示或暗示, 想你去認識我.  The sheer thought of it 真係令我不安!

若果無興趣, 為何作出提議?  我同你唔同, 我言者有心,亦望看者有意, 這樣才happy. 靜待回覆

如果他是印度人,我會明白他或會想返祖家做義工.  當然你會說他不是印度人.
~ 從一開始, 你心裏就有既定答案, 何以你的如果要設定佢係印度人? 你的世界只有香港人和印度人? 就連我的答案也被你設定了, 你的心態(異地人不能到異國做義工,  
你自家不會做的事人家也不可能/會做), 表露無遺!

高深, 真係高深!    我地依D"一般見識嘅人"真係完全無法明白你為何有這樣的想法.  我幾時有話過"香港的學生就不能有理想"?  我對香港學生有甚麽偏見?  我有不安?  講真不安就無, 不適就有, 只因為笑得勁過頭
你不適? 睇得出, 夜闌人靜, 大家都好夢正酣的時候, 你還睡不眠, 回帖子, 我可睡得安穩, 一覺到天明!

我只係作出1個假設 - 你的囡兒是香港人吧?
及2個問題 - 她是否又係去印度做義工呢?  不知她為何又捨近(香港)求遠(印度)?
由頭到尾, 邊個話過要你"交代"?  我有叫你"交代"你的囡兒是否香港人咩?  關我嘜事?    我有叫你"交代"其他2個問題咩?  我只係 問吓啫, 駛唔駛咁嬲?   
你知我地依D"一般見識嘅人", 有幸遇到你這些"非一般見識嘅人",   當然想問多句,學吓野.  尤其是見你郁吓就話為人難過, 想你必然有顆超乎常人的善心.  但現在我只係問多句, 你就話"你算老幾".  這些粗俗的說話就連我依D"一般見識嘅人"都小講.  看來你同我都係無嘜分別.   不過若果你覺得你的見識係高D會令你 feel better , 無問題 , we understand.

如果問一聲你算老幾? 你又想當然覺得我嬲, 你的的確確是有毛病, 太喜歡把自己的想法強迫加到其他人身上, 再講, 你也太敏感了, 一時又說我崇高, 一時又說我粗俗("算老幾"有幾粗? 算字粗? 老字粗? 還是幾字粗?), 想法南轅北轍, 再加上你愛作無邊的假設, 假設人哋係印度人, 假設我會說她不是印度人一樣!思緒極其紊亂! 仲要扮understand, 攞命!

誠如你所講, 你作出2個問題, 何謂問題? 就是想得到答案! 如果不想要答案而發問題, 即係你講廢話?

不過 ~ 答唔答你, 在我了!

鄭重聲明, 我從來無直接或間接, 明示或暗示, 想你去認識我.  The sheer thought of it 真係令我不安!
你引我文再剖析你為子女入大學要耍的手段, 是否你誤導人在前?

若果無興趣, 為何作出提議?  我同你唔同, 我言者有心,亦望看者有意, 這樣才happy. 靜待回覆

, 再一次想當然, 真自大, 我提議你另作回文係因我唔想你再引我文, 不屑! 你係咪想得太多呢!

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 thankful 於 10-9-30 13:38 發表
我幾時有設定佢係印度人?   我話"如果他是印度人, 我會明白他或會想返祖家做義工".  點解你連咁簡單嘅中文都可以唔明?      真係"一般見識"!  

我又幾時話過"異地人不能到異國做義工"?  我只係問"她為何捨近(香港)求遠(印度)?"  你知啦, 有D人特登 去咁遠扮出位(但又唔認) ,  又或者成班boyfriends and girlfriends 去當旅行   ,  又或者想入藉印度,  又或者想識返個夏里里拉做男友 .............  咁多個理由, 我都係好奇問吓啫, 唔方便講可以學你咁唔答格.  但不需要屈人話人地要你"交代", 又問人"算老幾".  若果係我, 咁做就真係"汗顏"喇.

越講越荒誕, 果然廢話

[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-30 13:42 發表

DOREMI MA

PM you, take o look plz

醒目開學勳章

原帖由 joenjac 於 10-9-30 14:21 發表

DOREMI MA

PM you, take o look plz

OK!
[img][/img]

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-9-30 14:58 發表

OK!

pm you also

醒目開學勳章

原帖由 teresat 於 10-9-30 20:00 發表

pm you also

OK
[img][/img]

請問大家知吾知道Scottish Advance Higher exam 在申請英國大學時既認受性有幾高? 它跟GCE A-level比較邊樣優勝?

回覆 17# mattsmum 的文章

PLK cky's 10th year students will be taking IGCSE this year,
their y1=local school P1,
their y10=local school F4:

‹ 上一主題|下一主題